Liten støtte til Månefestivalen
Jimmy Olsens utspill om å sette Kadra som æresgjest og toppnavn på årets Månefestival er sterkt omdiskutert. I Fredrikstad går nå diskusjonen høyt, og hele denne saken får politisk etterspill. Fremskrittspartiet anklager festivalen for rasisme, og Arbeiderpartiets leder for kultur- og næringsutvalget er redd Olsens uttalelser skader mer enn de gagner. Heller ikke blant de andre festivalene i Norge er det lett å finne støtte til Månefestivalen.
Jimmy Olsen (Foto: Rene Svendsen/Fredrikstad Blad) (330x271)

Av Bjørn Hammershaug

Månefestivalens utspill om å sette Kadra som toppnavn på årets festival får stadig nye etterspill. Islamsk råd politianmeldte festivalen tidligere denne uken for å oppfordre til vold. I Fredrikstad tar også Fremskrittspartiet til motmæle, og kritiserer blant annet den mye omtalte pressemeldingens språkbruk. I denne blir partiet omtalt som ”brunjakker”. FrP gir dessuten støtte til Islamsk råd.

Fremskrittspartiet kritiserer Månefestivalen, støtter Islamsk råd

- Her beskylder man en gruppe for kriminelle handlinger. Det er fryktelig grovt. Å kalle Islamsk Råd for ”feige bikkjer” er å gå for langt, det er rasisme, sier Eva Kristin Andersen i Fredrikstad FrP til Dagbladet.no.

- Fredrikstad Frp synes det er prisverdig at Månefestivalen ved Jimmy Olsen uttaler seg til støtte for den norsk-somaliske kvinnen Kadra Yusuf. Men i pressemeldingen som ble sendt ut i den forbindelse, går han langt over streken i sine uttalelser både om Fremskrittspartiet og de norske imamene, understreker hun til lokalavisen Fredrikstad Blad:

- Fremskrittspartiet har i årevis støttet sterke fremmedkulturelle kvinner som Kadra. Månefestivalen kommer først på banen etter at temaet er blitt politisk korrekt.

FrP vil nå ta opp saken politisk, og vil i følge f-b.no be ordfører Ole Haabeth om å svare på følgende tre spørsmål:

1. Kan det være riktig at en festival støttet av Fredrikstad kommune kan fremsette slike beskyldninger mot Islamsk Råd og deres imaner?

2. Kan Fredrikstad kommune fortsette å støtte en Månefestivalen når dens talsmenn så klart kommer med rasistiske og diskriminerende uttalelser?

3. Hva mener ordføreren om Månefestivalens uttalelse om Fremskrittspartiet?

Andersen mener også at det må stilles spørsmålstegn ved støtten kommunen gir til Månefestivalen:

- Vi vil blant annet ha vurdert om det er riktig at den skal utgjøre en fast post på kultur- og næringsseksjonens budsjett. Med det potensial som Månefestivalens talsmann selv ofte vektlegger, bør man etter hvert klare seg selv.

I en kommentar til Dagbladet ironiserer Olsen over utspillet, og kaller partiet ”kulturfiendtlig”.

Skader mer enn det gagner?

Kari Agerup, som leder kultur- og næringsutvalget for Arbeiderpartiet, har heller ikke særlig sans for enkelte av Olsens formuleringer, og sier i en kommentar til byens avis:

- Det er flott at Månefestivalen har innbudt Kadra Yusuf som æresgjest til sommeren, men jeg synes nok at de ledsagende uttalelser er vel friske. Jeg frykter at slike provokasjoner skader mer enn de gagner.

Kadra: Ikke hørt om festivalen

I et intervju med Ballade på mandag kunne Jimmy Olsen fortelle at festivalen ikke hadde vært i kontakt med Kadra i forkant av hans utspill. Dagbladet skriver i dag at de har snakket med hovedpersonen selv.

Hun hadde inntil da ikke hørt om festivalen fortalte hun til avisen, og ønsket ikke å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

Ingen representanter for musikklivet som Ballade har vært i kontakt med har uttrykt særlig støtte til Jimmy Olsen og Månefestivalens utspill.

NRF: - Dialog er den beste løsningen

- Norsk Rockforbund støtter Kadras kamp for likestilling, og vi synes det er bra at festivaler viser samfunnsengasjement. Vi legger oss ikke opp i medlemmenes kunstneriske uttrykk eller politiske utspill så lenge de ikke er i strid med våre vedtekter. Norsk Rockforbund tror dialog alltid er den beste løsningen og støtter ikke oppfordringer eller ytringer som oppfordrer til vold, sier Guro Midtsund i Norsk Rockforbund til Ballade.

Midtsund understreker videre:

- Norsk Rockforbund er ikke en politisk organisasjon, men en organisasjon som jobber for at arrangører skal lage best mulig konsertopplevelser for publikum, og ønsker både Månefestivalen og andre festivaler lykke til med festivalen sin og festivalsommeren.

Quart samarbeider med Protestfestivalen

Jimmy Olsen etterlyste også en sterkere politisk profil blant de norske sommerfestivalene, og mente blant annet at ”festivalene har blitt for koselige” og mangler politisk brodd.

Festivalsjef Helge Josdal i Quart sier til Ballade at de ønsker å tilrettelegge for økt samfunnsengasjement:

- Vi er ikke en politisk festival, men vi er samtidig en stor arena som samler mange mennesker fra ulike deler av landet og med ulike syn på verden. Vi ønsker derfor å tilrettelegge for at samfunnsengasjementet blir tydelig og kommer i år til å ha et samarbeid med Protestfestivalen som kommer til å sette opp eget program under Quartfestivalen.

- Det blir første gang en norsk musikkfestival har et eget debattprogram, kan Josdal fortelle til Ballade.

- Vil dere følge Jimmy Olsens oppfordring til festivalene i Norge om å sette Kadra som symbolsk trekkplaster på årets festival?

- Kadra er selvsagt velkommen til å kose seg på festivalen sammen med alle andre, og da skal vi sørge for at hun føler seg trygg her. Men som trekkplaster er hun ikke aktuell, forteller Helge Josdal i Quart.

Liten støtte

Ballade har vært i kontakt med flere festivaler i Norge. Slottsfjell og Øya er blant de som ikke ønsker å kommentere saken i det hele tatt.

- Vi vil ikke blande oss inn i andres påfunn, sier en ordknapp Behnam Farazollahi i Slottsfjell til Ballade.

Ingen andre norske sommerfestivaler har dermed erklært offentlig støtte til Jimmy Olsen og Månefestivalen. Til Ballade sa Olsen tidligere denne uken at han ventet negative reaksjoner, men at han er villig til å ofre både livet og festivalen for å kjempe for denne saken.

Støtteaksjon på Youngstorget

I morgen arrangeres det for øvrig en markering mot vold som reaksjon på ytringer, i forbindelse med overfallet på Kadra. Markeringen finner sted fredag kl 18.00 på Youngstorget i Oslo.

Her skal det markeres at:
• vi ikke aksepterer vold
• vi ikke aksepterer kvinneundertrykking
• vi hyller ytringsfriheten.

Arrangørene representerer ingen organisasjon eller noe bestemt livssyn.

Appellanter:
Unni Wikan
Abid Q. Raja
Senaid Kobilica
Sara Azmeh Rasmussen
Martine Aurdal
Olaf Thommessen

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Debate, Festivals, Genre\Popular Music, Politics