Palestinere og israelere deler scene
Onsdag besøker dirigent Daniel Barenboim og hans orkester West-Eastern Divan Orchestra hovedstaden, - Musikken er vårt store håp, uttaler dirigenten om orkesteret der israelere, palestinere, andre arabere og kristne spiller sammen i full likeverdighet.
Divanorkestret (370x244)

Orkesteret ble grunnlagt av Barenboim og den palestinsk-amerikanske forfatteren, aktivisten og professoren Edward Saïd etter at de to møttes tilfeldig i London i begynnelsen av 1990-tallet. Med bakgrunn i hver sin side av den palestinsk-israelske konflikten, fant de fram til en felles visjon for kunstnerisk samarbeid på tvers av politiske og religiøse skillelinjer.

Siden 1999 har orkesteret fungert som en musikalsk og politisk brobygger, de har flere cd-innspillinger bak seg og har spilt i konserthus over hele verden. Etter at Edward Saïd døde i 2003, drives orkesteret videre av hans enke Mariam Saïd foruten Barenboim.

West-Eastern Divan Orchestras oslobesøk er del av en omfattende turné som blant annet også omfatter London, København, Stockholm, Paris og Berlin.


Kontroversiell Wagner

I Oslo vil orkesteret framføre 1. akt av Richard Wagners Valkyrien sammen med noen av verdens fremste operasolister – Waltraud Meier, Simon O’Neill og René Pape.

Også Mozarts konsert for tre klaverer står på programmet, med Karim Saïd, Yael Kareth og Daniel Barenboim selv som solister.

Repertoaret er i seg selv ingen enkel sak å avgjøre: Første gang orkesteret skulle spille nettopp Wagner, måtte det en avstemning til blant de israelske medlemmene.

- Det er viktig for enhver musiker å spille Wagner, og jeg har gjort det under Barenboims ledelse. Men jeg gjør det ikke i Israel. Der er Wagner fremdeles omdiskutert, og da kan jeg ikke velge side, forteller den israelske bratsjisten Amichai Grosz til Den Norske Opera & Ballett

På palestinsk side finner vi blant annet den tidligere steinkasteren Ramzi Aburedwan, hvis liv ble fullstendig forandret da han fikk sjansen til å utdanne seg innenfor klassisk musikk.

I dag er han en anerkjent bratsjist, foruten leder for Ramallahs musikkskole Al-Kamandjati. Ramzi er også hovedpersonen i Håkon Gullvågs portrettserie som for tida står utstilt i Trondheim.

Dette ifølge en pressemelding.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Classical