Professor Ung
Julius Pranevičius (26) er nyansatt hornprofessor ved Norges Musikkhøgskole (NMH). Slikt blir det debatt av.

26 år gammel er Pranevičius norges yngste professor. På Ballades debattforum har noen debattanter stilt spørsmålstegn ved alderen og erfaringen til den unge litaueren. Selv tar han det hele med knusende ro.

- På musikkhøgskoler i Tyskland finnes det professorer som ikke engang har en bachelorgrad. Jeg vet også om flere professorer uten mastergrad. Er man flink til å spille frister det kanskje ikke så mye å forske, sier Pranevièius.


Høyt internasjonalt nivå
Hornisten har vært diplomstudent ved NMH vunnet flere priser nasjonalt og internasjonalt, i tillegg til å være solist i Kringkastingsorkesteret (KORK).

- Hvilke kriterier var det Musikkhøgskolen vektla i søknadsprosessen?

- Først og fremst et høyt internasjonalt kunstnerisk nivå. I tillegg vektla de naturligvis gode pedagogiske ferdigheter. Det var 11 søkere, de fleste fra utlandet, og jeg hadde heldigvis det som trengtes.

Pranevičius er ansatt i 50% stilling.

- Hovedsakelig blir det undervisning som opptar tiden min. I tillegg blir det tid til litt forskning, for eksempel innstudering av nytt repertoar, og forskning om forskjellige aspekter ved hvordan man fremfører musikken.


Farskap og øvingsrutiner
Pranevičius ble far for første gang for to uker siden.

- Så de siste to ukene har jeg nesten ikke rukket å øve. Det er nesten mer krevende å være far enn å være fulltidsmusiker.

- Kommer du selv fra et musikalsk hjem?

- Egentlig ikke. Moren min er samfunnsøkonom og faren min er utdannet som lærer. Jeg begynte ikke å spille horn før jeg var 10 år gammel. Og det var egentlig en tilfeldighet.

- Hvordan var øvingsrutinene dine da du vokste opp?

- Til jeg ble 17-18 år var jeg ikke sikker på at det var musiker jeg ville bli. Det kunne gå måneder der jeg nesten ikke øvde.

- Så du er ikke som kinesiske pianister med 10 000 øvingstimer under beltet i en alder av 14 år?

- Den intensive øvingen startet jeg ikke med før jeg begynte på konservatoriet. Horn er i tillegg et krevende instrument å øve på. Jeg blir sliten etter to, tre timer.

- Har du inntrykk av at norske musikkstudenter er disiplinerte?

- Når man først har kommet inn på Musikkhøgskolen eller andre konservatorier, så er man engasjert og vil få det beste ut av det. Det er ikke motivasjonen det skorter på når jeg underviser norske musikere.


Norge og kontinentet
Den unge professoren synes Norge generelt er et veldig bra land å være musiker i.

- Det er mange gode støtteordninger her. Som orkestermusiker er det bra andre steder også, som for eksempel i Tyskland, som er orkesterets hjemland. Der finnes det så mange symfoniorkestre og så mye mangfold.

- Til sist, er det noen konserter eller andre høydepunkter du ser frem til?

- Jeg gleder meg til å urfremføre Magnar Åms hornkonsert enten denne eller neste sesong. Den 10. September skal KORK spille i gjenåpningen av universitetsaulaen. Det gleder jeg meg til!

Av Hans Skjong Foto/illustrasjon:
Music Industry, Genre\Classical, Genre\Classical\Classical, Interviews, Education