Artiststyrt på nett
Art on Earth er en nyetablert, norsk musikkbutikk på nettet som ønsker å gi makten tilbake til artistene.
Art on Earth (200x)

Av Tor Hernan Floor og Tellef Øgrim


- Jeg tror at den siste tidens debatt om ulovlig fildeling og konservative holdninger fra platebransjen har gjort at forbrukeren har blitt mye mer bevisst på hvor pengene deres går, og i stor grad hvor de ikke går.
 
Det sier Magnus Thomassen, daglig leder i den nyåpnede musikkbutikken Art on Earth. Sammen med Audun Waage og Jonas Bostrøm har Thomassen utviklet Norges første musikkbutikk styrt av artistene selv der artistene laster opp og prissetter musikken etter eget initiativ, og gir den ut direkte for verdensomspennende salg.
 
- Det hele startet som en idé om å få til et nettsted hvor musikere fra hele verden kunne kontakte hverandre, og på den måten etablere nettverk og selge musikken sin.

For å bli medlem må en nykommer inviteres av en som allerede er bruker av tjenesten.


Serverplass
- Etter at man har blitt medlem, får man tilgang til en konto med serverplass på 500 megabyte. For 10 euro kan artisten selv disponere musikken sin, og laste opp alt fra ferske liveopptak til eldre låtmateriale, sette en pris og legge det ut for salg. Alle spor som ligger ute hos oss har 30 sekunders forhåndslytting. Selv lytter vi gjennom alt som lastes opp, og gir beskjed til artisten dersom noe er galt eller kvaliteten er for dårlig. Men litt av poenget med Art on Earth er at artisten setter prisen selv, og den må korrespondere med kvalitet hvis folk skal være villig til å kjøpe.
 
- Av musikken de selger får artisten utbetalt 80% av salgssummen en gang i kvartalet, og opphavsrettighetene forvaltes gjennom TONO akkurat som før. Forskjellen er i hovedsak at hos oss sparer artistene penger på å gjøre jobben selv,  forbrukeren vet dermed at artisten er fornøyd med betalingen han gir, og kan ha god samvittighet for å bruke den. Filene kan lastes ned i mp3-format etter å ha opprettet en brukerkonto, som alltid er tilgjengelig for nedlasting der du er, sier Thomassen.

Thomassen understreker at tjenesten ikke er reklamefinansiert, slik at fokuset forblir på musikken på siden.

Et par uker etter at Art on Earth åpnet "dørene" til verden begrenser utvalget seg til 100 artister. Den som går inn på tjenesten nå vil ikke finne noe bredt tilbud fordelt over de mange sjangrene som menyene på siden legger opp til. Thomassen er forberedt på at det vil ta tid å få bred tilslutning fra artister og mener at veksten siden lanseringen er helt ok. Til gjengjeld er han positivt overrasket over at tilveksten kommer fra flere land utenfor Norge.


Veien rundt
Tjenesten er ikke helt ulik iTunes. Men for artistene er det én stor forskjell: For å få solgt musikken sin på iTunes må artister vanligvis gå via en såkalt aggregator. iTunes forholder seg ikke til enkeltartister eller små enkeltselskaper. Det er blant annet grunnen til at mange norske plateselskaper går via mellommenn, såkalte aggregatorer (som Phonofile), som sørger for at norsk musikk slipper til på Apples iTunes.

- Art on Earth ønsker å tilby artister et alternativ til dette. Vi krever ingen eksklusivitet, så man må gjerne selge musikken andre steder også. Vi krever kun at man besitter, eller har klarert, rettighetene, og at man oppgir eventuelle andre opphavsmenn for vår innrapportering til copyrightbyråene, forklarer Thomassen.

Siden rettighetsbyråene (som TONO) regner Art on Earth som en kommersiell virksomhet kan ikke Thomassen la artistene gi bort hele sanger selv om de måtte ønske dette.


Veien inn
Til tross for at hovedregelen er at nye artister skal inviteres av eksisterende forteller Thomassen at de som vil komme i gang nå kan sende en mail til artistrequest@artonearth.com, oppgi en nettside for vurdering. Etter vurdering vil så en invitasjon komme i retur. Det er artistens ansvar å oppgi hvilket copyrightbyrå hun eventuelt er medlem av. Dessuten står artisten ansvarlig for prisen hun setter på låtene.

Art on Earth har planer om å utvide med videonedlasting og skal dessuten etter hvert gi sine artistbrukere en egen url (internettadresse) på tjenesten.

- Vi håper ikke minst å ha et tilbud for de artistene som ikke har etablert seg skikkelig på markedet enda, og mener at vår modell kan være en brubygger mellom den etablerte plateselskapsmodellen og en fremtid på nettet.

 
Ensidig fildelingsdebatt
 - Årsaken til at jeg involverte meg i Art on Earth, var at jeg ble kraftig provosert av den ensidige debatten om fildeling, med Piratebay på den ene siden, og plateselskapene på den andre. De tradisjonelle aktørene som fordyrende og påstått grådige mellomledd blir anført av mange forbrukere for å legitimere ulovlig nedlasting. Vi mener at det ikke er et gyldig argument for å bryte opphavsretten. Men dersom flere og flere forbrukere vurderer det slik, må det komme andre tilbud. Platebransjen har svart med DRM, forskjell på lanseringer i territorier og til tider vilkårlige søksmål. Det gagner verken artist eller forbruker på lengre sikt, hevder Thomassen, og legger til:
 
- Derfor er Art on Earth, som selger musikk  rett fra artist til forbruker, et tiltrengt supplement i dagens musikkmarked, mener han.

- Band som Radiohead og Nine Inch Nails har lenge vært i opposisjon mot det etablerte. De har brutt ut fra det gamle og valgt å gå egne veier, på den måten har de vist vei for mindre artister og nye forretningsmodeller. Vi ser allerede nå at de artistene som bruker Art on Earth effektivt i egenpromotering, selger flere album om dagen. avslutter Thomassen.

Stifterne:
Magnus Thomassen er utdannet filmprodusent. Audun Waage er jazzmusiker og  Jonas Bostrøm er grafisk designer.

Av Tellef Øgrim Foto/illustrasjon:
Internet