By.Larm 2005: Fra R(andi Tytingvåg) til S(yme)
Randi Tytingvåg er en av de mange lokale talentene som skal vise seg frem for norsk og internasjonal musikkbransje i Stavanger denne helgen. Ballade fortsetter her vår presentasjon av by:Larm-artistene i 2005, som opptrer på et titalls scener rundt om i byen.
Randi Tytingvåg, 2004 (300x450)

Randi Tytingvåg
Randi Tytingvåg fra Stavanger har utdannelse fra School of the Arts Roehampton, i London. Hun er blant annet kjent for sin særegne, karakteristiske stemme. Som komponist befinner hun seg i et crossoverlandskap, influert av mange forskjellige stilarter som jazz, rock, klassisk, elektronika, visecabaretsjangeren og folkemusikk. På hennes debutalbum «Heavenly Attack» har hun prøvd å skape sitt eget lydunivers, et møte mellom akustisk kammermusikk, programmerte lydkulisser og rytmisk driv. Eller som en «blanding av Bjørk, Kaizers Orchestra, Tom Waits og Kurt Weill», som avisa Østlendingen skrev.
www.tytingvaag.no


Red7
Red7 har gått fra å være det godt skjulte hjemmestudioprosjektet til Lorry Kristiansen til å bli ett fullblods liveband. Lorry var i sin tid roadie for Seigmen, og har siden den tid hatt fingrene med i en haug av band og prosjekter, samtidig som han nå jobber som lydmann og driver eget studio i Tønsberg. Red7 spiller en hybrid av oldschool EBM (Electronic Body Music) og nyere synthpop, blandet med gitarer som skaper ett tjukt lydbilde, tross de få instrumentene. Bandet satser på å få spille enda mer live fremover, samtidig som de fortsetter å jobbe med debutalbumet i studioet til Lorry.
www.red7productions.com

Rigmor
Rigmor er artistnavnet til Rigmor Victoria Flatebø fra Stavanger. Og hun satser alt på kontraster. Med varme latinotoner i et forfryst nordboerhjerte, dyrkes den moderne surrealismen i musikken. Hun skriver låter på en øy i Thailand eller under en sombrero i Mexico på vinterstid. Tilbake i Norge om våren, putter hun låtene i badekaret og kaster en hårføner oppi. Når så låtene knitrer og spraker, slenger hun oppi en cellist, en gambist og en gitarist for å runde låtene av i kantene (lever artistene nå? red. anm.). Låten «Triste» har blitt spilt jevnlig på Petre, og den er med på albumet «Rørt-Urørt». De har også laget en video til «Triste» med et Bolex sveivekamera fra 1956. Selve innspillingen foregikk over fire uker på nattestid i Oslo og i skjærgården utenfor Tønsberg. Ingen dataeffekter er brukt, bare bilde for bilde som er satt sammen tilen god, gammeldags film. Nykommeren Per Sveinung Larsen har regissert. Han har bl.a. vunnet flere priser for sin kortfilm «Rendezvous», og musikkvideoen til «Triste» er laget med samme teknikk.
www.rigmorweb.com

Rub a Dubs
For ti år siden gikk William Helvik rundt i Stavanger, og det eneste han ville vare å starte et reggaeband! Rub A Dubs har vært igjennom mange utskiftninger, hauger med konserter og et par album siden den gang. Går du på Rub A Dubs-konsert, bør du helst ha danseskoene ferdigknytt, for du kommer ikke til å la være å danse, hoppe, svinge og drive med, når de drar i gang med sine «Rub A Dubs Originales». Selv om det er langt fra Jamaica til Stavanger, så viser Rub A Dubs at det like fullt er en kontakt via Golfstrømmen over Atlanterhavet. Jah rule!
www.rubadubs.com

Rumble in Rhodos
Bandet ble startet som et studioprosjekt av tvillingbrødrene Thomas og David. Bandet består nå av fem medlemmer, som alle er fra rockemiljøet i Follo og bosatt i Oslo.
Rumble in Rhodos spiller energisk indierock med referanser til punk, hardcore og no wave. Inspirasjonen er hentet hos Fugazi, Trail of Dead, Gang of Four, At the Drive-In, Q and not U og Les Savy Fav. Rumble in Rhodos mottok god respons på sine to første utgivelser, en splitt sjutommer med bandet Infidels, og ep-en «The Weight of This Mistake», begge utgitt på Mas-Kina Recordings. De som fikk med seg Rhumble In Rhodos på Zoom, ble ikke overrasket over at de vant høstens utgave. Dermed blir de å se over store deler av landet på neste Zoom-turne
www.rumbleinrhodos.com

The Samuel Jackson 5
The Samuel Jackson 5 er ikke afrofunk, disco eller karaokeidoler, men derimot fem kritthvite gutter fra hovedstaden som spiller skjør, følelsesladet rock ispedd elementer av støy, og med sterke elementer av improvisasjon. Utgangspunktet er fem rockemusikere som har surret rundt i mindre bandprosjekter og konstellasjoner, som Zabeltitz, Now we got members og Lukas Kasha, de siste åra, fem instrumentalister som har sett seg lei av begrensningene et standard rockoppsett setter. Bedehusorgel, theremin, samplere, perkusjon og diverse gamle, skralle synther er noen av elementene som draes med på scenen for å frembringe musikken, som er unik, men som i ånd er beslektet med band som Salvatore, Jaga Jazzist, Tortoise og Mogwai. Debutplata «Same, same but different» ble sluppet i høst.


Shaun Bartlett
Shaun Bartlett er en norsk/engelsk vokalist/låtskriver bosatt i Oslo. Han har brukt mesteparten av sine 27 år på musikk, vært frontmann i flere band, og dedikert de siste årene til eget materiale. Musikken lander mykt i kategorien pop/rock, med sin egen signatur i massen.
www.shaunbartlett.com

Shining
Shining slipper sin tredje skive på Rune Grammofon 24. januar. Med den tar gruppa en helt ny musikalsk retning. For der de tidligere opererte i et klassisk jazzlandskap, er det nå duket for «kunstrock-samtidsfusion». Shining lager innovativ og utfordrende musikk som holder et høyt internasjonalt nivå. Plata er produsert av ringreven Kåre Vestrheim og mastringen står Helge «Deathprod» Sten for. En smakebit av fornyelsen kan høres på nyutgivelsen av Jaga Jazzists «Magazine EP», hvor Shining har omarbeidet tre Jaga-låter til en stor og pompøs «Shining Rework – Part I & I». Førstesporet på den kommende plata er plukket ut til å være med på cd-en som følger med i engelske The Wires jubileumsutgave i januar. Shining består av fire av Norges mest spennende, unge, og etter hvert etablerte, musikere: Jørgen Munkeby (Jaga Jazzist, Navy Electre, Cream of the Crop), Andreas Schei (Jaga Jazzist, Bertine Zetlitz), Aslak Hartberg (Klovner I Kamp, Oslo Fluid) og Torstein Lofthus (Maria Mena, Maria Solheim, Jon Eberson).
www.shining.no

Shogunz
Shogunz er et Trondheimsbasert rapcrew som består av Ibo, Kevin, Tarek og Odd Arne. Rappen deres er Hiphop på 4 språk. Norsk, Engelsk, Fransk og Swahili. Stilen er «Lademoen streetwise» og har kule punchlines, kule refreng, og er mer melodi enn mye annen rap. Crewet er for tiden aktuelle med Mixtapen The Four Seasons, som er produsert og mixet av Don Tomaso. Med seg på tapen har de fått med Equicez, Freakshow og G.O.D.S. De har også spilt inn en låt med Jaa9 og OnklP til neste album. Shogunz har allerede spilt seg opp et godt Live-rykte, sjekk dem ut!


Simone
Musikk kan være terapi i seg selv, og en mulighet til å rømme fra en vanskelig hverdag. Å komme til Norge og Volda som 9 åring, med tysk mor og tyrkisk far, var et sjokk for en liten jente som ble mobbet både fordi hun snakket rart og så rar ut! Allerede da ble musikken Simones fristed, hvor følelser, problemer og frustrasjoner kunne kanaliseres og bearbeides. Den dag i dag er det å skrive låter en terapi for Simone. Sammen med en gjeng musikere som likte demoene hennes, gikk Simone inn i et studio og ga seg ut på en ny musikalsk reise, som endte opp med albumet «The Last Days And Nights». At Simone endelig kunne lage en plate på helt egne premisser med bare egne låter, delta i alle ledd av innspillingen og produksjonen, har gjort det til en svært personlig og utleverende plate. «The Last Days And Nights» viser en helt nye side av musikken til Simone, og vil helt klart overraske mange av dem som kjenner henne best fra D’Sound. Med de samme musikerne hun hadde med seg i studio, debuterer hun med det nye materialet på by:Larm. Albumet kommer i salg 28. februar 2005.
www.simone.no


SirPlus
Stavangerbandet SirPlus ble startet i begynnelsen av 2001. Sangene beveger seg mellom visepop og folkpop. Stavanger Aftenblad mener at Sir Plus «bygger enkelte romantiskmelankolske stemninger som gir visse ridderpregede Walter Scott-assosiasjoner.»

Skambankt
Skambankt oppsto i 1994 på Klepp Rockeklubb. Sangene «Poltistat!» og «Systemets Makt!» ble til på bandets første øving, og ble fremført samme kveld, da Skambankt hadde sin konsertdebut! Like etter gikk bandet i studio og festet sanger til bånd. Den demotapen ble utgitt i femti eksemplarer og gikk naturlig nok unna som varme skoleboller. Ti år senere møtes den opprinnelige Skambankt-besetningen (Ted Winters på gitar og vokal, Don Fist på bass og kor, og Hanz Panzer på batteri og kor) på et utdrikningslag, hvor det var en scene med full backline. En gang etter midnatt ble det tatt en beslutning om at bandet skulle gjenforenes. Der og da resulterte det i en ad hoc-konsert, og en uke senere plateinnspilling. Demoinnspillingen havnet i hendene på Tuba som umiddelbart forstod at det var dags for å slippe det første albumet.
www.skambankt.com

The Soul Express Orchestra
De er åtte stykker på scenen, inkludert tre blåsere, og leverer i følge dem selv et show med stor S. De beskriver musikken sin som en blanding av reggae, soul, funk, r’n’b og hip hop. De var også med på fjorårets by:Larm i hjembyen Bergen.

The Sound Syndicate
Softrockbandet Analogue Orchestra hadde for et par vintre siden en kontrakt med Universal. Etter en turbulent tid, valgte Jonny Kristiansen å hoppe av hele opplegget, for å konsentrere seg om The Sound Syndicate. Og vi møter vekjente tema: feedback, tremolo og fuzz. Resultatet er blitt en slags psykedelisk kokainblues, og ikke så fjernt fra band som Jesus & And The Mary Chain, Black Rebel Motorcycle Club, Velvet Underground og amerikanske Warlocks. I mars/april er det duket for The Sound Syndicates første utgivelse – da slippes nemlig fullengderen «Cosmic Heart Attack».
www.thesoundsyndicateband.com

Southpaw
Musikken kan betegnes som vokalbasert, energisk og moderne, og med klare referanser til souladelen: Impressions, Donny Hathaway, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Al Green og Staple Singers, for å nevne noen. Bandet har eksistert i et snaut år, men har lang forhistorie. Sindre, Nikolai og David har hatt tanker om et band i mange år, og gjennom Bigbang fant Nikolai endelig den riktige trommisen for Southpaw. Hvis det å spille rock i Norge er like selvfølgelig som det å være høyrehendt, så må det da også finnes noen venstrehendte der ute. Og det er nettopp dem Southpaw, med sin renskårne soul, ønsker å lokke fram.
www.southpaw.no

Stereo21
Stereo21 så dagens lys i Kristiansand i 1999. Medlemmene kom fra den lille, men intense, indiescenen i byen. Bandets første kreative utløsning endte i et selvtitulert album, preget av lo-fi pop og vokalharmonier, som mottok positiv presse i innland og utland. Etter å ha flyttet til Bergen, slapp bandet i høst en ep med støypop, og er mer inspirert av punk og 90-tallsindie. På nyåret gir de ut et album på den tyske labelen Noisedeluxe.
www.stereo21.com


Storm Weather Shanty Choir
Nå et boyband som synger 150 år gamle coverlåter! Storm Weather Shanty Choir synger shantyer, eller sjømannssanger, kraftfullt og med sjel, slik sangen en gang ble fremført ombord på seilskutene. Enkelte har omtalt deres tolkninger som lyden av «ur-shantyen». Selv om de synger av all kraft, formidles også mange av sjøens melankolske frivaktsviser, fremført med respekt for de gamle sjøfolka. En god del gjøres a capella, men det brukes også mandolin, gitar, consertina, fløyte, kjetting(!) og trommer. Storm Waether Shany Choir har sunget på Langesund Internasjonale Sjantifestival tre år på rad, Nordsjøfestivalen Sailor’s Wake i 2004, koret Odd Nordstoga på luringplata og -turneen, jobbet med Vamp og Kolbein Falkeid, og sunget på en mengde helaftens pubkvelder for stappfulle hus, landet rundt.
www.shantychoir.com/


The Substitutes
The Substitutes, Stavangers tøffeste sønner, har tre plateutgivelser bak seg på egen label. Bandet oppgir å være inspirert av band som Pavement, Grandaddy, Pixies og Sonic Youth. Låten «Count The Frowns» ble hyppig spilt på Svisj i fjor. Musikken er en blanding av pop og støyrock, dynamikk og kontraster, med utstrakt bruk av fiolin som gir sitt særpreg i denne sjangeren. Fiolinist er forresten Silje Salomonsen, som for de fleste nok er best kjent som skuespiller, sist sett i Monstertorsdag. Bandet har hatt pedalen i bånn helt siden 1990.
www.thesubstitutes.net

Superfamily
Ut av den stramme mosselukta kommer rockebandet Superfamily – flankert av dansende korgutter i nypressede dresser. De byr på fengende, dogmebaserte låter og et utadvent og smittende liveshow med heftig synkrondansing. Superfamily kombinerer punkens energi med harmoniske koringer, såre popmelodier og tekster som springer ut av levd liv, anført av den musikalsk frenetiske norskamerikaneren Steven Wilson, som hyler ut sine vokallinjer med selvfølgelig punkattityd. Superfamily er andre artist ut på Propeller Recordings. «Champagne EP» ble sluppet ut i handelen i oktober, og i mai kommer debutalbumet.
www.superfamily.no

Susannah & The Magical Orchestra
Debutalbumet «List Of Lights And Bouys» satte denne duoen solid på jazzkartet i året som gikk. Susannah Wallumrøds vare stemme og ex-Jaga Jazzist Morten Qvenilds tangentspill fikk kritikere i inn og utland til å ta fram de store superlativene. "Norwegian newcomers' magical debut. A Scandinavian duo in their mid-20s, singer Susanna Wallumrød and keyboardist Morten Qvenild make impossibly sad, starry-eyed music belying their years. An accomplished debut, «List Of Lights And Bouys» is a breathtakingly beautiful, deceptively simple, deeply affecting collection of ghostly electronic melancholia, with Wallumrød's sensuous voice (a Björk comparison is obvious but apt) to the fore. When she sings «Jolene», slow and skeletal, it's as if she penned it yesterday. A dolorous delight. "¨(Fra Uncut, UK)

Syme
Symes merkelapper kan være «krautrock», «dristig pop», «jazzrock» og «elektro», og er under by:Larm klare med sitt debutalbum, spilt inn på utestedet Hulen i Bergen. Syme vant Zoom 2003 i Bergen, og har siden vært svært aktive i musikklivet der. Nå er de klar for resten av landet.
www.syme.no

I tillegg opptrer bl.a. Syd Matters (F) Soul Tattoo (FIN) og Square (S). Omtalene her er ført i pennen av redaksjonen til by:Larm-avisa, og er bragt videre med velvillig tillatelse. Mer om by:Larm kan du som vanlig lese på www.bylarm.no.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Popular Music, Conferences / Seminars, Concerts, Organizations