Skiippagurra frifunnet
Festivalen kan ikke ansees som arbeidsgiver for de frivillige, mener Indre Finnmark tingrett.

Indre Finnmark tingrett frifant torsdag Skiippagurra-festivalen for brudd på arbeidsmiljøloven.

Saken var et etterspill til en ulykke i 2009, da Hellbillies' vokalist Aslag Haugen falt ned fra scenen i forkant av en konsert på Skiippagurrafestivalen. Haugen brakk ryggen og begge armene, og det var uklart om han noensinne ville kunne spille igjen.


- Ikke arbeidsgiver
Saken mot Stiftelsen Skiippagurrafestivalen dreide seg om hvordan arbeidsmiljøloven skal anvendes for arrangørbransjen, og da spesielt de festivalene og arrangørene som i utgangspunktet baserer seg på frivillig arbeid.

– Forutsetningen for skyldansvaret er at musikkfestivaler kan anses som arbeidsgiver for de som bidrar med frivillig innsats under festivalarrangementet. Straffesaken mot Skiippagurrafestivalen er en prinsipiell sak, ikke bare for musikkfestivaler, men for hele dugnads-Norge. Alle som er involvert i dugnadsarbeid av ulik art, bør derfor følge denne saken nøye, sa Skiippagurrafestivalens forsvarer advokat Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette
i forkant av saken.

I torsdagens dom slås det fast at Skiippagurra-festivalen ikke kan anses som arbeidsgiver for de frivillige.


Prinsippiell dom
– Dommen fra Indre Finnmark tingrett er prinsipiell fordi den går opp grensen mellom frivillig dugnadsinnsats og arbeidsgiveransvaret. I de tidligere rettsavgjørelsene man har på dette området, har tiltalte hittil blitt dømt som arbeidsgiver for de frivillige, sier Skiippagurra-festivalens forsvarer, advokat Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette.

Han sier at dommen blir stående, vil både Arbeidstilsynet og påtalemyndigheten måtte revurdere sitt syn på grensen mellom frivillig dugnadsinnsats og arbeidsgiveransvaret.


- Gledelig
Line Endresen i Norsk Rockforund sier at det først og fremst er gledelig at denne saken ikke fører til ytterligere økonomiske belastninger for Skippagurrafestivalen.

- Festivalledelsen skal ha all skryt for hvordan de har håndtert saken i etterkant av ulykken, spesielt hvordan de har ordnet opp i forholdet mellom seg og artisten. Det er for tidlig å spekulere i konsekvensene på grunn av sakens kompleksitet, men når det er sagt er domsavsigelsen av prinsipiell karakter med potensielle ringvirkninger for alle frivillige. Det er viktig for Norsk Rockforbund å sikre de frivilliges rettigheter og vi må sørge for at disse ikke faller utenfor eksisterende lovverk og blir “lovløse”, sier Endresen.
 

Endret rutinene
Konsertarrangøren er bevisst på at dommen ikke er fritak for ansvar.

– Vi er frikjent for arbeidsgiveransvar, men ikke for arrangøransvar. Dommen er ikke en frifinnelse for skyld i ulykken. Vi har tatt ansvar og gjort opp for oss, og endret rutiner på viktige områder, sier Øyvind Stangnes i Stiftelsen Skiippagurra-festivalen.

– Samtidig kan vi som arrangør forholde oss til våre frivillige på samme måte som før, slik forholdet bør fortsette å være for festivaler som baserer seg på frivillig arbeid, sier han.
Hellbillies’ manager Kjell Ove Torkildsen mener det ikke går an å dele opp samfunnet i arbeidsgivere og arbeidstakere.

– Det er definitivt behov for et bedre lovverk eller forskrifter, men det blir helt feil å komme drassende med arbeidsmiljøloven. Den er beregnet på en permanent organisasjon, ikke på arrangement som varer i to dager, der man er avhengig av frivillige, sier Torkildsen.

Av - Red. Foto/illustrasjon: