Klart for Riddu Riddu
På den nyslåtte knutepunktfestivalen Riddu Riddu i Kåfjord er ikke musikken det viktigste. - Festivalen skal være en identitetsgenerator, sier festivalsjef Ragnhild Dalheim Eriksen til Ballade.
Buffy Sainte-Marie (Foto: riddu.no) (161x250)

Av Carl Kristian Johansen

I floraen av knutepunktfestivaler framstår den sjøsamiske festivalen Riddu Riddu i Troms som en spydspiss for urfolksdimensjonen, med et spesielt fokus på den samiske kulturen.

Da kulturminister Trond Giske tildelte festivalen knutepunktstatus på fjorårets festival påkalte det dans og fest i et av Nord-Norges viktigste kulturarrangementer, som ble arrangert første gang i 1991.

Men selv om Riddu Riddu mottar støtte som en musikkfestival er ikke det musikalske programmet det mest sentrale aspektet i firedagersfesten som starter i dag, forteller festivalsjef Ragnhild Dalheim Eriksen.

Riddu Riddu skal være en identitetsgenerator, og i år går festivalen bredt ut med arrangementer også utover festivalens område.

- Musikken er en bonus og er det som trekker massene og gjør Riddu Riddu synlig. Det er veldig mange som kommer hit av helt andre grunner, og det viktige for oss er å utvikle samisk identitet.

Det gjøres blant annet med omfattende kurs- og seminarvirksomhet, der ett av dem kommer til å ta opp debatten om bruken av symboler i samisk kunst. Man kan også finne kurs i joik, om nordnorske urter og tinntrådkurs.

Det største seminaret vil ta opp den rådende Nordområdepolitikken, og det svært topptunge panelet må ta stilling til om de rød-grønnes satsning i nord til slutt blir omdøpt til ”Ordområde-politikk”.

- I dette seminaret møtes Sametingspolitikere og norske politikere til debatt for første gang. Jeg tror ikke det har skjedd tidligere, sier Dalheim Eriksen.

I panelet vil vi finne Helga Pedersen som er nestleder i Ap og Fiskeri- og kystminister, forskningsminister Tora Aasland (SV), Åslaug Haga (Sp), Per Sandberg (Frp), Ola Elvestuen (Venstre), Frank Bakke Jensen (Høyre), Sametingspresident Egil Olli og Aili Keskitalo, som er presidentkandidat for Norske Samers Riksforbund.

Som en del av miljøsatsningen til festivalen skal Haga og Olli sykle de 150 kilometrene fra Tromsø til festivalområdet, og publikum oppfordres til å gjøre det samme.

Knutepunktpengene har gjort at Riddu Riddu har satt i gang en profesjonaliseringsprosess. Dalheim Eriksen mener at festivalprogrammet er hevet på alle områder, men spesielt i forhold til tilbudet til barn og unge.

Skrogene i forhold til frivillighet og dugnadsarbeid er også tettere.

- Det går an å kvalitetssikre ting på en helt annen måte når folk er i jobb og ikke alt er frivillig. Det gir utslag for publikumsopplevelsen på Riddu Riddu. Vi er mer profesjonelle nå, selv om vi enda har en vei å gå, sier Dalheim Eriksen.

Musikken er en bonus, men det spørs om ikke festivalens høydepunkt for mange vil bli konserten med Cree-indianer og folk-rock-artisten Buffy Sainte-Marie fredag kveld.



- Det er helt enorm og betyr vanvittig mye for oss å ha Buffy Sainte-Marie på festivalen. Hun er det største forbilde for urfolk i hele verden, og hun er en stor og viktig person for samer, sier Dalheim Eriksen.

Sainte-Marie er mest kjent for sin produksjon på 1960-tallet som tok opp i seg skjebnen til de nord-amerikanske urfolkene. Når hun kommer til Kåfjord har hun med seg albumet ”Running for the Drum”, som hun slapp i fjor.

- Hun har brukt sin identitet hele veien, og brakt den inn i populærmusikken. Hun har lykkes på grunn av sitt sterke særpreg. Sangtekstene hennes er til å få frysninger av, sier Dalheim Eriksen.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Festivals