Musikkadvokater og vektere
KOMMENTAR: Datatilsynet bruker platebransjens private jakt på tyvkopiering som brekkstang for å få politisk avklaring om grensene for privat etterforskning, skriver Tellef Øgrim.

Lagring av fildelernes ip-adresser og en kobling til navngitte nettbrukere med rettsapparatets hjelp er pt det eneste våpenet plate- og filmbransjen har i kampen mot piratvirksomheten. (Bortsett fra det virkemiddelet mange mener bransjen i stedet burde ha kreftene på: utvikling av flere, effektive, lovlige tjenster).

I mangel på vilje og ressurser hos politiet føres krigen i privat regi, og nå har Datatilsynet sørget for at advokatene bransjen har benyttet til sin private etterforskning bare har noen måneder igjen før virksomheten må opphøre. Loggføringen av ip-adressene (nummeret pc-en din får når du går på nett, og som er synlig for andre fildelere) har vært avhengig av konsesjon fra tilsynet.

I går kunne Teknisk Ukeblad melde at Datatilsynet velger ikke å forlenge konsesjonen, som ble gitt første gang for tre år siden.

Hvorfor ikke?


Tja. Det er i hvert fall ikke fordi tilsynet mener dette eksempelet på privat etterforskning er spesielt skadelig, eller at bivirkningene er dokumentert som særlig tvilsomme. Tvert imot understreker informasjonsrådgiver Gunnel Helmers på telefon med Ballade at tilsynet har en "utmerket dialog med advokatfirmaet Simonsen" og at tilsynet "ikke har noe å utsette på måten de (Simonsen, red.anm) har håndtert dette på".

Hvorfor skal piratjegerne da fratas sitt eneste brukbare våpen?

Jo, grunnen er, fortsatt i følge Helmers, de eventuelle bivirkningene slik privat etterforskning kan få.


Den direkte årsaken til at piratjegerne må levere inn våpenet er med andre den offentlige oppmerksomheten Simonsens etterforskning har fått. Det faktum at så mange bryr seg om dette og at så mange er "til dels ganske uenige om hvor grensene skal gå" (Helmers ord) har gitt Datatilsynet et kjærkommet påskudd for å sette ned foten - og grunn til å håpe på en politisk oppydding på feltet for privat etterforskning. Avgjørelsen handler med andre ord like mye om hvor langt private vekterbyråer får lov til å gå i sin jakt på butikktyver som om piratkopiering av åndsverk.

Tilsynet har selvfølgelig rett i at spillereglene for privat etterforskning, uansett hva som etterforskes, bør gjøres klarere. Når Politiet setter noen under etterforskning gjelder klare regler for hva som skal og kan skje og hvilke rettigheter den etterforskede har.


Samfunnet trenger en slik avklaring, men det er ikke rart at sårheten tar opphavsmenn når de blir vingeklippet så ettertrykkelig, uten at tilsynet mener det er gjort noe galt, men bare fordi støynivået har nådd et nivå som Datatilsynet kan bruke i sin kamp mot andre former for privat etterforskning som er mer direkte og påviselig tvilsomme.

Etter Datatilsynets avslag uttalte imidlertid Wegard Harsvik (Ap) i Kultur- og kirkedepartementet til NTB en klar anbefaling om forlengelse av konsesjonen. Det innebærer ikke at forlengelsen dermed er gitt, for tilsynet vil selvfølgelig ikke la seg instruere av departementet. Informasjonssjef Ove Skåra sier til Dagbladet.no at en klage, inkludert innsigelser fra departementet, vil bli vurdert.

Av Tellef Øgrim Foto/illustrasjon:
Debate, Internet