Færre pirater - større tap?
Den ulovlige fildelingen synker, men platebransjen fortsetter å tape penger. - Om piratkopieringen går ned så vil ikke det automatisk gjøre tapet noe mindre, sier IFPI-direktør Marte Thorsby til Ballade.

I kjølvannet av den amerikanske GAO-rapporten har Ballade forsøkt å ta rede på hvordan den norske platebransjen regner seg fram til hvor mye penger bransjen taper på piratvirksomhet, i hovedsak ulovlig fildeling.

IFPI er interesseorganisasjonen til de største plateselskapene og de mulitnasjonale plateselskapenes avdelinger i Norge. IFPI har overfor Ballade henvist til tall som markedsanalyseselskapet Synovate har utarbeidet for opphavsorganisasjonen Norwaco som basis for sitt tapsanslag. IFPI har referert til Norwaco/Synovate-tall fra 2008 og 2009, og gitt uttrykk for at tallet for begge år er 1 milliard ulovlige kopier.

Rapporten som omhandler 2008 viser at størrelsen på ulovlig kopiering det året var i overkant av 1 milliard ulovlig kopier, som i all hovedsak stammer fra fildeling på internett.

Norwaco/Synovate-rapporten for 2009 er ennå ikke publisert, men etter å ha fått klarsignal fra ledelsen i Norwaco har Ballade fått ut det tilsvarende tallet fra den foreløpig upubliserte rapporten. Disse viser at 72 % av det totale antall på 981 millioner ulovlige kopier i 2009 er musikkopier, som i hovedsak stammer fra fildeling på internett.

Antall ulovlig kopier av musikk i Norge i 2009 blir da ca 700 millioner. Det betyr en nedgang på 30 prosent i den ulovlige kopieringen av musikk, i hovedsak fildeling på internett, fra 2008 til 2009.

Kilder i Synovate bekrefter tallene overfor Ballade og sier at det vesentlige i rapporten for 2009 er funnene som viser at piratkopieringen går ned og at det digitale kjøpet av musikk øker betraktelig.

- Om piratkopieringen går ned fra 1 milliard kopierte musikkfiler til 700 millioner kopierte musikkfiler så vil ikke det automatisk gjøre tapet noe mindre, sier IFPI-direktør Marte Thorsby til Ballade.

IFPI går ut fra at 1 milliard ulovlig kopier gir platebransjen et årlig tap 250-300 millioner kroner i året. Inspirert av GAO-rapporten har Ballade vært ute etter å få vite hvilken faktor IFPI bruker for å regne seg fram til platebransjens tap.

I april 2009 sa Thorsby til Ballade at ”norske fildelere utveksler 1 milliard ulovlige filer i året, hovedsakelig i mp3-format, og at verdien av disse utgjør åtte milliarder kroner, hvis man bruker iTunes-priser. Tapet er naturligvis ikke så stort for musikkbransjen for alle disse låtene ville ellers ikke vært solgt. Vi har forsiktig estimert tapet til 250 millioner”.

I en mail til Ballade 16. april i år skriver Thorsby: ”Forsiktig estimat fra vår side, basert på 1 mrd ulovlig kopierte musikkfiler, og basert på estimat av hvor mange av disse som ellers ville vært kjøpt for å finne faktisk tap, anslås tapet til ca 250. mill. Men er trolig langt høyere."

Denne uken sier Thorsby at onsdagens Ballade-artikkel trekker helt feil konklusjoner og avviser at IFPI går ut fra at 1 av 32 ulovlige kopier erstatter et legalt salg. (250 millioner er 1/32-del av åtte milliarder).

- 1/32-del er naturligvis overhodet ikke relevant, sier Thorsby til Ballade.

Thorsby gir ingen videre opplysninger som forteller om hvilket eller hvilke tall som ligger i IFPIs regnestykke når IFPI beregner tapene.

- Norwacoundersøkelsen er benyttet til å estimere hvor store verdier det piratkopieres for, mens tapet er vurdert ut fra særlig nedgang i salg over en lengre periode, sett i sammenheng med det vi vet om omfang av piratkopiering, sa Thorsby til Ballade torsdag.

- Vi taper mer og mer for hvert år, fordi samlet nedgang fortsetter. Sist år var nedgangen i salget på ca 4 %, men dette kommer jo på toppen av alle tidligere års nedganger i salget, sa Thorsby til Ballade 16. april.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry