Månefestivalen med Kadra som symbolsk hovednavn
Månefestivalens Jimmy Olsen etterlyser større engasjement og mer debatt rundt rockfestivalene. Han plasserte i dag Kadra, som nylig ble nedslått på åpen gate i Oslo, som symbolsk trekkplaster på årets festival i Fredrikstad. - Vi i Månefestivalen vil bli en politisk rockfestival som er med på å sette dagsorden, sier Olsen. Den fargerike festivalsjefen langer ut med det han omtaler som ”feige hunder i Islamsk Råd” og krever samtidig ”at imamene tar et oppgjør i full offentlighet med et kvinnesyn som innebærer underkastelse og fysisk avstraffelse.” Olsen er beredt på bråk med sitt standpunkt, og har allerede møtt kritikk i hjembyen. Han understreker for øvrig at dette ikke er en støtte til ”brunjakkene i Fremskrittspartiet” eller en ytring mot Islam eller religion
Jimmy Olsen (Foto: Rene Svendsen/Fredrikstad Blad) (330x271)

Av Bjørn Hammershaug

I dag presenterte mange av landets festivaler seg på Blå i Oslo i regi av Norsk Rockforbund. Øyafestivalen, Quart og Raumarock var blant de som fortalte om sine festivaler, og samtidig benyttet anledningen til å slippe noen nye navn ut av sekken.

Størst oppmerksomhet fikk nok Jimmy Olsen i Månefestivalen som holdt en flammende politisk appell i solidaritet med den norsk-somaliske kvinnen Kadra, som nylig ble banket opp på åpen gate i Oslo. Hun skal etter planen nå toppe årets festival i Fredrikstad, i følge Olsen.

Han omtaler dette som det største navnet som har toppet plakaten til Månefestivalen gjennom tidene - og kanskje i hele Norge:

Holdningsskapende

- Kadra, en somalisk ungjente som har reist seg i full lengde og rager flere hoder over de fleste, er kanskje det største navnet som har stått på en festivalplakat noensinne i hele Norge. Med livet som innsats har hun hatt mot nok til å reise seg mot et menneskesyn som er preget av underkuelse, tortur og drap, raser Olsen, og omtaler Islamsk Råd som feige hunder. Det er et bevisst ordvalg i følge festivalsjefen.

- Det nytter ikke å endre deres holdninger med et budskap som er pakket inn i bomull og misforstått snillhet, mener han.

Han erklærer videre at Månefestivalen vil gå foran og motarbeide holdninger som preges av avstraffelse og underkuelse.

- Vi finner oss ikke i en slik holdning og kommer til å gjøre det som står i vår makt for å slå ring om henne. Det motet Kadra viser overfor overmakten krever respekt og ikke minst handling fra oss i Norge, sier han.

En politisk festival?

Jimmy Olsen og Månefestivalen etterlyser nå større politisk engasjement i festival-Norge, og Månefestivalen vil nå fremstå med en skarpere politisk brodd fremover, i følge sjefen.

- Alle festivalers mor, Woodstock, var ikke bare en festival, men en meningsytring i seg selv, Ikke bare det, musikerne og musikken på festivalen var meningsytringer. De hadde holdninger og gjorde opprør mot det etablerte. Woodstock var flower power-generasjonens manifestering av en holdning. De brukte festivalen og musikk som et fredelig opprør preget av nestekjærlighet og samhold. Det er denne holdningen vi vil ta tilbake til rockfestivalene. Vi i Månefestivalen vil bli en politisk rockfestival som er med på å sette dagsorden. Vi er dritt lei av medias fokusering på pengetelling, publikumstelling og headlinertelling. Det er ikke det Månefestivalen dreier seg om, erklærer Olsen på vegne av festivalen.

Han mener at norske festivaler er preget av for mye føleri og at de rett og slett er blitt litt for koselige.

- Det er ikke det Månefestivalen dreier seg om. Den dreier seg om holdninger og fokusering på vanskelige politiske temaer. Vi vil ta tilbake innholdet og det meningsfylte bak musikk og festivaler, sier han.

Ikke snakket med Kadra

Det var en tydelig engasjert Jimmy Olsen som holdt innlegget sitt foran presse, bransje og festivaler. Til Ballade forteller han etterpå at festivalen ikke har lykkes å få tak i Kadra på det nåværende tidspunkt, men han håper at hun ser dette som en utstrakt hånd fra miljøet.

- Hvis ikke vil vi be om uforbeholden unnskyldning, sier Olsen.

Han er beredt på sterke reaksjoner, og ikke lenge etter at nyheten var ute mottok han de første meldingene fra hjembyen.

Venter negative reaksjoner

- Jeg har allerede fått flere negative reaksjoner til at vi skal bruke Gamlebyen for å sette et politisk spørsmål på dagsorden. Folk er livredde for at Gamlebyen skal bli ødelagt. Det sier noe om hvor betent dette spørsmålet er ute blant folk, sier Olsen til Ballade.

Til Fredrikstad Blad sier han i dag at ”vi ser også at det offentlige Fredrikstad, med blant andre politiet og politikere i spissen vil kunne se negativt på at vi hisser på oss ekstremister på denne måten. Men det kan ikke hindre oss. Vi er villige til å sette våre egne liv i fare for å fronte denne saken”.

Han oppfordrer alle norske festivaler nå om å sette Kadra øverst på sine plakater i sympati, som en meningsytring og et moralsk standpunkt. Olsen krever også at politikerne og imamene handler:

- Vi krever at imamene tar et oppgjør i full offentlighet med et kvinnesyn som innebærer underkastelse og fysisk avstraffelse. Hvor kvinner blir sett på som mannens eiendom og til fri benyttelse av hans lyster. Vi krever at politikerne i Norge setter inn alle ressurser for å beskytte sterke mennesker som Kadra.

Jimmy Olsen understreker at dette ikke er en ytring mot Islam eller religion:

- Tvert imot mener vi at de aller fleste troende er solide og redelige mennesker som tar avstand fra ekstremistenes syke påfunn. Vi vil heller ikke bli tatt til inntekt for brunjakkene i Fremskrittspartiet. Dette handler ikke om rase eller religion. Dette handler om menneskeverd.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Debate, Festivals, Genre\Popular Music, Politics