Random Cube - ikke bare laptopkonserter
Random System startet med aldri så lite smell i 2003. Da gikk festivalen over fire dager og ble avsluttet impro-frifolk-psykedelia-eksperimentet Animal Collective, en konsert som fremdeles ringer i veggene på Blå. Siden første festival har konseptet kokt ned til et dagsarrangement, en klubbkveld, og har blitt navngitt Random Cube. Årets utgave skilter med multimedia-nestor Phil Niblock, Thomas Ankersmit, Kevin Blechdom og MoHa! - Nåværende konsept er en slags blanding mellom System og Cube. Fra neste år av håper vi å kunne være tilbake med festivalen, sier initiativtaker Alexander Rishaug.
Alexander Rishaug, 2005 (Foto: Carl Kristian Johansen) (340x)

Av Carl Kristian Johansen

I utgangspunktet var klubbkvelden Random Cube ment å være et krydder innimellom festivalen, med kulminasjon i en årlig utgave av Random System Festival.

- Nåværende konsept er en slags blanding mellom System og Cube. Fra neste år av håper vi å kunne være tilbake med festivalen, sier Rishaug.

Hva er bakgrunnen for Random System/Random Cube?

- Vi hadde et ønske om å presentere ting som vi selv synes er bra, og som vi hadde en opplevelse av at sjelden eller aldri ble presentert i Norge. Da mener vi eksperimentell musikk i sin videste form, som berører alt fra støy til pop/rock og elektronisk musikk.

- Vi ville også lage en møteplass for miljøet i Oslo der publikum kunne møtes på tvers av genre, og der kjente og ukjente artister kunne bygge nettverk og knytte kontakter, sier Rishaug.

I hvilken grad vil du si at dere har oppnådd dette?

- Jeg mener vi har oppnådd det i ganske stor grad. Vi har måttet justere en del på dimensjonen på festivalen fordi det er vanskelig å få inn nok støtte hvert år. Men jeg mener vi har holdt høy kunstnerisk kvalitet på Random Cube hver gang.

Random System/Cube er en av flere små festivaler der programmet består av artister som befinner seg mellom de etablerte genrene.

- Jeg håper vi kan være samlende for miljøet i like stor grad som Happy Days, Trollofon, Safe as Milk, og all Ears er det. De befinner seg innenfor andre nisjer, men vi har overlappende interesser når det gjelder artister.

- Vi ønsket også å være en mer helhetlig festival med barnekonserter, workshops, plateinnspillinger og seminarer, men det har vi dessverre ikke klart å leve opp til de senere årene, sier Rishaug.

Bookingfilosofi?
- Vi ønsker å sette sammen et program som kan appellere til et ulikt publikum. Hver kveld skal bestå av ulike uttrykk. Siden vi bare har en kveld til disposisjon i år presentere vi fire konserter med helt ulike uttrykk.

- Når det gjelder helt konkret å bygge opp et program, så handler det hele tiden om noe som kan skape kontraster til hverandre. Det dreier seg om ganske bevisste valg hele veien, sier Rishaug, og illustrerer med årets Random Cube-program:

- MoHa! er en eksplosiv og kompromissløs rockimpro-duo, Kevin Blechdom (aka Kristin Erickson, journ. anm.) fra USA er også kompromissløs i uttrykket, men i en pop/country/elektro-sfære. Phil Niblock, er the master of drone, befinner seg i John Cage og Tony Conrad-skolen, og Thomas Ankersmit jobber med saksofon og elektronikk i området rundt John Butcher og Evan Parker.

Vi håper å trekke støy og dronefolk, og de som liker musikk i gata til Dat Politics, Chicks On Speed, som vi håper Blechdom kan trekke. Vi forsøker å appellere til en bred publikumsgruppe, mennesker fra ett segment kan lett bli kjedelig i lengden, sier Rishaug.

Fjorårets Random Cube bestod av Ryfylke, Biosphere og tyske Carsten Nicolai, og var i stor grad sentrert rundt musiker/laptop, et oppsett som selv med visuelle elementer har blitt kritisert for å være lite spennede i live sammenheng.

- Fjorårets utgave av Random Cube var en mer rendyrket elektronikautgave. I år hadde vi lyst til å gjøre noe mer fysisk og performativt, derfor er det ingen rene laptopsett i år.

- Men når det gjelder for eksempel Ryfylke er musikken deres ganske billedskapende og visuell seg selv, så når det kommer til laptop-oppsettet synes jeg ikke det er noe problem lenger. Så lenge rene laptopkonserter er bra er det ikke noe galt med det, mener Rishaug.

Random Cube/System er basert på en idè av Rishaug og Andreas Meland. Atelier Nord og Ny Musikk er med på avviklings- og produksjonssiden for første gang i år. Random Cube skjer førstkommende lørdag på Black Box Teater på Rodeløkka. Phil Niblock, Thomas Ankersmit, Kevin Blechdom og MoHa! utgjør artistlisten. Erik Skodvin fra Deaf Center er DJ, Ny Musikk, platebutikkene Tiger og Fete Spor vil ha stand i foajeen.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Genre\Classical\Contemporary, Genre\Popular Music