OsloFOLK 2003: En tigerlilje på Parkteatret
"Så snart dere hører lyden av horn, fløyte, sitar, harpe, lutt, sekkepipe og alle andre slags instrumenter, skal dere falle ned og tilbe gullbildet som kong Nebukanesar har reist. Den som ikke faller ned og tilber, skal straks kastes i ovnen med flammende ild." (Daniel, 3,5 - 6)
Elisabeth Vatn, Tigerlily (273x677)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Konsertserien OsloFOLK fortsetter i 2003, og har fra høsten 2002 blitt arrangert på Parkeatret Scene, som er tenkt som Grünerløkkas nye storstue for kultur. Denne konsertserien presenterer folkemusikk i en vid definisjon av begrepet, og har som utgangspunkt for å presentere band og artister "som beveger seg fritt i ulike musikklandskap av groover, klanger og arrangeringstradisjoner", men samtidig har en fellesnevner - tilknytningen til en folkemusikkultur.

I kveld, torsdag 27. mars, er det klart for den første konserten i årets OsloFOLK-serie. Det blir konsert og slippfest for trioen Tigerlilly, som nå slipper albumet "Tigerlily" på folkemusikketiketten Heilo. Tigerlily består av Elisabeth Vatn (sekkepiper, harmonium, meråkerklarinett, bassklarinett), Olav Torget (gitarer, konting, bass, kinesisk månegitar, banjo), Harald Skullerud (perksusjon, trommer) og Harald Skulleud (keyboards, harmonium).

Heilo beskriver Tigerlily som et av de mest spennende bandene på den norske crossoverscenen, når de nå presenterer en hel CD med fersk musikk for skandinavisk sekkepipe. Kombinasjonen av internasjonale og norske folkeinstrumenter sies å gi Tigerlily et karakterisk lydbilde, som på samme tid er "melankolsk, rått, søtt og industrielt". Flere av sporene på platen er for øvrig tatt opp i en nedlagt sjokoladefabrikk på nettopp Grünerløkka.

- De som tror at sekkepipa opprinnelig er skotsk tar feil, skriver Heilo i forbindelse med lanseringen. - Noen av de første sekkepipene kom fra Babylon (Irak). Hit til Norge kom sekkepipa i middelalderen. Den siste sekkepipespilleren vi kjenner til var Jens Klevgård. Han emigrerte til Amerika i 1849, og med ham forsvant sekkepipa fra norsk musikkliv. Inntil nylig har instrumentet vært nærmest fraværende i norsk sammenheng. Derfor er det en begivenhet når bandet Tigerlily nå presenterer sin nye CD.

Tigerlily - som selv presenterer seg med Bibelsitatet vi brukte som ingress overfor - burde slik sett passe som hånd i hanske med den brede profilen OsloFOLK legger opp til. Konsertserien var en idé fra FolkemusikkSCENA i Oslo, som startet opp våren 2001. Senere har flere samarbeidspartnere kommet til, og den siste i rekken er Samspill, organisasjonen for verdensmusikere i Norge. FolkemusikkSCENA har også samarbeidet med Rikskonsertene om enkelte konserter i denne serien.

Nå utvides samarbeidet med Samspill videre, i og med at organisasjonen får ansvar for flere av konsertene i serien.

- Også tidligere har folkemusikk fra andre land blitt presentert i OsloFOLK, men gjennom Samspill sitt nettverk vil spennvidden i konsertserien bli enda bedre, heter det i en felles uttalelse fra FolkemusikkSCENA - Oslo, OsloFOLK og Samspill.

Kveldens konsert begynner klokken 21, og dørene åpnes en time tidligere. Før opptredenen til Tigerlily blir også programmet for OsloFOLK presentert. Arrangørene lover et møte med musikere som bor i Oslo, men som spiller folkemusikk fra helt andre plasser - deriblant Jørn Simenstad, Javid Afsari Rad og Abdulrahman Surizehi. Flere av disse vil du også kunne høre mer til senere i konsertserien.

Du kan lese mer om FolkemusikkSCENA, Oslo og Samspill på henholdsvis www.folkemusikkscena.no og www.samspillweb.no.

Nettsidene til Parkteatret, der du kan lese nyhetsbrev i pdf-format, finner du på denne lenken.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon: