- Vil være alvorlig for oss
Alle trådløse mikrofoner i Norge må trolig skiftes ut eller tilpasses ny frekvens. Det kan koste Operaen 1,3 millioner kroner.

Norge har, sammen med flere europeiske land, bestemt at båndet 790-862 MHz skal benyttes til mobilkommunikasjon. Dette vil med stor sannsynlighet si at det vil bygges mobile bredbånd med stor kapasitet og dekning. Men det vil også si at brukere av trådløse mikrofoner må kjøpe nytt utstyr.

- Endringen fører til at andre frekvenser må benyttes for dette utstyret. Disse frekvensene dekkes trolig ikke av senderne som i dag benyttes til trådløse mikrofoner, forteller seksjonssjef John-Eivind Velure i Post- og teletilsynet (PT) i en pressemelding.

Tilsynene i Europa arbeider med å finne nye frekvensbånd for trådløse mikrofoner, og man har flere alternative løsninger.


Brukerne må selv betale
- Kostnaden med å kjøpe nytt utstyr vil da falle på brukerne av utstyret, sier Velure, som sammenligner situasjonen med overgangen fra analogt til digitalt TV-signal, og kampen mellom VHS og BETA på 80-tallet.

For Den Norske Opera og Ballett vil dette bli en betydelig utgift.

- Vi har totalt 50 trådløse mikrofoner som alle er i jevnlig bruk, så det vil være alvorlig for oss om disse ikke lenger kan brukes, sier
Nicolai Nishino-Ekeberg, avdelingsleder for lyd og bilde på Operaen.

- I utgangspunktet vil et nytt system koste ca 1,3 millioner, men en del av dette vil eventuelt kunne dekkes inn gjennom salg av vårt eksisterende utstyr til brukere i andre land.



- Slipper å bytte
Per Ola Holden er prosjektleder for lydutleie i AVAB, norges største utleier av trådløst mikrofonutstyr. De har cirka 150 trådløse systemer, og må oppdatere alle sammen.

- Det er usikkert hvor mye de trådløse mikrofonene vil påvirke nettet. Om vi har 20 mikrofoner i gang inne inne i Oslo Spektrum, så når ikke de ut av huset. Men kanskje påvirkes de andre veien, slik at vi får støy inn på våre frekvenser. Og det ville jo vært svært uheldig.

Robert Opsahl Engen selger Sennheiser-mikrofoner i Norge. Han forklarer at en ikke nødvendigvis må bytte ut hele det trådløse anlegget.

- For Sennheisers del har vi løsninger som gjør at vi kan bytte ut komponenter i mikrofonene. De større systemene våre kan vi "stemme om" slik at man slipper å bytte dem ut.

- Finnes det et anslag over hvor mange trådløse mikrofonsystemer som er i bruk i Norge i dag?

- Det finnes ingen tall over det. Men hvis vi ser til Danmark og overfører tallene derfra til norske forhold, kan man anslå at det er en plass mellom 100 og 150 tusen trådløse systemer i bruk i Norge i dag. De brukes i kringkasting, kirker, konserter, og så videre - det er utrolig utbredt.

- Har dere visst at dette kom, eller var meldingen fra Post- og Teletilsynet overraskende?

- Vi har visst lenge at mobilnettverket måtte utvides, og at de trådløse mikrofonsystemene sannsynligvis måtte vike plassen. Men det var først nå denne uken at vi fikk en dato å forholde oss til: 1. juli 2011.

- Det blir travelt fremover for å få gjort de nødvendige endringene i tide?

- Ja, i følge tidsplanen fra Post- og Teletilsynet har vi bare ni måneder på oss. Samtidig vet vi at i Danmark og Sverige har den fristen blitt utsatt gang på gang, fordi det tar for lang tid og er politisk uenighet. Sånn sett er den fristen som er satt i dag, ikke sannsynlig ut fra det vi har erfart.

- Hva vil det koste å gjøre de endringene som er nødvendige?

- Vi jobber med å utarbeide en prisliste nå, men det blir i alle fall adskillig billigere enn å kjøpe nytt. Vi kan anslå at for Sennheisers mikrofoner vil kostnadene ligge et sted mellom 15% og 20% av det å kjøpe nytt.

Av Carl Kristian Johansen og Espen A. Eik Foto/illustrasjon: og
Sound Engineering