- Musikkfeltet må ta en debatt om midlene
Dagbladets gjennomgang av tildelt støtte viser at ti band og artister har fått tildelt mer enn 500 000 kroner de siste to årene. Musikkfeltet må tørre å ta en debatt om hvordan støtten skal fordeles, mener Arnfinn Bjerkestrand i Kulturrådet.

Dagbladets gjennomgang av tildelt støtte til musikere de siste to årene viser at 10 band og artister har fått mer enn 500 000 i støtte i denne perioden. Hanne Hukkelberg har fått mest, med 1 016 000 kroner. Thomas Dybdahl har fått 840 000. Dagbladet trekker frem at Dybdahls likning samtidig viser en formue på 980 000 kroner.

Monica Larsson, leder i Kulturrådsutvalget som fordeler penger gjennom musikerstøtten, sier til avisen at de ikke tar hensyn til likningen når de fordeler støtten, men at hun ville fått problemer med å gi for eksempel aha støtte.


- Alle skal ha likebehandling
Arnfinn Bjerkestrand i Kulturrådet synes ikke økonomisk suksessrike band som aha bør være ekskludert fra å søke slik støtte.

- Alle skal ha likebehandling, og skal først og fremst vurderes ut fra om de er innenfor ordningene. I kritieriene heter det at ”målgruppen er profesjonelle utøvere og band som allerede har markert seg regionalt, nasjonalt og internasjonalt” - og der er også aha selvfølgelig. Staten er riktignok forbeholden med å gi støtte til ting som gir eieren overskudd, men vi ser ikke samtidig på likningen, sier han til Ballade.

En viktig problemstilling om støtteordninger er om man skal gi mer til færre, eller fortsette å gi litt til mange.

- Statens bidrag til musikkfeltet blir viktigere og viktigere. Mer til færre eller mindre til flere - det er ofte lett å snakke om, men vanskelig å gjøre noe med.

- Dagbladets liste viser at 10 musikere har fått mer enn 500 000 de siste to årene. Er det en bra fordeling, synes du? Eller bør det eventuelt være enda mer til enda færre?

- En debatt om mer til færre vil selvfølgelig avstedkomme en debatt om ”til hvem?” . Og det er en tøff debatt. Som vi sa i Løken-utvalget: Man trenger større og mer robuste ordninger som en kan dra nytte av. Det er viktig at vi har en rullerende oppnevning i Kulturrådet, slik at man ikke får det jeg kaller kjæledegger i ordningene. Det er jo skjønnsmessige vurderinger, dette.


Opprettholder mikroøkonomien
Bjerkestrand sier at Kulturrådet har fått ønsker fra musikere om at de bør gi mer til færre.

- Det kan hevdes at å gi lite til mange, slik en gjør i dag, er med på å opprettholde mikroøkonomien i dette feltet. Musikkfeltet må tørre å gå i seg selv og ta en debatt om hvordan midlene best skal brukes. Dagens ordninger har tilsynelatende ikke den effekten en ønsker seg.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Funding