Svensk nettleverandør ønsker prinsipiell avgjørelse
Black Internet anker dommen som krevde kutt i nettforbindelsen til The Pirate Bay. Dermed har de tre skandinaviske landene tilnærmet like saker liggende i rettssystemet.

Av Carl Kristian Johansen

Internettleverandøren Black Internet, som leverte båndbredde til The Pirate Bay, kuttet adgangen til fildelingstjenesten etter første rettsrunde i august. Det skjedde etter påtrykk fra Stockholms tingrett og varsel om bøter på en halv million svenske kroner. The Pirate Bay ble umiddelbart tilgjengelig via andre nettleverandører.

Black Internett har valgt å anke tingrettens beslutning til hovrätten (lagmannsretten) for å få en prinsipiell avklaring.

- Vi får inte avlyssna trafiken och vi får inte behandla trafiken. Då är det orimligt att vi ska ansvara för trafiken. Vi som operatörer anser att vi inte har ansvar för den information som går genom vårt nät, sa Black Internett administrerende direktør Victor Möller til Svenska Dagbladet mandag.

Möllers uttalelse tangerer langt på vei holdningen til norske og danske internettleverandører som også er å finne i rettssalene i respektive land grunnet The Pirate Bay. Utfallene av de første rettsrundene spriker riktignok i hver sin retning.

For mens Asker og Bærum tingrett i forrige uke avviste film- og musikkbransjens krav om at Telenor må stenge tilgangen for sine abonnenter til den svenske fildelingstjenesten, har dansk rett kommet til det motsatte. Internettleverandøren Tele2 tapte i retten i 2008 mot danske filmprodusenter, forleggere og platebransje. Avgjørelsen om å stenge tilgangen til The Pirate Bay gjelder alle danske nettleverandører. Det er varslet at saken ikke er avgjort før den er avgjort i høyeste rettsinstans.

Det betyr at saksøker IFPI og direktør Marte Thorsby ikke har fått gjennomslag for at rettstilstanden i Norge og Danmark er lik. TONOs direktør Cato Strøm, også saksøker i saken mot Telenor, mener dommen viser at norske rettighetshavere langt på vei er rettsløse.

Telenor på sin side er grunnleggende uenige om hvordan man får bukt med ulovlig fildeling. Måten å komme dette til livs på går via andre veier enn å saksøke aktører som ikke har annen tilknytning til det ulovlige forhold enn at de gir tilgang til Internett i egenskap av å være internettleverandør, sa informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til Nettavisen tidligere i år.

I tillegg til saken i Asker og Bærum tingrett, der saksøkerne ikke har bestemt seg for om de vil anke, har det falt en annen dom i Norge. Kjennelsen er hemmeligholdt i saken der saksøkerne krevde av Lyse nett at nettleverandørelskapet skulle utlevere identifikasjonen til en person de mener lastet opp filmen Max Manus til Internett.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: