Norsk og nordisk på Oslo Jazzfestival
Før helgen slapp Oslo Jazzfestival programmet for årets festival. Dette er 18. gang festivalen blir arrangert. Årets ukelange jazzfest består av hele 76 arrangementer på konsertarenaer fra Oslo Konserthus og Gamle Logen til John Dee og Blå. Nytt av året er samarbeidet med bluesscenen Muddy Waters. Festivalen kan blant annet by på stjernesaksofonisten Joe Lovano som solist med Oslo Filharmoniske Orkester i Konserthuset, og senere i uken dukker samme Lovano opp igjen i Kulturkirken Jakob med norsk komp: Håvard Wiik, Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love. - Vi er meget stolte av årets program som vi tror har noe for enhver smak, sier daglig leder i Oslo Jazzfestival Aage Teigen.

Den norske jazzen står sterkt i årets program. Fiolinisten Ola Kvernberg åpner Oslo Jazzfestival 2003 sammen med Svend Asmussen Kvartett. Oslo Filharmoniske Orkester ledet av Vince Mendoza med Joe Lovano og John Abercrombie som solister er en spennende bruk av byens filharmoni. Mendoza er blant annet mannen bak arrangementene på Joni Mitchells standard-album Both Sides Now.

Oslo Jazzfestival presenterer også to norske bestillingsverk. Hot Club de Norvège hadde suksess med White Night Stories som var verdens første symfoniske stringswingkonsert. Nå kommer oppfølgeren, Hot Cats & Camelia, skrevet av Hot Clubs Jon Larsen for Camelia strykekvartett og Hot Club de Norvège.

Olga Konkova skriver et bestillingsverk til årets festival til Norske Store, Østnorsk Jazzsenters regionale jazzensemble. Storbandformatet blir utvidet med Marilyn Mazur på perkusjon. Mazur er blant verdens fremste perkusjonister med fartstid hos Miles Davis og et mangeårig samarbeid med Jan Garbarek.

Det norske og nordiske tyngdepunktet er en bevisst satsing fra Teigens side. Jazzfestival har bevisst valgt å satse på nordiske utøvere og band. Den danske pianisten Carsten Dahl skal i ilden flere ganger under festivalen. På Scene West Victoria spiller han i trio med vår egen Arild Andersen og den franske trommeslageren Patrice Heral fra Vienna Art Ensemble.

Etter mange års gjensidig beundring har det endelig lykkes å få i stand et musikalsk møte mellom The Brazz Brothers og den prisbelønnede danske trompeter Palle Mikkelborg. Sammen med den walisiske folkemusikeren Helen Davies på harpe skal de skape stemning i Oslo Domkirke, og både Brazzbrødrene og Mikkelborg skriver ny musikk til denne konserten.

Fra de nyere norske jazzlandskapene byr Oslo Jazzfestival på Sidsel Endresens Undertow fra 2000 med ny besetning. Christian Wallumrød, som har gjort duoprosjekter med Endresen tidligere, er med på tangenter, og Jan Bang sampler. Trioen presenterer en blanding av Endresens komposisjoner og tekster fra albumet, samt nytt materiale som er utviklet kollektivt. Musikken ligger i grenselandet mellom improvisasjon og eksperimentell musikk. Denne trioen har allerede spilt flere vellykkede konserter i utlandet, men dette blir den første i Norge.

Med utspring i jazzlinjen på Norges Musikkhøgskole kommer Subtonic. Varm vokal, sterke melodier og et kraftfullt komp karakteriserer dette bandet. Alle bandmedlemmene skriver musikk, og vokalist Hilde Marie Kjersem skriver tekstene. De øvrige musikerne er Asbjørn Lerheim (gitar), Roger Arntzen (kontrabass), David Trübenbach (trommer) og Ole Jørn Myklebust (trompet). Og vi kan glede oss til en konsert sammen med saksofontalentet Jon Gordon.

Wiik, Flaten og Nilssen-Love opptrer også i forskjellige konstellasjoner på Blå i kollektive improvisasjoner samt mindre settinger som kvartett, trio, duo og solo sammen med har vi lagt opp til et møte Ken Vandermark, Fredrik Ljungkvist, Jeb Bishop, Magnus Broo og Kjell Nordeson, Håvard Wiik, Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love.

Jazzens tradisjoner holdes i hevd av Ophelia Ragtime Orchestra under ledelse av Morten Gunnar Larsen. Ti musikere fremfører svingende ragtime, cake-walk, brasiliansk tango, foxtrot, shimmy og charleston i originale arrangementer fra forrige århundre og fram mot 2. verdenskrig. Sentralt i orkesterets repertoar står Scott Joplin, Eubie Blake, Irving Berlin, George Gershwin og Kurt Weill. Musikken har en varm og sjarmerende klang som kommer fra den unike blandingen av strykere og blåsere. Orkesteret er fast inventar på Oslo Jazzfestival, og i år har de med seg den allsidige og kritikerroste brasilianske komponisten, sangeren og pianisten Luiz Simas.

På Scene West Victoria blir det toppmøte mellom norske og amerikanske musikere. Laila Dalseth, Per Husby, Totti Bergh, Frode Nymo og Jarle Vespestad møter Scott Robinson og Jay Leonhart. Sistnevnte kan også høres på Laila Dalseths Listen Here og Per Husbys If You Could See Me Now.

Festivalens prosjekter under tittelen Ungdom og Jazz videreføres med to seminarer for unge musikere under ledelse av Even Andersen og Frode Nymo samt et kurs for korpsungdom under ledesle av Ytre Suløens Jass-ensemble. Kurset arrangeres i samarbeid med Norges Musikkorps Forbund. Seminarene munner ut i konserter på henholdsvis Saras Telt i Spikersuppa torsdag og Blås utescene lørdag.

Oslo Jazzfestival fortsetter også satsingen på unge talenter i samarbeid med Statoil. Bent Persson skal jobbe sammen med Jazzin’ Babies (tidl. Borg Hot Jazz) og Jon Gordon skal jobbe sammen med Subtonic. Disse prosjektene munner selvsagt også ut i konserter under festivalen.

I samarbeid med Norsk jazzforum er Oslo Jazzfestival i år vertskap for den nordiske jazzkonkurransen Young Nordic Jazz Comets. Konserten gir 25-30 unge nordiske jazzmusikere muligheten til å opptre for et stort festivalpublikum samtidig som de får en unik mulighet til å utveksle erfaringer og knytte varige bånd. Forut for finalen i Oslo gjennomføres det utvelging av band i de respektive land: Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene. Konkurransen finner sted på Blås utescene fredag ettermiddag og er gratis.

Tradisjonen tro starter det hele med parade fra Oslo S oppover Karl Johan til Spikersuppa.

Av Hild Borchgrevink Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Jazz