Ukomprimerte drømmer
Platekompaniets mp3-sjef drømmer om bedre lyd i sin nyåpnede digitale butikk.

Platekompaniet åpnet for ny digitalbutikk denne uka, men er lyden god nok? Det finnes flere tekniske varianter over temaet "komprimert musikk som kan sendes over nettet og som får plass i lommespilleren". Men mp3-formatet dominerer, og er også det formatet Platekompaniets digitalbutikksjef Sveinung Rindal selger i sin nye butikken.

Det betyr ikke at diskusjonen om hvorvidt mp3 er godt nok kan avsluttes en gang for alle. Grunnen er ikke minst at det finnes andre formater der ute som gir bedre lyd. Som Ballade-debattant Kjell Magne Robak skriver i kommentarfeltet under vår artikkel i forbindelse med lanseringen av butikken:

"Kunne man ikke tenkt tanken å selge musikken også i andre og bedre formater, evt med et lite prispålegg? For oss som liker å få med overtonene over 15,7 khz er mp3 for dårlig, uansett oppløsning."

Også Rindal ønsker seg bedre lyd. Selv om han sier at "mp3 med en bitrate på 256 kilobit per sekund (mengden av data som lastes ned i sekundet, red.anm) er godt nok for bærbar musikk", legger han til at han i tillegg ønsker seg bedre, og aller helst ukomprimert, lyd til bruk på hjemmeanlegget.

- Problemet er at det foreløpig er vanskelig å tilby dette idag, sier Rindal.

Han kaller tilbudet av ukomprimerte filer, for eksempel i formatet FLAC (Free Lossless Audio Codec), et "innovativt marked", og sier at behovet for å tilby folk noe "de forstår" gjør at dette kan ta noe tid.

Planen hans er likevel at Platekompaniet.mp3 skal "være med på denne utviklingen".

Av Tellef Øgrim Foto/illustrasjon:
Internet