- Piratene er parasitter
INTERVJU: - Jeg registrerer at Daniel Jackson i Rødt får følelsen av at strategien til svensk platebransje har skiftet fra pisk til gulrot. Det har aldri vært noen pisk i Norge. Piratene har fått herje fritt her, sier FONOs Larry Bringsjord til Ballade. - Piratene har herjet på de syv hav lenge nok. Nettstedene bør stenges, sier han.
Larry Bringsjord 2 2006 (Foto: FONO) (330x248)

Av Carl Kristian Johansen

Aktører i svensk platebransje har nylig kommet på banen med et forslag som innebærer en bredbåndsskatt for å kompensere for økonomiske tap som følge av ulovlig fildeling.

På Ballade i går mente direktør Marte Thorsby ved IFPI, som organiserer de største plateselskapene, at dette var en dårlig idé som ville legalisere ulovlig fildeling. Telenors musikkansvarlig Klaus-Martin Sørland mener at en generell skatt ikke er en bra løsning.

Daniel Søland Jackson, IT-ansvarlig i partiet Rødt, uttalte derimot at den svenske platebransjen skal ha skryt for å komme med et nytt forslag, men mener ordlyden er uklar og at det er mye som skurrer.

- Det er et helt klart krav fra Rødt at ikke bare nedlasting, men også opplasting må være lov, sa Søland Jackson til Ballade i går, og mener at strategien i svensk platebransje er i ferd med å skifte fra pisk til gulrot.

Svake myndigheter

Larry Bringsjord i FONO, interesseorganisasjonen for uavhengige norske plateselskaper, reagerer.

- Disse som tilgjengeliggjør og gjør musikken tilsynelatende gratis på nett, og lurer ungdommer til å tro at musikk er gratis, er de største parasittene vi har i dag, mener Bringsjord.

Han mener myndigheten og politiet er altfor svake og altfor politiske i sin reaksjon på ulovlig opplasting og nedlasting.

- Vi har lover i Norge som ikke håndheves, og politiet hevder de ikke har ressurser nok. Man venter på dommer i andre land før man tar tak i det selv, sier han.

- Jeg registrerer at Daniel Jackson i Rødt får følelsen av strategien til svensk platebransje Sverige har skiftet fra pisk til gulrot. Det har aldri vært noen pisk i Norge. Piratene har fått herje fritt her, sier Bringsjord.

Ikke bare majors og Hollywood

Bringsjord mener at det er en stor misforståelse at fildeling bare gjelder store plateselskaper og Hollywood-filmer.

- Dette gjelder små og mellomstore norske plateselskaper. Små norske plateselskaper mister terreng og halveres. Populære norske band som gjør fire jobber i uka burde solgt mye plater, men de taper penger fordi musikkens deres lastes ned gratis. Det er en sannhet uten modifikasjoner.

Bringsjord mener han ikke har sett at plateselskaper og distribusjonsselskaper går konkurs i stor skala, slik Bugge Wesseltoft har skrevet i dagens Balladespalte Fra innsiden, men at fildelingen går hardt utover næringskjeden for norske småselskaper.

- Dette er tidkrevende for små selskaper som ofte er drevet av idealisme og ikke kapital. Jeg er jeg helt enig med Wesseltoft i at Norge er et lite land og at man trenger støtte for å kunne drive med dette, sier Bringsjord.

Ikke konservative

Organisasjonslederen i FONO har sett seg lei på at mediene framstiller plateselskapene som konservative.

- Det selges musikk til TV, film, reklame, ringetoner, og selskapene er allerede involvert i booking, management og publishing.

- Men det kompenserer ikke for tapet på cd-salg, sier Bringsjord.

Mener du at det finnes tilstrekkelig gode digitale salgsløsninger?

- Man har et godt nok tilbud pr. i dag. Man får tak i den musikk man vil ha, ikke alt gammelt riktignok, men det kommer til å bli bedre.

Bringsjord mener også at DRM-debatten er foreldet.

- Denne debatten om DRM og iTunes er en avsporing. Nesten alt er DRM-fritt nå. Å bruke det som argument fra piratenes side er en helt død debatt.

- Hovedpoenget mitt er at disse piratene som tilgjengeliggjør musikken gratis er som parasitter. Mange brukere, særlig de yngre, skjønner ikke at det er ulovlig enda.

- Disse nettstedene bør tas kraftig fordi de ødelegger for artister, plateselskaper, produsenter og opphavsmenn. Piratene har herjet på de syv hav lenge nok. Nettstedene bør stenges. Punktum, avslutter Bringsjord.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Debate