Tok selvkritikk
Politikerpanelet på dagens høringsmøte om ulovlig fildeling og opphavsrett tok selvkritikk for ikke å ha vært sterkere på banen. Det ser også ut til å være bred enighet for en offentlig utredning (NOU) om problemstilligene. Unntaket er Frp, som mener en NOU vil bruke for lang tid.

Av Carl Kristian Johansen

I løpet av kort tid har kampanjen ”Dele, ikke stjele” tilrevet seg initiativet i spørsmålene som kretser rundt fildeling og opphavsrett, og maktet å sette problemstillingene på dagsorden i valgkampen.

Kampanjen, som nærmere 40 organisasjoner i kulturlivet står bak, er i ferd med å nærme seg 3000 underskrifter. Misjonen er å stanse den ulovlige fildelingen som man mener river vekk inntektsgrunnlaget for kunstnere.

Til torsdagens politikerhøring maktet kampanjen å samle et lite knippe aktuelle kandidater til posten som kulturminister i neste Stortingsperiode; Ulf Erik Knudsen, Frp, Trond Giske, Ap, Audun Lysbakken, SV, Trine Skei Grande, V, og Olemic Thommessen, H.

Høringen fikk allerede fra start en sterk brodd i retning Venstre og SV, gjennom Lars Martin Myhres ”stigmatiseringssang” ”Det finnes alltid en skabbete jøde å gasse”, samt et innlegg fra komponist og samfunnsdebattant Glenn Erik Haugland. Det er ikke grådige plateselskaper eller kvisete tenåringer som er hovedfiendene i dag, det er SV og Venstre, innledet Haugland.

Kampanjen hadde på forhånd stilet seks spørsmål som paneldeltagerne fikk tilmålt tid til å svare på.

Knudsens hovedbudskap for å få bukt med ulovlig fildeling er å styrke politiet, og samtidig gi klare politiske signaler om hvordan disse skal prioriteres. Det er også behov for økt kunnskap om problemstillingen, og en moraldebatt, spesielt rettet mot skolen, der eiendomsrett og fokus på ”hva som er mitt og ditt” må være i førersetet, sa Knudsen. Å legge en avgift på internettabonnement for å finansiere fri fildeling, er uaktuelt å være med på for Frp.

Trond Giske var klar på at retten til eget åndsverk står fast, og pekte på et bærende prinsipp i Aps program om at man har rett til betaling for eget arbeid. Giske priste også den teknologiske utviklingen, man var på linje med Frps linje når det kommer til å klargjøre hva som er ulovlig og lovlig bruk av teknologien. Kulturministeren innrømte, i likhet med resten av panelet, at politisk sett har man kommet til kort i forhold til dagens opphavsrettslige utfordringer i Norge. Giske ønsker også en offentlig utredning rundt opphavsrettslige problemstillinger, noe regjeringspartner SV også etterlyste på denne høringen.

SVs Audun Lysbakken tok selvkritikk som Giske på fravær av en aktiv politikk på området. Samtidig brukte Lysbakken mye av sin tid på å tilbakevise det han mener er feiltolkninger av partiets program på området, og var i større grad på defensiven i forhold til sine foregående talere. Lysbakken ønsker en bredere diskusjon som tar opp problemstillingene i sin fulle bredde, noe som bør skje i form av en offentlig utredning med berørte parter, og med start allerede i november hvis partiet da er i posisjon.

I likhet med Lysbakken var Skei Grandes innlegg preget av å tilbakevise det hun mener er misoppfatninger av partiets politikk. Skei Grande tok også opp personvernmessige problemstillinger og snakket om Datalagringsdirektivet, den svenske IPRED-loven og franske HADOPI, som problematiske i forhold til grunnleggende rettsstatsprinsipper. Disse lovene og forslagene er omstridt i Norge, selv ikke opphavspersonene stiller seg ukritisk til disse, mente Skei Grande. Hun viste til at man er uskyldig til det motsatte er bevist, og ønsker ikke at private skal ha anledning til å etterforske og eventuelt utestenge enkeltpersoner på mistanke. Skei Grande er en tilhenger av en revisjon av åndsverkloven. Loven er ikke moden nok til å takle teknologien, sa hun.

Olemic Thommessen, Høyres kandidat til kulturministerposten, stilte i ”Dele, ikke stjele”- T-skjorte for anledningen. Thommessen benyttet anledningen til å kritisere SV og Venstre for en retningsløs holdning til viktige problemstillinger, og understreket at åndsverk er et uttrykk for en individuell rettighet som har vært under angrep i alle år. Thommessen brakte avtalelisensen på banen, og snakket også om at det er et behov for å prioritere håndhevelse av Åndsverkloven, og pekte på Økokrim som godt skodd å etterforske fildelingssaker. Thommessen var også opptatt av å peke på at det foregår en maktkamp i markedet om hvem som skal tjene penger; den tekniske leverandøren eller innholdsleverandøren.

Thommessen er også tilhenger av en offentlig utredning om fildeling og opphavsrett, noe han vil oppnevne ”før han har tatt av seg frakken” hvis han blir kulturminister. Det ser ut til å være tverrpolitisk enighet om en NOU om disse, med unntak av Frp som mener en slik vil jobbe for tregt.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Debate, Copyright, Politics