KrF vil ha øremerkingen tilbake
Fem år etter at Bondevik-regjeringen fjernet øremerkingen av tilskudd til kommunale kulturskoler vil Kristelig Folkeparti gjeninnføre ordningen.
May Helen Molvær Grimstad_3 (Fotograf: Tri Nguyen/KrF) (260x)

Av Carl Kristian Johansen

I dag legger partiet fram et forslag for Stortinget som innebærer å gjeninnføre ordningen med øremerkede tilskudd fra staten til kommunene for å sikre finansiering av kulturskolene. Sist KrF satt i regjering ble øremerkingen erstattet av rammefinansiering (Bondevik II). I dag prioriteres kulturskolene svært forskjellig fra kommune til kommune. 30.000 barn og unge står for tiden på venteliste.

I tillegg til gjeninnføring av øremerking ber forslagsstillerne Regjeringen utarbeide forskrifter for kulturskolevirksomheten som sikrer den faglige og sosiale profilen på kulturskoletilbudet.

- Kulturskolene var ett av flere tiltak som ble lagt inn i rammeoverføringene til kommunene, og vi hadde håp om at dette ville bli prioritert videre i kommunene. Men vi ser nå at dette ikke har gitt de samme resultatene som ved øremerkingen av midlene. Noen kommuner har prioritert det, andre ikke, sier May-Helen Molvær Grimstad, stortingsrepresentant for KrF og leder av Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Vi ser at 30.000 barn står i kø. Når vi ser dette ønsker vi å reversere ordningen. Krf startet i sin tid også opp kulturskolene, men utviklingen har ikke gått i den retningen vi håpet på. Derfor ønsker vi å gjeninnføre øremerking.

Molvær Grimstad håper at det kan samle seg et flertall bak forslagene. Det vil vi få et svar på i løpet av våren, om prosessene går som normalt med behandling i departement, Familie- og kulturkomiteen og debatt i Stortinget.

Om det blir flertall for forslaget til KrF, noe som forutsetter at Arbeiderpartiet, SV og Sp stiller seg bak, kan øremerking av midler til kultuskolene bli en realitet på Statsbudsjettet for 2010.

- Soria Moria-erklæringen til den rød-grønne regjeringen skulle sikre at mange fikk tilbud om kultuskole til en rimelig egenbetaling, men regjeringen har ikke kommet med noen virkemidler for å sikre dette. Øremerkingen kan være et virkemiddel for raskt å få konkrete resultater.

Hva vil hovedprioriteringen deres være? Få køen ned, utjevne ujevnhetene i tilbudet fra kommune til kommune eller regulere prisen?

- Kombinasjonen av dette, sier Molvær Grimstad.

- Det er viktig at flere barn får tilbud om plass i kulturskolen, samtidig er det viktig med en sosial profil på foreldrebetalingen. Høy egenandel stenger mange barn ute fra muligheten til å delta i kulturelle aktiviteter. Søskenmoderasjon og inntektsgradert foreldrebetaling er aktuelle virkemidler, og de som tjener godt kan betale mer for en plass i kulturskolen, mener Molvær Grimstad.

For to uker siden karakteriserte Musikernes fellesorganisasjon her på Ballade dagens situasjon som diskriminering. I sitt innlegg ba MFOs nestleder Hans Ole Rian om en forskrift som blant annet sier noe om hvor lenge man kan stå på venteliste og hvilke rettigheter den som søker om plass på en kulturskole skal ha.

Statssekretær Lisbet Rugtvedt (SV) svarte med å vise til at kulturskolene er kommunenes ansvar.

Det todelte forslaget fra KrF blir fremmet for Stortinget i dag 18. mars.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Debate, Politics