- Vi trenger et kulturting
Arbeiderpartiet vedtok forslaget om å endre Tippenøkkelen. Tidligere kritiker av forslaget er nå fornøyd.

Frode Reppe, delegat til Arbeiderpartiets landsmøte og leder av Jorddunstfestivalen på Frøya, var i forkant av landsmøtet kritisk til det mye debatterte forslaget om omfordeling av tippemidlene.


Les om Reppes skepsis: - Fratar kulturen forutsigbarhet


Dagen etter landsmøtet er Reppe fornøyd. Han mener at man ikke må se seg blind på prosentdelingen i Tippenøkkelen.

- De øremerkede kulturmidlene øker med 200 millioner kroner, med et veldig sterkt fokus på barn og unge. Mesteparten vil gå til Frifond, og noe skal til den kulturelle skolesekken, sier Reppe.


Småpenger
Aps landsmøte gikk inn for forslaget fra fylkespartiene fra Vestlandet, hvor idrettens andel av tippemidlene skal trappes opp til 64 %, de øremerkede kulturmidlene økes fra 12 % til 18 %, mens de humanitære formålene forblir på 18 %.

Debatten i forkant av landsmøtet gikk blant annet på kulturens eierskap til 24 % av midlene som nå går til statskassen og fordeles av Stortinget, og som i forhold til forslaget skal deles på kultur og idrett med en henholdsvis 6 % og 18 %.

- Kulturandelen av tippepotten som fordeles av Stortinget er bare småpenger i det totale kulturbudsjettet på rundt 9 milliarder kroner. Det høres veldig rart ut når jeg sier det, men det tippeandelen er småpenger i det store og hele.


- Kultur-Norge må våkne
I uken før landsmøtet ble det satt i gang en underskriftskampanje med krav om at kulturens andel av tippenøkkelen skulle forbli slik den er i dag, og har som premiss at det er kulturpenger som finansierer idrettsløftet.


Les om kulturlivets kampanje: Kulturlivet mobiliserer


- Kampanjen tar feil, fordi Kulturløftet uansett skal være innfridd i 2014. Det ble understreket i vedtaket. Og da snakker vi store penger. Man kan tenke seg hvordan brutto nasjonalprodukt utvikler seg i dag: Det øker med rasende fart. Den lovede 1% til Kultur vil være mange milliarder fram til 2014. Det er dette som er viktig, ikke småpengene som kommer fra Norsk Tipping. Så våkne må man være i kultur-Norge at man ser disse detaljene. Man burde få med seg dette poenget, insisterer Reppe.


Tippemidlene krymper
Reppe mener kulturkampanjen tar feil når den hevder at Norsk Tipping representerer en sikker finansieringskilde.

Den rød-grønne regjeringen garanterer at overskuddet i Norsk Tipping skal være 3,425 milliarder kroner. I 2009 ble driftsresultatet 2,934 milliarder, som er siste tilgjengelige tall. Gapet mellom det reelle overskuddet og det regjeringen garanterer for, er hittil fylt med midler fra et fond som Norsk Tipping har lagt opp i gode år. Det fondet minker, og overskuddet til Norsk Tipping blir mindre. Når overskuddet krymper, krymper også midlene som blir fordelt til overskuddsmottagerne.

- Denne situasjonen ble jeg klar over etter hvert. Det er åpenbart at overskuddet til norsk Tipping går ned på grunn av andre aktører, men Grasrotandelen blir opprettholdt som nå. Det ble også stadfestet på landsmøtet. Det er også viktig for det frivillige Norge.


Les også om Idrettsforbundets holdninger til Tippenøkkelen: Noen avklaringer


Trenger sterk leder
Reppe savner én sterk organisasjon som kan tale kulturens sak, slik Norges Idrettsforbund taler et samlet idretts-Norge sak.

- Man har en tendens til å skylde på mediene som ikke bryr seg om kultur og så videre. Det skyldes at vi ikke har én sterk organisasjon, slik idretten har. Den organisasjonen må vi snarest få på plass. Det må være et mål å ha et Kulturting på plass før valget i 2013, og en organisasjon som har visjoner og mål om hva vi ønsker med kultur-Norge. Vi får så utrolig mye penger, men vi har ingen strategi for hva vi skal gjøre med dem. Tiden for opprop må være forbi. Det må være en sterk person som går foran med kultur-Norge bak seg i diskusjonen, mener Reppe.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: