Zeiner-Henriksens virkelighetsfornektelse
”Naturligvis har ikke ”klassisk musikk monopol” på store musikkopplevelser, men ”bearbeidet” statistikk er neppe en ”felles plattform for fruktbar debatt”; det blir grums rundt et tema vi egentlig kan og bør enes om” mener Svein Bue i Lytterforeningen, i dette tilsvaret mot Zeiner-Henriksens nylige innlegg her på Ballade. Bue mener at Zeiner-Henriksen driver et usaklig spill med tall rundt sin doktorgrad.
Tuba_2 (330x406)

Av Svein Bue, Oslo

Viser til innlegg Ballade av doktorgradsstudent Zeiner-Henriksen.

Jeg er en av Tore Brantenbergs ”medsammensvorne” - styremedlem i denne skummelt undergravende og virkelighetskonstruerende klubben ”Lytterforeningen for klassisk musikk”.

Jeg har forståelse for at enkelte doktorgradsstudenter av og til finner det nødvendig å gå ut i media med sine mer eller mindre fortolkede meninger om tall; det er en del av spillet rundt en doktorgrad. Men det blir ikke mer saklig av den grunn.

Verdifullt kulturuttrykk
Det hele er ikke så vanskelig som Z-H vil ha det til. Lytterforeningen - som ideell forening og utelukkende drevet av medlemmer - og frivillige i styret - arbeider for at klassisk musikk skal få sin lovmessige (og dermed også kulturforsterkende) tildelte andel av sendeflaten i NRK, samtidig som vi ønsker at P1 - som ofte er ”standardinnstilling” i de fleste norske hjem - bør gi større plass for innslag av klassisk musikk. Det skjer ikke i dag; men vi arbeider ikke for å ”rettferdiggjøre” klassisk musikks posisjon i eteren, det er unødvendig. Den har faktisk hevdet sin stilling helt siden lenge før Palestrina.

Siden denne musikken fremdeles spilles for fulle konsertsaler må det logisk følge, at det er mennesker som mener at dette er et verdifullt kulturuttrykk - uaktet Zeiner-Henriksens nitidige gjennomgang av prosentandeler/statistikk.

Les for øvrig Terje Wiedsvangs innlegg i Aftenposten Kultur 14.11.2006.

Muzak og monopol
At andre kulturuttrykk og -former skal ha sin rettmessige plass i NRK er selvsagt, men det vi faktisk også slåss mot er muzak’en - denne åndssløvende dunk-dunk - som serveres som mellomaktsmusikk døgnet igjennom av P1 og P3. Det hederlige unntaket er Alltid klassisk - og tidvis P2.

Vi er ikke ”utydelig og retningsløs” (Sandmo); vi prøver tvert i mot å være tydelige på at vi ønsker at NRK oppfyller sin lovpålagte plikt til å presentere klassisk musikk til oss vanlige dødelige - på alle kanaler, og særlig ”kjøkkeninnstillingen” P1.

Zeiner-Henriksen kan umulig ha lest våre statutter. De finnes bl.a. på våre nettsider.

Nå har vi hatt tonefølge av Adam de la Halle, Palestrina, Monteverdi, Schütz, Bach, Händel, Mozart, Beethoven, Brahms, Mahler, Richard Strauss og Igor Stravinskij (for å nevne noen få) i over 700 år, men hvem husker AC/DC, Snoop Dogg, Sepultura og Metallica om tyve år? (The Beatles og Ravi Shankar unntatt her).

P1 er nesten stengt for klassisk musikk og så lenge så er tilfelle må nødvendigvis andelen av de som liker klassisk musikk forbli stabilt eller synke; ungdommen kommer jo ikke i kontakt med denne musikken! De fores med muzak fra tidlig morgen til lang natt. Og dette er altså moderne kulturforståelse som skal overleveres kommende generasjoner?

Naturligvis har ikke ”klassisk musikk monopol” på store musikkopplevelser, men ”bearbeidet” statistikk er neppe en ”felles plattform for fruktbar debatt”; det blir grums rundt et tema vi egentlig kan og bør enes om: klassisk musikk - eller gjerne kunstmusikk - er et tidløst kulturuttrykk som nye generasjoner bør få anledning til å stifte bekjentskap med så tidlig som mulig.


Debate, Genre\Classical, Genre\Classical\Classical, Media