- Vern om opphavsretten
INNLEGG: Åndsverkloven må håndheves på samme måte som man håndhever andre lover. Mister vi respekten for retten til å eie et åndsverk, svekkes grunnlaget for produksjon av kunst og kultur, skriver leder for Kristelig Folkeparti Dagfinn Høybråten.

Kunstnere, produsenter, og kulturarbeidere er bekymret. Forslag fra enkelte politiske partier om å gjøre all fildeling lovlig har satt sinnene i kok. KrF mener rettighetsinnehavernes interesser må ivaretas på en god måte. Det er ikke akseptabelt å stjele andres eiendom. Det er ingen prinsipiell forskjell på å eie et åndsverk og å eie en gjenstand.

Åndsverkloven må håndheves på samme måte som man håndhever andre lover. Mister vi respekten for retten til å eie et åndsverk, svekkes grunnlaget for produksjon av kunst og kultur.


Enkelte hevder at verdien av fildeling er så stor at den ikke bør begrenses. Jeg mener det er totalt skivebom. Ja – fildeling i seg selv er positivt. Ja – fildeling gir økt tilgjengelighet, og ja – fildeling åpner for helt nye muligheter for distribusjon av kunstneriske uttrykk. Men da snakker vi om den lovlige fildelingen. Den ulovlige fildelingen, derimot, må bekjempes. Vi må ha særlig fokus på dem som systematisk laster opp store mengder rettighetsbeskyttet materiale med overlegg.

KrF vil sikre grunnlaget for skapende kunstnere, noe som er helt nødvendig skal vi ha et vitalt og skapende kulturliv her i landet.


Undersøkelser foretatt av det svenske TONO (STIM) og Handelshøyskolen BI tyder på at det er betalingsvilje i markedet. Vi ser nå at det utvikles tjenester i rekordfart der fildeling og nedlasting foregår i lovlige former. Vi har reklame- og/eller abonnementsfinansierte tjenester som gir brukerne tilgang til store mengder materiale helt lovlig, og vi ser at streamingtjenester er i ferd med å ta av.

Økt båndbredde og større prosessorkraft åpner for helt nye tjenester. Dette er bra, og teknologiutviklingen kan bidra til å sikre rettighetsinnehaverne på en god måte. For selv om ny teknologi utfordrer kunstnernes rett til godtgjørelse for sine produkt, åpner den samtidig for store muligheter. Det bør ligge et stort potensial for bransjen i å utvikle attraktive tjenester på nettet som ivaretar både brukernes og rettighetsinnehavernes interesser innenfor lovverket.

Dersom vi tillater all form for fildeling, vil utviklingen av kommersielt attraktive tjenester stanse opp og inntektsgrunnlaget for skapende kunstnere falle bort.


Utspill av typen vi har hørt fra blant annet fra statsråd Solhjell, om å gjøre all fildeling lovlig mot at man finner en måte å betale opphavsmenn på, er i beste fall naivt. Det er dessuten svært uklart hvordan dette skal gjennomføres. Utspillet har skapt uklarhet om hva som er regjeringens politikk på dette området, all den tid kunnskapsministeren og kulturministeren sender ulike signaler. Dette er nok et eksempel på en regjering som snakker med flere tunger. Og når kunnskapsministeren antyder at staten skal betale for all nedlasting, er det grunn til å reagere. Det er både urealistisk og prinsipielt galt. Det kan ikke være slik at alle skal betale for noe andre har misbrukt.


Kunnskapsminister Solhjell skriver i sin blogg at «enkelte oppfører seg som om de vil ha reprise på kampen mot fargefjernsyn, eller kampen mot musikk- kassetten.» (Det nevnte innlegget ble postet 18. februar i år. Red.anm).

Dette kunne ikke vært lengre fra sannheten. Tvert imot er det SV som går baklengs inn i fremtiden. Med SVs politikk ville utviklingen av gode, brukervennlige og lovlige tjenester stanset opp. Vi trenger nye medietjenester som på en enkel og brukervennlig måte gjør digitalt materiale lovlig tilgjengelig.

KrF vil at kunstnerne skal få betalt for det de skaper. Hva hjelper det med fri fildeling hvis det ikke er noe innhold igjen å dele?

Dagfinn Høybråten er KrFs partileder.

Av Dagfinn Høybråten Foto/illustrasjon:
Debate, Internet