Musikkprotest mot nettsensur
Den britiske regjeringen vurderer ny lov som kan stenge fildelere ute fra Internett uten rettslig prøvelse.

Av Carl Kristian Johansen

Den britiske næringsministeren Peter Mandelson annonserte i forrige uke at han ville se på muligheten for å implementere en ny lov som vil gjøre det mulig å stenge fildelere midlertidig ute fra Internett.

Dette er et av flere virkemidler for å få bukt med ulovlig fildeling, eller redusere den med opp til 80 % i løpet av de neste to til tre årene. Det skriver Music Tank som er et organ for utvikling av musikkbransjen, drevet av University of Westminster i London.

Det omstridte forslaget er en del av Digital Britain. Formålet med Digital Britain er å utvide sanksjonsmulighetene mot lovbrudd på Internett. Samtidig er målet å utvikle nye distribusjonsmodeller og bedre informasjonen rundt de aktuelle problemstillingene knyttet til fildeling og opphavsrett.

Forslaget er ute på en høringsrunde som varer ut september.

Flere markante artister og bransjeorganisasjoner i Storbritannia protesterer nå mot forslaget. Featured Artists Coalition (FAC), British Academy of Songwriters, Composers and Authors (Basca) og Music Producers Guild (MPG), støtter MMAs (Music Manager’s Forum) kritikk av regjeringens forslag.

Det felles oppropet protesterer mot tiltak som de mener er uforholdsmessig store, og at det kan true grunnleggende borgerrettigheter og et åpent Internett, selvfølgelig korrigert med en forsvarlig forvaltning av opphavsretten.

Dagbladets kommentator Jan Omdahl sammenligner forslaget til den britiske regjeringen med den omstridte franske HADOPI-loven. Den innebærer at brukere som deler filer mister nettforbindelsen etter tre advarsler i opp til ett år, uten politietterforskning og rettslig prøving.

Omdahl trekker fram en uttalelse fra kulturminister Trond Giske som under ”Dele, ikke stjele”-høringen forrige uke, der Giske sier at han vil vurdere lagring av IP-adressene til alle norske nettbrukere for å gjøre det enklere å ta de som bryter loven.

Dagbladets synspunkt er at en slik generell overvåking ikke hører hjemme i et demokrati. I motsetning til Storbritannia har bare et fåtall kulturpersonligheter i Norge tatt til orde mot denne type virkemidler.”Dele, ikke stjele”-høringen viste at det er tverrpolitisk enighet om en offentlig utredning (NOU) om fildeling og opphavsrett. Omdahl stiller seg kritisk til hav en slik utredning kan oppnå.

- Hvilken relevans får en utredning hvis den enøyde ser på virkemidler i kampen mot ulovlig fildeling, uten å drøfte hvilke konsekvenser disse virkemidlene får for samfunn og nettborgere, og uten å belyse alternative strategier, spør Omdahl i Dagbladet.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: