Inferno: Påskemoro for metallfolket
INTERVJU: Bare finpussen gjenstår før den åttende Infernofestivalen kan heise sjørøverflagget og åpne portene for nok en svart påskefestival. Liveprogrammet omfatter i år hele 42 band på 6 scener med musikk innen de hardere genre. - Tendenser og trender er forbigående. Vi prøver så godt vi kan å booke kvalitet, lovende nye band og godt etablerte band i skjønn forening, sier Gro Narvestad, arrangør og presseansvarlig i Infernofestivalen.
Gro Narvestad (Foto: nrk.no) (200x563)

Av Bjørn Hammershaug

- Årets program er det fyldigste hittil: 42 band mot de vanlige 30! I år har vi prøvd å sette sammen et solid og godt program for om ikke de fleste så i hvert fall for "vårt" publikum. Jeg personlig synes det er en god blandings av subgenre i år, sier Gro Narvestad om årets Infernofestival.


Skjønn forening

Hun er optimist på metallens vegne, og kan fortelle om et trofast publikum med jevnt tilsig fra yngre generasjoner.

- Metall lever virkelig i beste velgående - for de mest innbitte undergrunnstraverne kanskje litt i overkant, nå som de svære festivalene kommer også her hjemme, sier Narvestad og nevner festivaler som Hove, Norwegian Wood, Trondheim Rockfestival, Kvinesdal/Norway Rock Festival og andre som alle booker metall-band.

- Riktignok er den mer ekstreme metallen fremdeles relativt godt bortgjemt på innendørsscener som hos oss og Hole in the Sky, men det sniker seg ut noen svartmetallere på utendørsscenene også, ler Narvestad.

Men ønsker Inferno å være i førersetet av den musikalske utviklingen, som en ledende, progressiv festival – eller mer gjenspeile det som til enhver tid er rådende tendenser i metallen?

- Tendenser og trender er forbigående. Vi prøver så godt vi kan å booke kvalitet, lovende nye band og godt etablerte band i skjønn forening. Klart, utvikling er det jo i metallen også, og det gjenspeiler seg i både nye band og nye skiver fra eldre band, men å booke kun på det grunnlaget er heller ustabilt, smiler Narvestad.


Inferno eser ut

I år har Inferno en klubbdag med blant annet en rusfri aften uten aldersgrense på Sub Scene?

- Klubbdagen er ikke noe nytt - det som er nytt er at vi har arrangert det sjøl denne gangen. Og selvfølgelig, for publikum betyr det at de vil få mulighet til å få med seg relativt mange konserter på de forskjellige klubbene uten å måtte blakke seg helt. Vil de ikke på selve festivalen kan de kjøpe kun klubbpass, og kun betale ÉN billett i stedet for å betale seg inn på hver klubb, som har vært tradisjonen fram til nå.

- Den rusfrie konserten på SubScene er viktig for oss, vi måtte av praktiske grunner gå bort fra fri aldersgrense på Rockefeller for noen år siden på grunn av rigide soneregler i forhold til skjenkeloven - det er jo mer enn nok unge folk som også liker metal, så hvorfor ikke gi dem et tilbud når vi først har muligheten. På SubScene spiller band som festivalgjengerne også vil få muligheten til å se på Rockefeller/John Dee under "selve" festivalen, så dette er en vinn/vinn situasjon.

Hva betyr det for Inferno at dere har nå har utvidet til fire dager, og inkluderer flere scener i byen?

- For oss betyr det mer jobb og risiko - for publikum betyr det mer for penga. Forhåpentligvis vil folk synes det er en god idé å kunne rusle rundt og stikke innom den klubben de måtte ønske for å se konsertene uten å dra opp lommeboka hver gang!

De siste årene har Inferno hatt ”gjenforeningskonserter” til både Immortal og Emperor, og i fjor satte de opp det særegne bestillingsverket Trinacria. I år er det ikke noe slik prosjekt, men Narvestad kan avsløre at det lekes med tanken om et større prosjekt til neste år eller i 2010. Hva det blir er enn så lenge en hemmelighet.


Ikke laurbærhvile

Inferno har tradisjonelt fulle hus - cirka 1500 publikummere hver dag. Over 30 % av publikum har pleid å komme fra utenfor landets grenser. Tendensen er den samme i år, kan Narvestad fortelle. Festivalpassene er som vanlig utsolgt, og det er bare noen få dagspass igjen.

- Vanligvis har de siste billettene gått i døra, så vi svetter ikke i år heller. Det er blaserte oslofolk som avventer litt med å kjøpe billetter - man blir litt bortskjemt med konserttilbudet her i hovedstaden, smiler Narvestad, som er tydelig på at Inferno ikke selger ut av seg selv. Publikum krever en ny, velkomponert meny hvert eneste år:

- Som økonomisk sjølberga festival er vi helt avhengig av å sette sammen et program som frister folk nok til å kjøpe festivalpass. Ingenting er garantert, ingen har et så trofast publikum at de kan satse på at folk kjøper billetter usett - vi har sett stygge eksempler på festivaler som har gått med millionunderskudd etter skuffende bookinger. Man skal ikke hvile på sine laurbær. De skal i elggryta, fastslår Gro Narvestad i Infernofestivalen.

Infernofestivalen finner sted i Oslo 19. – 22. mars. På programmet står blant andre Satyricon, Gorgoroth, Destruction og Overkill. Full program og info finner du her.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Popular Music\Rock / Metal, Interviews