Oslo Jazzfestival på en rekke arenaer
Festivalsjef Åge Teigen har beskrevet Oslo Jazzfestival som "en vandring gjennom jazzhistorien". Den kunne nok også vært kalt en vandring gjennom hovedstaden, der en rekke forskjellige arenaer tas i bruk i løpet av de seks dagene festivalen varer. I denne bolken kan du bl.a. lese om de gratis utekonsertene på Stortorvet og på Blå, kirkekonsertene i Kulturkirken Jacob og Oslo Domkirke, samt jazzbrunch, gateparadene og den norsk-amerikanske vennskapsuken på Grand Hotel.
Kulturkirken Jakob (150x225)


Oslo Domkirke

ONSDAG 11 AUGUST KL. 19.30

Alice Babs med "Tribute to Duke Ellington" featuring Kjell Öhman
Forrige gang Alice Babs besøkte Oslo Jazzfestival trollbandt hun to fullsatte Oslo Konserthus. Alice Babs fikk sitt store gjennombrudd i 1940 med filmen Swing It, Magistern. Siden den gang har hun alltid vært meget populær i Norden, og i 1963 kom opptakten til hennes store internasjonale gjennombrudd da hun ble invitert til å spille inn plate med Duke Ellington. 80 år gammel er hun fortsatt aktiv og stadig like populær. I Oslo Domkirke er det nettopp Ellington Alice Babs skal hylle, og med seg har hun den eminente Kjell Öhman på orgel foruten sin datter Titti Sjöblom, også på vokal, og hennes mann Ehrling Eliasson på gitar. Dette er en enestående mulighet til å oppleve en av verdens store jazzdronninger.


FREDAG 13 AUGUST KL. 19.30

Magnolia Jazzband featuring "Big Al" Carson
Magnolia Jazzband er Norges fremste band med ståsted i New Orleans-tradisjonen og har flere reisedøgn i året enn noe annet norsk jazzband. Bandet har selvfølgelig også gjestet New Orleans flere ganger, og i denne sammenhengen har bandet fått anledning til å spille med de fleste og de beste jazzmusikerne i New Orleans. I år får hovedstaden oppleve Magnolia Jazzband med en stor publikumsfavoritt, Alton Carson bedre kjent som "Big Al". "Big Al" er opprinnelig tubaist, men allerede i ung alder avslørte han sitt sangtalent. Han har utviklet en unik sangteknikk og er en fremdragende gospel- og bluessanger.


SØNDAG 15 AUGUST KL. 17.00

Ytre Suløens Jass-ensemble featuring Øivind "Elg" Elgenes
Ytre Suløens Jass-ensemble har gledet Norges jazzpublikum i over 30 år, og bandet har mer eller mindre fast plass på Oslo Jazzfestival. I år er intet unntak. Konserter i inn- og utland bekrefter gang på gang Ytre Suløens Jass-ensembles evne til å formidle det ekte og det varme i New Orleans jazzen. Selv i jazzens hjemby, New Orleans, har bandet klart å gjøre seg bemerket gjennom utallige opptredener. I Oslo Domkirke har bandet med seg Øivind Elgenes eller "Elg" som han ofte kalles. "Elg" er en av Norges mest profilerte artister og er blant annet kjent fra bandet Dance With A Stranger. Her vil publikum få en smak av skikkelig gospeljazz med en snert av rock.
---------------- ------------------ -------------------------
Kulturkirken Jakob

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 19.00

Clark Terry, Barry Harris, Herb Geller, Keter Betts og Alvin Queen
Missouris store sønn og en av jazzens aller største navn, trompeter og vokalist Clark Terry, kommer tilbake til Oslo Jazzfestival i år. Han mer eller mindre introduserte flygelhornet som jazzinstrument, og hans særegne lekne og velklingende spillestil har inspirert en hel generasjon trompetere inkludert Miles Davis. Terry er selv sterkt inspirert av Dizzy Gillespie, og han har blant annet spilt med Count Basie og Duke Ellington. Han er en enestående solist som også er kjent for humørfylt blues vokal. Clark Terry får med seg Barry Harris på piano, Herb Geller på saksofoner, Keter Betts på bass og Alvin Queen på trommer under konserten i Oslo.


FREDAG 13 AUGUST KL. 19.00

Christian Wallumrød og Håvard Wiik
To av Norges fremste unge jazzpianister, Christian Wallumrød og Håvard Wiik, skal også dele scene i Kulturkirken Jakob. Begge har rukket å bli etablerte navn i norsk jazzliv og har høstet anerkjennelse både i inn- og utland. Håvard Wiik har vært en uunnværlig deltaker i en lang rekke konstellasjoner, men er kanskje best kjent fra Element og Atomic ved siden av arbeidet med egen trio. Også prisbelønte Christian Wallumrød har en lang og variert CV som blant annet inkluderer samarbeid med Arve Henriksen, Nils Petter Molvær og Bugge Wesseltoft i tillegg til Close Erase. Men i Oslo får vi gleden av å oppleve de to pianistene i soloformat.

-------- ---------- -----------
Saras Telt, sentrum

MANDAG 9 AUGUST - LØRDAG 14 AUGUST KL. 14.15

Nairobi Trio
Fra andre siden av jordkloden, nærmere bestemt Auckland, New Zealand, kommer Nairobi Trio nok en gang for å gi Oslos musikkelskere en uforglemmelig opplevelse. Bandet ble startet i 1989 og har turnert verden over inkludert en rekke Norgesbesøk. Nairobi Trio leverer spontan og svingende jazzmusikk med humor som raskt smitter over på lytterne. 

Hilde Louise Asbjørnsen Band
Revy- og kabaretartist Hilde Louise Asbjørnsen er en meget allsidig og talentfull unge kvinne som slår ut i full blomst på platen Eleven nights and two early mornings. Som singer/songwiter oppgir Asbjørnsen blant annet Billie Holiday, Chet Baker, Ella Fitzgerald og Tom Waits som inspirasjonskilder. Hun fremfører både eget materiale og standardlåter.

Jazzin' Babies
Omtale er under Stortorvet.

Jumpin' Jerry
Omtale er under Muddy Waters.

Christanssand String Swing Ensemble
Omtale er under Stortorvet.

Bayou Blue
Bayou Blue ble startet rundt miljøet på Rogaland Musikkonservatorium i 1991, og er pr. i dag mer slagkraftig enn noensinne. Bandet har basis i New Orleans jazzen og leverer tradisjonstro tolkninger hånd i hånd med det som oppfattes som dagens New Orleans musikk. En Bayou Blue-opptreden mangler verken kreativitet eller trøkk.

------------ ------------ ------------
Blå utescene

MANDAG 09 AUGUST KL. 15.00

Ungdom Mot Narkotikas sommerleiravslutning
Ungdom Mot Narkotika avslutter årets sommerleir med opptredener på festivalens utescene ved Blå. Deltakerne på sommerleiren får anledning til å opptre på en profesjonell festivalscene og skal presentere lærdom fra kulturverkstedene under leiren. Rap og breakdance står i sentrum.

Showcase med 2 norske band
For tredje år på rad presenterer Oslo Jazzfestival unge norske talenter med en smakebit på fremtidens jazz og relaterte lyder. Tidligere har blant annet Listen! som er tatt ut til finalen i Getxo International Jazz Festival Contestog skal varme opp for jazzlegenden McCoy Tyner i juli, deltatt i disse showcasene. Flere av bandene som deltar i år, vil også bli å finne i festivalteltet på Blindern onsdag 11. august i forbindelse med STUDiO.

MANDAG 09 AUGUST KL. 17.00

The Sound Circus
The Sound Circus spiller for det meste funkjazz, og inspirasjonskildene er mange. Band som Funky Butt og Brazz Brothers, samt artister som Maceo Parker, Brecker-brødrene, Herbie Hancock og Jaco Pastorius har påvirket denne energiske septetten. Besetning: Cornelius Konov Rieber-Mohn (altsaksofon), Nicolai Andreas Eckhoff (tenorsaksofon), Fredrik Sydow Hage (saksofoner), Peder Simonsen (tuba), Sigurd Øyen (trombone), Einar Næss Haugseth (piano) og Arild Brøter (trommer)


Mr. President
Denne allerede prisbelønte kvintetten kommer fra Akershus. Mr. President spiller melodiøs jazz med groove. Besetning: Lars Frank (saksofoner/klarinett), Erlend Jenssen (saksofoner), Eiolf Ødegård (tangenter), Aksel Jensen (bass) og Richard Johansen (trommer)


TIRSDAG 10 AUGUST KL. 17.00

Half Head and the Gingerbreads
Bandanarkiet Half Head and the Gingerbreads har et moderne jazzuttrykk i halvakustisk innpakning med en stor del eget materiale. Sjangerbegrensninger finnes ikke denne kvartetten, og alt fra ECM-inspirert kammerjazz til Miles’ kraftfulle 60-tallsstil er gjenstand for nytolkning og videreføring. Besetning: Haldor Røyne (gitar), Pål Ovanger Stensland (piano), Jo Fougner Skaansar (bass) og Trond Bersu (trommer)


Bushmans Revenge
Bushmans Revenge er en gitartrio fra Skien. Samtlige av bandets medlemmer er studenter i Trondheim og Oslo. Bushmans Revenge skriver stort sett egen musikk som spenner fra helt rolige ballader til energisk høyoktanmusikk. Besetning: Even Hermansen (gitar), Marianne Halmrast (bass) og Gard Nilssen (trommer)


ONSDAG 11 AUGUST KL. 17.00

Koo-Koo
Koo-Koo møttes og spilte sammen i ulike konstellasjoner på Fridhems Folkhøgskola i Sverige for to år siden. Kvartetten spiller egen og andres musikk med fri innstilling og særegen sound. Bandet ledes av den unge norske altsaksofonisten Kristin Andresen, men de øvrige medlemmene er fra Sverige. Besetning: Kristin Andresen (altsaksofon), Cesilia Persson (piano), Patrik Thorman (bass) og Sofia Jernberg (vokal)


Harald Aadland/Gaute Skrove
Harald Aadland og Gaute Skrove studerer begge ved Institutt for musikk i Trondheim, men Aadland kommer fra Oslo og Skrove kommer fra Vestnes i Møre og Romsdal. Denne litt uvanlige duoen spiller melodiøs postbop jazz og er blant annet inspirert av Keith Jarrett og Jerry Bergonzi.
Besetning: Harald Aadland (piano) og Gaute Skrove (fiolin)


TORSDAG 12 AUGUST KL. 17.00

PUMIX
Pumix ble startet på Norsk jazzforums sommerkurs i 2003 under veiledning av Arve Henriksen. Kvartetten spiller egenkomponerte låter. Dette er moderne, energisk jazz inspirert av artister som Kenny Wheeler og Bill Frisell. Besetning: Marius Gjersø (trompet), Stephan Meidell (gitar), Fredrik Gundersen (bass) og Øyvind Hegg-Lunde (trommer).


Henning Strandens Minitrio
Denne trioens repertoar spenner fra egne sprelske versjoner av standardlåter gjennom eget materiale til ugjenkjennelige versjoner av ulike rockelåter som Nirvanas Smells like teen spirit. Besetning: Henning Stranden (vokal/perkusjon), Håvard Skaset (minigitarist) Guro Skumsnes Moe (minibassist/vokal)


FREDAG 13 AUGUST KL. 16.00

Nordisk showcase
Med tilskudd fra Nordisk kulturfond utvider Oslo Jazzfestival årets showcaseserie med en nordisk dag. Nordisk showcase skal sette et særlig fokus på unge nordiske utøvere og skape en møteplass for disse. Følgende band er plukket ut til å delta i Nordisk showcase 2004:

U-Street All Stars (Finland)
Prisbelønte U-Street All Stars er et hardtsvingende band som er blitt omfavnet av så vel kritikere som publikum i hjemlandet. Dette er Finlands definitive unge jazzstjerner. Kvintetten har også høstet lovvord etter opptredener i blant annet Belgia og Spania. I 2001 kom bandet på første plass i Getxo International Jazz Festival Contest. U-Street All Stars spiller intelligent, jordnær jazz og er særlig inspirert av hard bop. Bandet har utgitt 2 CDer, Helsinki Sessions og Bowling, på Blue Note. Besetning: Markus Holkko (altsaksofon), Timo Lassy (tenorsaksofon/bassklarinett), Teemu Viinikainen (gitar), Timo Tuppurainen (bass) og Jussi Lehtonen (trommer)

Jóel Pálsson Trio (Island)
Jóel Pálsson er utdannet ved Berklee College of Music i Boston og studerte under George Garzone and Bill Pierce. Han er en etablert musiker i hjemlandet og spiller i en lang rekke konstellasjoner fra duo til storband, men til Oslo kommer han i trioformat med 2 av Islands lovende utøvere. Pálsson som har ståsted i mainstream, bop og cool jazz, har også gjort seg bemerket i utlandet og bidrar til å sette islandsk jazz på kartet verden over. Hans plateutgivelser har høstet lovord på så vel All About Jazz som i The Wire. Besetning: Jóel Pálsson (tenorsaksofon), David Thor Jonsson (keyboards/piano) og Helgi Sv. Helgason (trommer)

MusicMusicMusic (Sverige)
Dette er et ungt, svensk band som ikke kommer fra stallen til Moserobie eller miljøet rundt Jonas Kullhammar. MusicMusicMusic leverer jazz som treffer midt i magen, og denne våren har bandet høstet lovord hos svensk musikkpresse i kjølevannet av platedebuten med One Two Free. Platen består både av egne komposisjoner og tolkninger av låter som Seven steps to heaven (Miles Davis) og Blues for a hip king (Abdullah Ibrahim). Bandet har også gjort seg bemerket i Sør-Afrika og er i år invitert til The Awesome Africa Jazz Festival i Durban. Besetning: Fabian Kallerdahl (piano), Josef Kallerdahl (bass) og Michael Edlund (trommer)

Mike H Project (Danmark)
Mike H Project er en fremadstormende og progressive kvintett som uanstrengt leverer melodiøs, meditativ jazz. Bandet beveger seg i jazzens viltvoksende grenseland sterkt inspirert av jungle og rock. Komponist og vokalist Mike Højgaard er drivkraften i denne kvintetten, og samtlige av musikerne er aktive i forsjellige konstellasjoner på musikkscenen i København. Debutalbumet steady unsteady fra 2003 ble mottatt med stor begeistring i hjemlandet og i september er bandet igjen plateaktuelle. Besetning: Mike Højgaard (vokal), Albert Raft (saksofon), Jacob Funch (gitar), Jeppe Skovbakke (bass) og Rune Kielsgaard (trommer)


LØRDAG 14 AUGUST KL. 12.00

Barnekonsert
Også i år blir det konserter for barn på vår utescene ved Blå. Artist lørdag offentliggjøres senere.

Ungdom&Jazz 2004 x 2
Etter en ukes instruksjon viser to grupper med ivrige ungdom publikum hva de har lært på Oslo Jazzfestivals årlige ungdomsseminar. Årets instruktører er Paal Nilssen-Love for Ungdom&Jazz moderne og Even Andersen for Ungdom&Jazz klassisk.

SØNDAG 15 AUGUST KL. 12.30

Barnekonsert
Programmet for barn utvides i år med en søndagskonsert. Bayou Blue avslutter årets konsertserie på utescenen ved Blå med deres fantastiske barnekonsert Marsjen til New Orleans. Denne produksjonen finnes også på plate for de som ønsker å bli kjent med historien på forhånd.

------------ -------------- ---------------------

Kokkos (Grand Hotel)

TIRSDAG 10 AUGUST KL. 23.00

Eivind Opsvik Overseas
Sammen med den anerkjente norske bassisten og komponisten Eivind Opsvik som bor og virker i USA, kommer et lite knippe av New Yorks mange dyktige unge jazzmusikere til Oslo som en del av Eivind Opsvik Overseas. Opsvik har med seg tenorsaksofonist Tony Malaby fra blant annet Paul Motian Electric Be Bop Band og Charlie Haden's Liberation Music Orchestra, altsaksofonist Loren Stillman, pianist Jacob Sacks og trommeslager Jeff Davis. Disse skal møte publikum hele fire kvelder under årets jazzfest i hovedstaden. Eivind Opsvik serverer kraftig og intens jazz, og debutplaten, Overseas, satte spor etter seg både her hjemme og i New York. Samtlige av Opsviks reisefølge var med på innspillingen i 2003. Jazzscenen i New York syder, og endelig kan Norge få en sikkelig smakebit på hva som rører seg i eplebyen.

Jamsession: New York i Oslo


Det blir selvsagt også festivaljam utover natten på Grand Hotel, og i år skal våre gjester fra New York være vertskapet fire av fem kvelder. Dette programmet går uavbrutt frem til og med lørdag 14. august, med unntak av fredagen, der den amerikanske rekken brytes med en jam, der deltakerne på Nordisk showcase skal være vertskap.

------- ---------- ---------

Grand Rococo og Speilen

SØNDAG 15 AUGUST KL. 12.00

Jazz Brunch
Oslo Jazzfestivals tradisjonelle Jazz Brunch vil finner sted på Grand Hotel. Her får publikum førstedivisjonsjazz til et velsmakende måltid. Et tverrsnitt av årets artister står opp tidlig for å skape en stemningsfull søndagsbrunch. Vel møtt!
Billetter må bestilles på forhånd.

------------------- ------------------ ------------------

Gateparader

TORSDAG 12 AUGUST/FREDAG 13 AUGUST KL. 13.00

Opplev Oslo Jazzfestivals legendariske parader som starter ved Oslo S og går oppover langs Karl Johan frem til Spikersuppa. I år har festivalen blant annet invitert Stavangerbandet Bayou Blue til å delta i paradene torsdag og fredag. Og sammen med dem skal selvsagt også festivalens fantastiske ”paraplydamer” danse seg oppover Karl Johan.

LØRDAG KL. 13.00

Korps&Jazz 2004 inntar tradisjonen tro paraden på lørdag. Unge korpsmusikere fra Norsk Musikkorpsforbund i alderen 14 – 17 år kaster seg ut i tradisjonelle jazztoner sammen med Ytre Suløens Jass-ensemble etter endt korpsseminar på Randsvangen. ”Paraplydamene” blir selvsagt også med her.

Av - Red. Foto/illustrasjon: