Psykologtjeneste på nett
Musikk- og underholdningsbransjen får nå et gratis psykologtilbud på nett.

Den nystartede Artistpsykologen er en nettbasert tjeneste som har som formål å tilby gratis rådgiving og veiledning til artister, deres familier og andre som er tilknyttet underholdningsbransjen.

- Det er et høyt prestasjonskrav i denne bransjen. Man skal prestere enten man er syk eller ikke og hele tiden være på et høyt nivå, sier spesialpsykolog Siegbrit Andrée Tranaas, som håndterer tjenesten.

Tranaas har jobbet som psykologspesialist siden 1994 og videreutdanner seg nå på Royal College of Music i London innen performance psychology, eller prestasjonspsykologi.


Les også: Vil bedre forholdene i bransjen


- Stort behov
Artistpsykologen startet 1. september og er et prøveprosjekt som i utgangspunktet skal vare i ett år. Prosjektet er initiert av Norsk Underholdningsmedisinsk institutt (NUMI) og Norsk ressurssenter for pop og rock i Namsos. Tjenesten er gratis og garanterer svar innen 48 timer.

Tranaas sier at underholdningsbransjen sysselsetter 100 000 mennesker og Artistpsykologen tilbyr sine tjenester til frilansere og fast ansatte musikere og artister. Tranaas mener det er et enormt behov for HMS-tjenester (Helse Miljø Sikkerhet) for disse.

På tilbakemeldingene så langt mener Tranaas å se at det er mange i og rundt bransjen som trenger å prate med noen forskjellige utfordringer.

- Jeg skaffer meg et bredere bilde av folks situasjon, gir råd og henviser gjerne til fastlege. Jeg har jobbet såpass lenge som psykolog og er godt kjent i helse-Norge, sier Tranaas.

- Artister og apparatet rundt jobber når alle andre har fri. På kveldene, i ferier og i høytider er artistene på jobb. I det lange løp så skjer det noe når man holder på med dette. Mange snur døgnet. Det fungerer kanskje når man er ung, men når man blir eldre kan det bli problematisk. Man er ofte borte når det skjer viktige ting i familien. Mange slites mellom det å være hjemme og på jobb, og jeg har oppdaget at det absolutt er et behov for denne tjenesten, sier hun.


Behov avhengig av antall brukere
René Rasmussen, forbundsleder i Musikernes Fellesorganisasjon, synes det er vanskelig å vite om det er et behov for Artistpsykologen.

- Folk kommer ikke akkurat til oss med den typen problemer. Det positive ved denne tjenesten er at den ikke skal være et alternativ til å søke profesjonell hjelp. Den skal være en inngangsport dersom man har spørsmål om noe man trenger å ta tak i. Det går på alt fra å takle stress til prestasjonsangst. Om det er behov for denne tjenesten er det vanskelig å svare på, siden det ikke har vært noe lignende tidligere. Behovet vil bli avdekket når vi vet mer om hvor mange som bruker den, sier hun.


Les også: VG vil vite hvor mye du drikker


Supplement, ikke erstatning
Rasmussen understreker at orkestermusikere jobber innenfor tariffregulerte og lovregulerte områder, og at blant annet arbeidsmengde og støybelastning er regulert i tariffavtaler og arbeidsmiljøloven.

- I institusjonene har man også bedriftshelsetjeneste og et nettverk som skal fange opp disse utfordringene. Mange andre musikere har ikke et slikt apparat i ryggen. Det kan være tider med trøkk rundt turneer, perioder med plateinnspilling og roligere perioder. Opplever man press og stress det er viktig å søke hjelp før det går for langt.

Hun ser på Artistpsykologen som et spennende prosjekt, og mener det uansett er viktig å sette fokus på musikernes helse.

- I tillegg er NUMI med på et forskningsprosjekt hvor våre medlemmer skal bidra til å skaffe mer viten om hva som er vanlige helseplager og utfordringer for en musiker. Vi synes også det er interessant å få kartlagt skader som i utgangspunktet ikke er berettiget til yrkesskadeerstatning.

- Men nå er det spennende å se om dette nettstedet blir godt besøkt, og om det vil fungere slik jeg leser at det skal; nemlig med å hjelpe musikerne til å søke profesjonell i en tidlig fase. Jeg ser på dette som et supplement, og ikke en erstatning for den offentlige helsetjenesten med sine leger og psykologer, sier Rasmussen.

Artistpsykologen har denne nettsiden.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry