Forargelse, forvirring og forventninger
Toppoppslaget på TV Norge-nyhetene i går var de første, umiddelbare resultatene av den nye røykeloven. Café Mono var et av stedene som ble filmet, med fokus på et usedvanlig folketomt barlokale. Ellers virker det som om de fleste konsertarrangører krysser fingrene, og håper på at musikkinteressen med tiden vil vise seg å være større enn røykesuget. Det er i hvert fall erfaringen til New Orleans Workshop Jazzclub, som tyvstartet på røykeloven allerede i januar. Rock-In i Oslo varsler likevel alt nå innskrenkede åpningstider som en direkte konsekvens av totalforbudet mot røyking innendørs.
Høybråtenadvarsel (129x191)

Av Arvid Skancke-Knutsen og Knut Steen

Ballade har den siste uken snakket med en rekke aktører i utelivsbransjen, som har det til felles at de ønsker å gi publikum et godt kultur-tilbud i form av levende musikk. De fleste virker usikre på hvordan den nye røykeloven vil slå ut i forhold til merarbeid og eventuelt tap av kunder, og satser på at også innbarkede røykere vil vende tilbake til lokalene etter hvert som høstmørket setter inn.

Men enkelte utblåsninger har alt kommet til uttrykk. På hjemmesidene til Café Mono legger man i hvert fall ikke fingrene i mellom i omtalen av helseminister Dagfinn Høybråten. Her finner man opp til flere mindre flatterende bilder av KrF-politikeren, ledsaget av følgende tekst i utdrag:

- Denne mannen, som aldri har satt sin fot på et utested, som hverken drikker eller røyker, som tror på tungetale og at homofile kan helbredes, har vært drivkraften bak en lov som er fullstendig svart/hvitt, i god kristenmoralistisk tradisjon. Kron-argumentet for loven er å skåne de ansatte, noe et 100 % røykende personale på Mono ikke akkurat takker han for, heter det blant annet.

Café Mono satser nå på at en helårsdrevet bakgårdsservering, oppvarmet med varmelamper, vil være et brukbart tilbud til de som fremdeles ikke kan eller vil kaste sigarettene.

Willy Bendiksen er daglig leder på det rocka kjellerlokalet Rock in i Oslo sentrum, og mener at den nye røykeloven raskt vil gi negative utslag for driften.

- 98 % av alle som kommer hit røyker. Så hvem er det egentlig man skal beskytte? Jeg tror den nye loven kan komme til å gå noe sinnssykt utover omsetningen vår, fordi vi ligger i en kjeller. Sommeren kommer til å gi oss en knekk, fordi folk kan røyke på uteresturanter - jeg håper bare vi slipper å si opp folk. Jeg tror røykeloven vil forårsake en god del arbeidsløshet , men det har Krf aldri brydd seg om. Vi må antakeligvis begynne å åpne klokken tyve i stedet for seksten - for hva skal du sitte her for hvis du ikke kan ta en røyk etter jobb? Det kommer ikke til å være noen vits i å ha åpent de fire timene. Jeg synes denne loven er kulturfiendtlig, og at det bare er tull med alt dette formynderiet over hele linja. Det er idiotisk at folk som har jobbet og slitt en hel uke ikke skal få lov til å ta en røyk engang, samtidig som bilene suser rundt i hele Oslo. Jeg syns det har blitt alt for mye fokusering på dette, men Dagfinn Høybråten hadde vel forbudt både sigaretter og biler om han kunne. Vi og Iran er de eneste landene med prester som statsministere, men man skal også huske på at det ikke hadde blitt noe av denne loven hvis ikke alle de andre dustepartiene, unntatt FrP, hadde stemt med KrF. Jeg synes denne loven er elendig, men vi kan ikke gjøre noe annet enn å fortsette med masse konserter, og håpe at det egne miljøet kan redde oss.

Ballade har også snakket med Kin Gerardo, som er daglig leder på det multikulturelle konsertstedet Cosmopolite. Han spår at den nye røykeloven vil kunne slå forskjellig ut i forhold til de ulike miljøene.

- Når det gjelder jazzarrangementene våre, går nok dette greit. Når det gjelder reggae, som African Culture Association arrangerer hos oss, blir det verre. Vi må jo bare sende folk ut, vi har ikke noe annet valg. Vi vil helt sikkert trekke færre mennesker på konserter enn vi kunne ha gjort, men andre steder kommer til å slite mer enn oss. Kafeteriaer, puber og andre steder folk drar for å kose seg, og som ikke har noe mer å tilby, vil få det verst. Konsertene vil vi heretter prøve å dele opp i to sett, så folk kan gå ut og røyke i pausen. I begynnelsen kommer vi nok til å tape en del penger på denne loven, men det går seg vel til som alt annet.

Tarjei Fosshaug, daglig leder på rockepuben Elm Street i Oslo, er blant de mange i utelivsbransjen som trøster seg med at ting nok vil gå seg til etter hvert:

- Vi vil sannsynligvis merke dette ganske sterkt, fordi vi ikke har uteservering. Men til vinteren vil alle være i samme båt, så det blir antakeligvis en tilvenningsprosess. Jeg tror vi kommer til å tape penger til å begynne med, fordi det ikke finnes smutthull i loven, men jeg tror ikke folk kommer til å slutte å gå ut.

Vi setter over til Stavanger, der også daglig leder i Checkpoint Charlie, Tom Haakon Brekke, velger å avvente utviklingen.

- Vi har tenkt veldig mye på dette, men det er selvfølgelig vanskelig å si hva denne loven kommer til å bety for oss. Jeg forestiller meg at vi vil merke nedgang i besøket til å begynne med, fordi Checkpoint er et typisk sted der folk røyker mye. Jeg ser en fare for at vorspielene vil bli lengre, men på sikt oppdager vel folk måter å klare seg uten røyken på, eller at de venner seg til å røyke utenfor. Vi har sett på ulike løsninger for smutthull, men Høybråten og hans kumpaner virker såpass bestemte på at folk ikke skal få røyke på utesteder at disse nok vil bli tettet igjen veldig fort. Uteserveringen blir veldig viktig, men røykebusser tror jeg først på når jeg ser det. Hvis andre får det til over tid, vil vi se om dette kan fungere for vårt konsept. En del av kulturen rundt rockesteder er å drikke øl og røyke mens man ser en konsert, så vi vil nok merke en nedgang i publikum første tiden. Men er man genuint interessert i musikk, klarer man også å utstå å vente en time for å røyke, ellers vil jeg påstå at interessen ikke er spesielt ekte. Vi kommer til å sette inn kjøleskap med nye snustyper, så får vi se om vi finner en eller annen lur løsning for å bli kvitt brukte snuspriser.

New Orleans Workshop Jazzclub, med scene på Stortorvets Gjæstgiveri, tyvstartet på røykeloven alt i januar, og har så langt positive erfaringer med det.

- Publikum applauderte minst like mye som før, forteller styreleder John Trehjørningen. - Dette er en utvikling som har gått gradvis over lengre tid. For noen år siden definerte vi tydelig og klart at tre-fire av bordene i lokalet var røykfrie. Vi merket oss at disse bordene ble fylt opp ganske raskt, så etter en stund sjanset vi på å prøve med røykfritt i tre fjerdedeler av lokalet.

- Publikum fordelte seg på en måte som viste at til og med barkede jazz-mennesker kan trives i røykfrie omgivelser. Bare helt bakerst ved baren på Gamla kunne de mest sugne tenne seg en røyk. Men publikumstilstrømningen var stabil, og ofte med fulle hus, sier Trehjørningen, som mener at folk har satt pris på å slippe å gå hjem igjen med røde øyne og røyklukt i klærne.

Andreas Fagerheim på Gloria Flames på Grønland kan skilte med en av hovedstadens flotteste takterrasser, og er mer positiv til den nye røyekloven enn de fleste Ballade har snakket med.

- Jeg tror dette skal gå bra. Loven er drøy, men samtidig er det ting som en arbeidsgiver ikke kan se så negativt på. Det er alltids nok dritt å by ansatte på om det ikke skal være røyking i tilegg. Jeg er ikke redd for publikumssvikt, vi har selvtillit i massevis.

Har du kommentarer eller synspunkter du syns Ballades lesere bør få med seg i denne saken, kan du sende et innlegg til ballade@mic.no.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Interviews, Politics