Helsedirektoratet: lang periode med høy lyd = lavere grenser
Grenseverdiene for støy, som kommer fram i de nye reglene for konsertarrangører, er i følge Helsedirektoratet rimelige fordi konsertlyden varer lenger.

Musikkbransjen har meldt seg ut av direktoratets arbeidsgruppe for ny veileder for vurdering av lydnivå på konserter og andre kulturarrangementer. Bransjens samarbeidsorgan, kalt Grenser for lyd, mener at forslaget som er sendt ut på høring er kulturfiendtlig. Hovedankepunktene er at grenseverdiene settes for høyt og at målemetodene er for kompliserte.

Som Ballade skrev i forrige uke, mener Norsk Rockforbund, som også er med i Grenser for lyd, at støygrensene det legges opp til er "lavere enn selv Folkehelsas normer for støy".

Ole Trygve Stigen er avdelingsdirektør i Helsedirektoratet og ansvarlig for arbeidet med veilederen. Han mener at det er vanskelig å sammenligne med Folkehelsas normer fordi de forholder seg til kortere perioder med lyd.

- Tidligere normer gjaldt for kortere lyd. Jeg er dermed ikke enig i at det vi legger opp til er strengere. Det dreier seg ikke om en innstramming, sier Stigen.

Flere konkrete, kjente konflikter mellom arrangører og naboer (for eksempel i Langesund og Kristansand) danner utgangspunkt for direktoratets arbeid med veilederen.

Veilederen skal hjelpe kommunene til å vurdere lydnivået "når høyttalere brukes", men også konsertarrangørene regnes som målgruppe for veilederen.

Stigen ser at lydmålingene det legges opp til kan bli kostbare, men viser til at hovedhensynet er faren for helseskader for de som bor i nærheten av konsertstedet.

Forslaget som Grenser for lyd protesterer mot legger seg i følge Stigen nært opp til regler som er vedtatt i Sverige.


Aktuelle nettsider:

Utkast til veileder

Grenser for lyd melder seg ut

Norsk Rockforbund følger opp

Av Tellef Øgrim Foto/illustrasjon: