Reklame-seier i Oslo, Bergen avgjør mandag
I Oslo har byutviklingskomitéen nå bedt byråden om å få fjernet den meget iøynefallende reklamen på de såkalte nedstigningstårnene. Også i Bergen ser den massive protesten mot kommersialiseringen av bybildet til å ha båret frukter. Byrådet i Bergen kan mandag vende tommelen ned for prosjektet til Clear Channel, som på sin side truer Bergen kommune med søksmål i 100-millionersklassen. Også artister som Kings of Convenience, Karin Park og William Hut har engasjert seg mot reklame-giganten. - De som tror at kultur og politikk er to forskjellige ting, må tro om igjen, mener Eirik Glambek Bøe, som i kveld deltar på en protestkonsert på utestedet Kamelon.
Kings Of Convenience (300x232)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Både i Bergen og Oslo har flere tusen borgere skrevet under på protestaksjoner mot det mange mener er en sterk forurensing av det offentlige rom, der reklamegiganter som JC Decaux og Clear Channel drømmer om å bombardere innbyggerne med massive annonser.

I hovedstaden vant aksjonistene i forrige uke sin største seier, da byutviklingskomitéen ba byråd Grete Horntvedt om å kontakte Hafslund/JC Decaux for å få fjernet den prangende reklamen på de over fire meter høye tårnene, og dessuten redusere høyden til det minimale. Dette vedtaket ble gjort mot stemmene til FrP ogHøyre.

- Ved å samle tusenvis av underskrifter har vi synliggjort sterk motstand mot lysreklametårn, og vi har gitt flertallet i byutviklingskomitéen et solid mandat for vedtaket de fattet, sier Håkon Wium Lie i aksjonen Stans.no.

Enkelte har vært engstelige for at Oslo kommune kan bli erstatningspliktig for tapte reklameinntekter til Hafslund/JCDecaux. Nå som stemningen blant politikerne i Bergen har snudd, truer det omstridte byrået Clear Channel, som ønsker å gå inn med nærmere 500 ruvende reklameflater i bybildet, nettopp med et slikt søksmål.

I følge Clear Channel-direktør Jan Tore Endresen vil kravet kunne bli på nærmere 100 millioner kroner, dersom Bergen kommune ønsker å stanse Clear Channel-raidet. I følge Bergens Tidende føler representantene fra samtlige partier dette som en provokasjon, og som et utidig forsøk på å presse bystyret til å godta avtalen.

Reklamespørsmålet har også engasjert mange musikere og kulturarbeidere. I Bergen takket lederen for Nattjazz i Bergen, Jon Skjerdal, for en tid tilbake nei til Bergens by kulturpris for å markere sin protest mot det han så som visuell forurensing.

I kveld samler Bergensartister som Kings of Convenience, Karin Park, The Owens, Mao, William Hut og ORBO and the Longshots seg til en protestkonsert på Kamelon. Konserten skjer i regi av kampanjen Byen Vår.

Den ene halvdelen av Kings Of Convenience, Eirik Glambek Bøe, var tidlig ute med å protestere mot at Clear Channel skulle få ta over det unike byrommet i Bergen.

- De som tror at kultur og politikk er to forskjellige ting, må tro om igjen, sier Glambek Bøe til Bergens Tidende. - Jeg tror Clear Channel vil ødelegge demokratiets infrastruktur. Med en slik avtale blir ikke lenger budskap på offentlig plass en demokratisk rett. Det synes jeg er en uheldig utvikling.

Bergensmusikeren, som har vakt internasjonal oppsikt gjennom sin medvirkning på albumene ”Quiet is the New Loud” og ”Riot On An Empty Street”, håper nå at de folkevalgte velger å gå mot avtalen, som ville ha dominert bybildet i Bergen de nesten femten årene.

- At kulturlivet har kommet med innspill, har gitt flere nivåer til debatten, sier Glambek Bøe. - Hvis det blir nei til avtalen på mandag, medfører det at Bergen får et unikt bysamfunn i internasjonal sammenheng. Det sier noe om at det finnes tenkende mennesker i Bergen, og det burde vi være stolte av.

I Oslo mener Håkon Wium Lie og Stans.no at det er liten grunn til å frykte millionsøksmål av den typen Clear Channel nå truer med.

- Vi tror en slik frykt er overdrevet. Det er riktig at Plan- og Bygningsetaten har satt byen i en vanskelig situasjon ved å gi byggetillatelser gjennom tvilsom saksbehandling, men det finnes nok av juridiske verktøy kommunen kan bruke i saken. Uansett har ikke norsk rettspraksis tradisjon for å dele ut store erstatninger til rike firmaer, sier Lie.

- Denne saken vil forhåpentligvis sette presedens for at det er kommunen, ikke private aktører, som bestemmer utseende og volum av reklame i det offentlige rom. Vi har også lært at det nytter å aksjonere.

Konserten på Kamelon, som den sentrale Bergensmusikeren HP Gundersen var med på å starte høsten 2004, tar til klokken 20 i kveld.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Debate, Genre\Popular Music, Concerts, Politics