Trond Okkelmo: Glenns musikalske nyttårssynsing
- Tenk over, Glenn Erik Haugland, hvor mange millioner mennesker som ser den fjensynsoverførte konserten verden over. Og spør du direktøren for Musikverein, Thomas Angyan, om hvilken effekt nyttårskonserten har, så vil han kunne fortelle deg at takket være den kommer utallige turister til Wien hvert år. Og da går de gjerne på konserter i den samme sal, men da er repertoaret totalt annerledes, skriver Trond Okkelmo i dette svaret til Glenn Erik hauglands utspill om nyttårskonsertene i Wien.
Glenn Erik Haugland, 2003 (Foto: Morten Løberg) (213x308)

Av Trond Okkelmo

På denne nettsiden kan du linke deg inn til komponist og musikksynser Glenn Erik Hauglands geberder i Bergens Tidende over nyttårskonserten fra Wien. Han blander sammen skitt og kanel i sin synsing, men jeg klarer å få ut av hans skriverier at hans kvintessens er:

Han liker ikke wienervals, alle som gir den TV-overførte nyttårskonserten oppmerksomhet burde egentlig skamme seg, og han tar for gitt at lyttere for øvrig i året ikke interesserer seg for dypdykk i klassisk musikk fordi nyttårskonserten fra Wien ikke har et annet program.

Og så liker ikke Glenn Erik Haugland nyttårskonserter generelt, men han klarer likevel ikke å skru av TV'en.

Nyttårskonserter arrangeres utallige steder i verden, Glenn Erik Haugland, og med svært ulike programmer. Bare i Wien fremføres samtidig som nyttårskonserten fra Musikverein Beethovens 9. symfoni i Konzerthaus. Den symfonien ble for øvrig fremført over 100 ganger i Japan som julekonsert - ikke nyttårskonsert.

På de aller fleste nyttårskonserter verden over, vil Glenn Erik Haugland finne mye av det repertoaret han etterlyser. I Norge presenterer eksempelvis Bergen Filharmoniske Orkester et program som publikum har stemt inn via Bergens Tidende. I Stavanger kan du høre eksempelvis, Elgar, Tsjaikovskij, Bach,Bizet og Gerswin, mens Oslo-Filharmonikerne byr på musikk av eksempelvis Berlioz, Grieg, Halvorsen, ja også Strauss d.y.'s An der shcönen blauen Donau ( en publikumsfavoritt eksklusive Haugland). Oslo-Filharmonikerne hadde forresten for et par år siden et verk av nettopp Glenn Erik Haugland på programmet.

Orkestrene skal nå et bredt publikum. Derfor har ofte nyttårskonserter et spesielt program med diverse overraskelser. Og mange av dem som går på disse konsertene har for lengst gjort mange dypdykk inn i den klassiske musikken. Nyttårskonsertene er både markedsføring av symfonisk musikk og sårt trengte billettinntekter.

Men altså ikke symfonisk denne ene dagen fra Wien-filharmonikerne.

Men tenk over, Glenn Erik Haugland, hvor mange millioner mennesker som ser den fjensynsoverførte konserten verden over. Og spør du direktøren for Musikverein, Thomas Angyan, om hvilken effekt nyttårskonserten har, så vil han kunne fortelle deg at takket være den kommer utallige turister til Wien hvert år. Og da går de gjerne på konserter i den samme sal, men da er repertoaret totalt annerledes.

Kanskje lurer du på hva jeg personlig synes om denne tradisjonsrike nyttårskonserten? Jeg ser ikke på den, men gjorde et unntak den gang Carlos Kleiber dirigerte for en god del år siden. Det var en opplevelse. Men hvert år klarer jeg likevel å glede meg over at andre har så store glede av nyttårskonserten.

Kan ikke du også glede deg litt over det, Glenn Erik?

Av Trond Okkelmo Foto/illustrasjon:
Debate, Genre\Classical\Classical, Outside Norway