Bonnier dropper kopisperrer - inntil videre
Sveriges største plateselskap, Bonnier Music, som også har avdelinger i Norge, Danmark og Finland, har nå bestemt seg for å slutte med å legge kopisperrer på sine utgivelser. Dette fordi de er leie av klager fra kunder som ikke får spilt av musikken i bilen eller på MP3-spilleren. - Bonnier tar en riktig avgjørelse, sier nestleder for Elektronisk Forpost Norge, Bjørn Remseth. Men i følge administrerende direktør for Bonnier Amigo Music Norway, Cai Leitner, er dette snarere en praktisk enn en prinsipiell avgjørelse: Kopibeskyttelsene kan bli gjeninnført på selskapets utgivelser - når de fungerer.
CD-fraktal (270x169)

Av Knut Steen

- Dagens beskyttelse er alt for dårlig, sier administrerende direktør Ludvig Werner i Bonnier Music til den svenske IT-avisen Ny Teknik. Werner mener også at folk må få høre på Bonniers musikk slik de selv ønsker:

- Hvis kopibeskyttelsen ikke gir en tilfredsstillende tilgjengelighet til den musikken folk betaler for, er den en total fiasko. Hvis vi har musikk som folk er interesserte i skal ikke vi stikke kjepper i hjulet for hvilke media du velger å konsumere musikken på, sier Werner.

Administrerende direktør i Bonnier Amigo Music Norway A/S, stiller seg bak den svenske ledelsens avgjørelse, men er allikevel klar for å vurdere kopisperrer som er effektive.

- Vi har ikke noe imot kopisperrer, men vi har diskutert oss frem til at så lenge de ikke funker, ser vi heller ikke noen vits i å bruke dem. Når man har funnet en kopibeskyttelse som faktisk fungerer, vil vi vurdere å ta denne i bruk. Kopisperrene kar vært til irritasjon for våre konsumenter, og så vidt jeg vet er det ingen av dem som er vanntette - de fleste av dem er alt for lette å hacke. Vi liker ikke at våre varer ligger tilgjengelige på Internett, men så lenge løsningene for å hindre dette ikke er bedre, har vi altså valgt å avstå fra å bruke dem, sier Leitner, som samtidig ser at dette kan gjøre Bonnier Amigo mer sårbare for piratvirksomhet.

- Jeg tør ikke si om vi blir mer utsatte enn andre, men man kan tro at når det ikke er noen sperre, så vil også misbruket bli større. Men vi står fast på å droppe disse løsningene frem til det finnes en som faktisk fungerer, slår Leitner fast.

MP3-spillere brukes i stadig større grad, og selger som varmt hvetebrød, men Leitner er litt mer lunken til denne utviklingen enn musikkforbrukerne.

- Det er vel en del av fremtiden. At man kan ha med seg tusenvis av låter i tilnærmet kulepenn-format er utrolig praktisk. At folk bruker MP3-spillere til å nyte musikken vi gir ut er kanskje ikke optimalt, men vi må nok innfinne oss med at dette er en utvikling som ikke kan stanses, sier Leitner.

Organisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN) er blant de som har kjempet hardest mot kopibeskyttelser, fordi de mener disse sperrene forbryter seg mot kjøperens brukrett til et lovlig kjøpt produkt, samtidig som de gjør det vanskelig å spille av produktet slik man selv vil. EFN-nestleder Bjørn Remseth er glad for Bonniers avgjørelse.

- Selv om argumentasjonen til Leitner er litt gammeldags, er det fint at Bonnier tar en riktig avgjørelse. Å kunne si at MP3-musikk er en del av fremtiden, og samtidig kommentere at man ikke liker det, vitner om en lite konsekvent og visjonær holdning til den samme fremtiden, men det får så være. Det er ingenting som tyder på at MP3-kopiering mindre platesalg, men det er masser av dokumentasjon på at lovlig kopiering fremmer salget av musikk. Jeg forstår at det kan være vanskelig - kanskje nærmest "ulovlig" å hevde noe slikt fra innsiden av musikkbransjen, men det er faktisk slik det er, hevder Remseth.

- Det er flott at Bonnier har forstått at de ikke kan stikke kjepper i hjulene for sine egne platekjøpere, og at de dermed kommer til å selge flere plater. Det er på tide at man viser sine egne kunder en viss tillit - en lovlig kjøpt CD skal kunne spilles av på det utstyret man selv velger, og kopieres lovlig så mange ganger man selv ønsker, sier Remseth til Ballade.

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate