Vårslipp for festivalene
I går satte Norske Rockfestivaler startskuddet for årets festivalsommer på klubben Blå i Oslo. Nærmere 40 norske rock- og bluesfestivaler er medlem i Norsk Rockforbund, og representanter fra 12 festivaler stilte på festivalslippet for å servere smakebiter fra sine program. - Vi ønsker å vise at vi står sammen som gode kollegaer. Vi er stolte av oppblomstringen i festival-Norge og stolte av profesjonaliseringen, sa Norsk Rockforbunds leder Monica Larsson i sin innledning. Størst oppmerksomhet fikk nok Månefestivalen. Her oppsummerer Ballade også hva de andre festivalene kunne presentere under vårslippet.
Øyafestivalen 2001 (Foto: Kat Borgen) (350x)

Av Bjørn Hammershaug

Gårsdagens festivalslipp markerte offisielt at rock/blues-festivalsesongen er i gang (selv om Infernofestivalen allerede er tilbakelagt). 12 festivaler tilknyttet Norske Rockefestivaler stilte opp for å presentere sine program og møte pressen, sammen med tidsriktig økologisk mat og en minikonsert med plateaktuelle The Goo Men.

25-års jubilant Norsk Rockforbund ved Monica Larsson innledet ”vårslippet” med å understreke at Norsk Rockforbund er en kompetanse- og interesseorganisasjon for konsertarrangører innen pop og rock, med en visjon om gode konsertopplevelser til alle.

- Vi ønsker å vise at vi står sammen som gode kollegaer. Vi er stolte av oppblomstringen i festival-Norge og stolte av profesjonaliseringen, sa Larsson i sin innledning.

Hun fremhevet festivalenes bidrag til lokalt samarbeid, fokus på musikk og de mange frivilliges arbeid.

- Uten frivilligheten stopper festival-Norge, sa Larsson.

Leder av Norske Rockfestivaler, Linnéa E. Svensson, trakk i sin åpning frem festivalenes betydning for lokalsamfunn og det lokale næringsliv, og fremhevet Malakoff Rockfestival i Nordfjordeid som eksempel på dette.

Hun fremhevet dessuten den økte profesjonaliseringen i festivalbransjen:

- Det gjelder særlig innen vårt segment, rock og blues, at arrangørene har blitt dyktigere for hvert år, selv om det er basert på mye dugnadsarbeid og tuftet på frivillighet, sa Svensson.

- Norsk Rockforbund og Norske Rockdfestivaler kan ta litt av æren for dette, i og med at vi tilrettelegger for kompetanseheving med blant annet seminarer og møter der festivalene kan utveksle erfaringer, avrundet Svensson før hun presenterte de representerte festivalene.


Månefestivalen stjal showet

Størst hurlumhei ble det rundt Månefestivalens Jimmy Olsen som overraskende annonserte at de satte norsk-somaliske Kadra som symbolsk hovednavn for å markere en ”meningsytring og moralsk støtte”. Olsen erklærte ikke bare kamp mot imamer og Islamsk Råd, men også mot medias fokus på penger og publikum. Han erklærte at Månefestivalen med dette vil ta tilbake innhold og det meningsfylte også bak musikken.

- Vi er dritt lei alt føleriet og kosen. Vi vil gjøre oss farlige og poengterte, erklærte Olsen, som med sitt utspill satte de andre festivalenes presentasjoner noe i skyggen.

Månefestivalen foregår i Gamlebyen i Fredrikstad 27.-29. juli, og har cirka 6800 besøkende. De har ellers deLillos ’85, Keep of Kalessing, The Nomads og Sondre Lerche blant de klare artistene.

Ingen store nyheter

Det var da heller ikke så mange som kunne skilte med de helt store nyhetene under dette arrangementet. Store festivaler som Øya og Quart har for lengst sluppet mange av sine trekkplastre. Øyafestivalen (Oslo, 7.-11. august, 50 000) ved Jonas Prangerød meddelte at Timbuktu & Damn! skal åpne lørdagen, og offentliggjorde ellers norske Montée og australske Architecture in Helsinki som Øya-klare.

Heller ikke Quart (Kristiansand, 2-6- juli, 75 000) slapp noen store bomber. Bookingsjef Jørgen Skauge valgte i stedet å profilere festivalens 15 band som skal spille på demoscenen, blant andre Ida Maria og Christer Wulff. Denne er åpen og gratis for alle, og er plassert i bysentrum. Han fortalte også at Quarts demoscene fra og med i år skal samarbeide med Arvikafestivalen om en utvekslingsavtale.

Mange av de mindre/middels store festivalene utmerker seg nok heller med relativt store, gjerne internasjonale hovednavn, enn den helt skarpe og tydelige profilen. Skralfestivalen (Grimstad, 12-14. juli) annonserte Ed Harcourt, sammen med Magnet og Sondre Lerche, Raumarock (Åndalsnes 3.-4. august, 6000) har svenskene i Bo Kaspers Orkester og Quit Your Dayjob i tillegg til blant andre 120 Days, Ungdomskulen og Susanne Sundfør.

Små festivaler, optimistisk satsning

Blant de mindre festivalene har vi eksempelvis Audunbakkenfestivalen (Disenå, 4.-5. august, 900), som også har et svensk hovednavn med The Sounds, sammen med Cerrato og Pirate Love. Malakoff Rockfestival (3.-4. august, ca. 3000) i Nordfjordeid har det meste av programmet klart med band som Åge Aleksandersen og Sambandet, Skambankt og Amulet. Lørdag 21. april offentliggjøres deres siste artist, samt årets vinner av en lokal bandkonkurranse. Motstøyfestivalen i Notodden (5.-6. oktober, ca. 1000) er en ung og rusfri metallfestival som i år har blant andre Soilwork, 1349 og Keep of Kalessin på programmet. I august slippes to demoband samt årets hovednavn som skal være av internasjonalt kaliber, i følge bookingansvarlig.

Blant de mer spesifikke festivalene nevner vi at Notodden Blues Festival (2.-5. august, ca. 40 000) fikk representere bluesfestivalene blant alle rocken. 20-årsjubilanten kan i år presentere blant andre The Neville Brothers og Steve Winwood. Ekstremsportveko på Voss (musikkdelen finner sted 28. juni – 1. juli) som har et klarere fokus på punk og reggae i år. Blant artistene her er de canadiske legendene NoMeansNo, Me First & the Gimme Gimmes, Horace Andy, Beenie Man og Sly & Robbie. I tillegg minnet Vidar Skeie om at festivalen ellers er en happening for de som liker mer ekstreme sportslige utfordringer.

Granittrock i Groruddalen i Oslo trakk i fjor 35.000 mennesker til sin gratis utendørsfestival. I år går festivalen av stabelen 7.-8. september, og de kunne love store navn også i år. I fjor spilte blant andre DumDum Boys, foreløpig er Minor Majority og CC Cowboys på plass. Studentenes egen festival i Oslo, STUDiO (15.-26 august, ca. 30 000) har så langt booket Serena Maneesh.

Først ut av alle er likevel Sivil Ulyd som er sivilarbeidernes egen festival. Den foregår på Blå i Oslo 20-22. april og trekker ca. 8-9000 publikummere. I år har de svenske Raymond og Maria, The Cheaters og Lukas Kasha på tapetet.

Vi skylder å gjøre oppmerksom på at de som stilte på denne markeringe bare utgjøt et lite utvalg av festivalene tilknyttet Norske Rockfestivaler. Festivalene i Norsk Rockforbund er organisert i underavdelingen Norske Rockfestivaler. Publikumstallene som er oppført her er for øvrig basert på tall fra Norsk Rockforbunds pamflett Festivaloversikt 2007.

Norske rockfestivaler

- Festivalene ønsket med dette felles festivalslippet å vise at vi står sammen, er gode kollegaer og sunne konkurrenter. Vi forventer oss en blomstrende festivalsommer med gode publikumsopplevelser på stadig flere festivaler land og strand rundt. Vi ser en økende profesjonalisering av medlemsfestivalene, noe NRFE kan ta en stor del av æren for etter mange års arbeid med kompetanseheving hos medlemsfestivalene, sier leder av Norske Rockfestivaler, Linnéa E. Svensson.

- NRFE skaper møteplasser som legger til rette for utveksling av erfaringer og samarbeid festivalene imellom”, sier Svensson.

Over 10.000 frivillige står på for at festivalene rundt om i landet blir avholdt. Det forventes at Norske Rockfestivaler kommer til å besøkes av en halv million festivalivrige publikummere i 2007.

Se også: norskrockforbund.no.

Av Bjørn Hammershaug Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Popular Music, Genre\Popular Music\Blues, Genre\Popular Music\Pop, Genre\Popular Music\Rock / Metal