250 000 kr i musikalsk hjelp fra Stavanger
Initiativet Musichelp i Stavanger arrangerte to konserter til inntekt for Sørøst-Asia i januar. Økonomisk ble resultatet om lag 250.000 kroner. Før aksjonen tok til, hadde Musichelp ennå ikke bestemt seg for hvem som skulle få pengene. Nå har de avgjort at beløpet skal deles i seks deler og fordeles på fem organisasjoner og et byggeprosjekt. Deretter vil de arbeide videre med ideen om et langsiktig musikalsk bistandsarbeid. - Det finnes jo så mange idrettsprosjekter som dras i gang utfra en tanke om at idrett gir unge mennesker selvtillit og lærer dem å samarbeide. Jeg har undret meg over hvorfor ingen ennå har satt i gang musikkprosjekter med samme utgangspunkt, sier initiativtaker Ann Katrin Sørvåg til Ballade.
Bjørn Berge (241x240)

Av Hild Borchgrevink

Musichelp arangerte to konserter henholdsvis i Stavanger konserthus og på klubben Folken tirsdag 25. januar. Alle artister og begge konsertstedene stilte opp gratis. Musichelp arangerte to konserter henholdsvis i Stavanger konserthus og på klubben Folken tirsdag 25. januar. Alle artister og begge konsertstedene stilte opp gratis. Morten Abel, Thomas Dybdahl, Reidar Larsen, Vamp, Bjørn Berge, Helldorado, Christer Knutsen, Eriksen, Paal Nilsen Love og Randi Tytingvåg var blant de annonserte artistene.

Inspirasjonen til Musichelp kommer fra Stavanger Symfoniorkesters vellykkede og gjennomførte prosjekt der de samlet inn musikkinstrumenter til Afghanistan.

- På Folken var det stappfullt, mens konserthuset trakk omtrent halvfull sal, forteller artist Ann Katrin Sørvåg, en av initiativtakerne til prosjektet.

Hun er ikke skuffet over oppslutningen om arrangementet i konserthuset.

– Det var en festdag uten like, sier Sørvåg. – Hun som var ansvarlig for det som skjedde i konserthuset, Siw Merethe Mikalsen, er jo operaregissør. Hun hadde også med seg en videokunstner, og alt fra hiphop til opera og Vamp stod på scenen. Stemningen stod i taket da Haugesunds-bandet gikk på. Hele seansen i konserthuset varte i omkring fire timer, men publikum sa at de gjerne kunne blitt i fire timer til, forteller en glad Sørvåg.

Selv sang hun duett med barytonen Johannes Weisser, hentet fra Oslo, og Magnus Staveland, ung tenor fra Bryne.

Økonomisk ble resultatet av de to konsertene ble om lag 250.000 kroner. Før aksjonen tok til, hadde Musichelp ennå ikke bestemt seg for hvilken organisasjon som skulle få pengene. Nå har de avgjort at beløpet skal deles i seks deler.

- Fem av delene skal sendes til fem hjelpeorganisasjoner. Disse er Kirkens Nødhjelp, Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Flyktningerådet, forteller Ann Kristin Sørvåg.

Den siste delen av de innsamlede pengene har Musichelp ønsket at skal gå til et husbyggingsprosjekt i Sri Lanka som er initiert fra Rogaland.

Helt fra begynnelsen har det vært meningen vært at Musichelp skulle bli et langsiktig hjelpeprosjekt som skulle fortsette også etter konsertene 25. januar. Hva skjer i Musichelp i dag?

- Vi jobbet natt og dag i perioden rundt konserten, forteller Ann Katrin Sørvåg. – Så foreløpig har alle som er engasjert i Musichelp vært opptatt med å komme à jour med sine ordinære jobber og prosjekter igjen. Siw Mikalsen er akkurat nå ute og reiser. Men i løpet av nærmeste fremtid skal vi sette oss ned og finne en form på det videre arbeidet. Dugnad.net har også spurt oss om vi vil være med dem videre.

Musichelp håper å få i gang musikalske bistandsprosjekter i flomområdene.

- Det er jo dette med å hjelpe gjennom musikk som er min drivkraft, sier Ann Kristin Sørvåg. - Det finnes jo så mange idrettsprosjekter som dras i gang utfra en tanke om at for eksempel fotball gir unge mennesker selvtillit og lærer dem å samarbeide. Jeg har undret meg over hvorfor ingen ennå har satt i gang musikkprosjekter med samme utgangspunkt! Musikk er et universelt språk, og man kan like gjerne argumentere for at mennesker kan synge seg glade og at musikk kan gi dem nytt pågangsmot, ikke sant? Det er jo nesten umulig å forestille seg hvordan noen kan leve videre etter å ha opplevd det de overlevende etter flomkatastrofen har opplevd.

Sørvåg og hennes kolleger i Musichelp har ennå ikke begynt å knytte musikalske kontakter i Sørøst-Asia. - Dette er blant oppgavene vi snart vil ta fatt på, forteller Ann Kristin Sørvåg.

Av Hild Borchgrevink Foto/illustrasjon:
Concerts