by:Larm: - Et lite klagekor har vokst seg stort
by:Larm kom i dag på banen i NRK P2s Kulturnytt i debatten rundt StatoilHydro-stipendet som deles ut på by:Larm-arrangementet i februar. by:Larm slår fast at de ikke ser noen problemer med samarbeidet med StatoilHydro, og at samarbeidet vil fortsette med oljeselskapet ut 2010.
Mikrofon (210x140)

Av Carl Kristian Johansen

For ett år siden trakk Ungdomskulen sin nominasjon til StatoilHydro-stipendet som deles ut på by:Larm. I forrige uke trakk Erlend Øyes band The Whitest Boy Alive sitt kandidatur til samme stipend, og tidligere denne uken ble by:Larm kritisert av Spoon Train Audio for å legitimere StatoilHydros miljøprofil overfor musikkbransjen.

by:Larm har ikke ønsket å kommentere den StatoilHydro-relaterte kritikken overfor Ballade denne uken, men stilte i dag til debatt med Spoon Train i Kulturnytt i NRK P2. by:Larm henviser også til sin blogg i en e-mail til Ballade.

- Vi ber om forståelse for at vi kun er dager unna årets by:Larm med rundt 40 scener, 500 konserter og en mengde besøkende fra inn og utland. Vi må derfor fokusere på avviklingen og har begrenset med resurser til å delta i en prinsippdebatt akkurat nå, men stiller velvillig opp til debatter og intervjuer etter festivalen, skriver by:Larm i bloggen i dag.


Klagekoret

by:Larm ønsker videre å legge fram en del faktiske opplysninger i forbindelse med ytringene som har kommet fra i pressen ”siden argumentene baserer seg på mangelfull og til dels feilaktige informasjoner”.

Videre heter det:

”Et lite klagekor har vokst seg stort i løpet av de siste dagene, og kritikken hagler både mot by:Larm og StatoilHydro. Førsteamanuensis Anne-Britt Gran ved Handelshøyskolen BI i Oslo, mener at det er en uheldig kobling mellom by:Larm og StatoilHydro. Hun hevder blant annet følgende; ’Hvis det er så stor motstand mot StatoilHydro blant by:Larms egne aktører bør de vurdere om dette samarbeidet er en god idé’. Her kan vi ikke gjøre annet enn å spørre om det faktisk er så stor motstand fra bransjen som Anne-Britt Gran vil ha det til.

Ett innlegg av to unge menn med et nyoppstartet plateselskap (hvorav den ene jobber i Bellona, som selv får støtte fra StatoilHydro, noe han unnslår å nevne i innlegget) kan vel neppe sies å være et representativt utvalg av de ca. 2000 bransjedelegatene som skal delta på by:Larm?”

(les intervju med Anne-Britt Gran her)

Positiv innstilling

I artikkelen blir dessuten Katrine Synnes, manager for stipendnominerte Annie, og Per Kristian Rekdal, manager for nominerte Mathias Eick Quartet, trukket fram som bransjepersoner med et positivt forhold til stipendet.

Synnes uttaler at hun ”har ingen som helst problemer med avtalen, og jeg mener faktisk at hele kontrakten er en av de mest fornuftige i forhold til lignende kontraktsmaler fra andre eksportstipend og støttemidler.”

Rekdal mener at stipendet er en fantastisk mulighet for artister som ønsker å satse utenlands, og ”Når vi gikk gjennom avtalen så vi absolutt ingenting som kan skade artistene.”


- Ingen forskjell

I debatten i P2s Kulturnytt fredag morgen møtte by:Larm Ola Innset i Spoon Train Audio, som kritiserte by:Larms forbindelse med StatoilHydro i en kronikk i Dagbladet tidligere denne uken.

Innset gjentok kritikken mot by:Larm som handler om oljeselskapets miljøprofil, og at Spoon Train ønsker at by:Larm bryter med StatoilHydro som et bidrag til å skape en mer miljøvennlig musikkbransje. by:Larm svarte at de ikke har noen som helst problemer med StatoilHydro, og at de ikke kan se forskjell på å motta penger fra StatoilHydro, Norsk kulturråd eller Norsk Tipping.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: