Festivalgets kval
Norsk Kulturråd vil gjerne diskutere fordelingen av festivalstøtten: Mye til færre, eller mindre til flere? Denne ukens dialogmøte viste først og fremst at aktørene synes det er et vanskelig spørsmål.

I forkant av Kulturrådets dialogmøte på onsdag var daglig leder av Norsk Rockforbund, Line Endresen, "forbannet og bekymret". I et debattinnlegg gikk hun kraftig til angrep på Kulturrådets sjangerdiskriminering. 

- Litt av hensikten med å gå så hardt ut mot Kulturrådet og festivalutvalgsleder Arnfinn Bjerkestrand, var å få han i tale. Som interesseorganisasjon for konsertarrangører og festivaler var vi nødt til å reagere på Bjerkestrands hårreisende uttalelser på TV2 Nyhetene, sier Endresen.

Les TV2-intervjuet med Bjerkestrand
HER.

Men på selve dialogmøtet tok Norsk Rockforbund aldri ordet. Hvorfor ikke?

- La meg først si at vi i Norsk Rockforbund er positive til Kulturrådet, og synes det er bra at de inviterer til et dialogmøte. Men jeg kunne dessverre ikke stille på møtet, siden vi holder kurs i krisekommunikasjon her. Vi hadde en representant på møtet, men vi kom ikke dit for å prate. Vi skulle lytte. Og vi var godt fornøyd med det vi fikk høre: Kulturrådet bekrefter nå at tildelingen er sjangernøytral.



Vil diskutere kvalitet - og fordeling.

- Debatten om sjangerdiskriminering er avblåst, slik jeg ser det, sier Bjerkestrand. 

- Det var ikke det dette dialogmøtet skulle handle handle om. Vi vil diskutere kvalitet - kvalitetskravet gjelder for alle sjangrene, uansett. Det andre store temaet er hvordan vi kan bruke midlene på en best mulig måte. Skal vi gi litt til mange, eller mer til færre?

Det kunne under møtet virke som om Kulturrådet heller mer mot å gi mer til færre aktører.

- Vi signaliserte bare at det er et viktig valg. Mitt inntrykk er at feltet synes dette var vanskelig å svare på. Vi ønsker å også innenfor de rytmiske musikkfestivalene bygge opp festivaler som er i front i sin genre, slik man har gjort det i for eksempel jazzen. Da er det viktig å diskutere kvalitet også innen populærmusikken. Vi synes det er rart å dele ut tilskudd på 50 000 og to millioner innenfor samme ordningen.

Mange av representantene på møtet synes å helle mot en "litt til mange"-ordning. Kjell Bitustøyl fra Haukeliseterfestivalen forklarte i sitt innlegg at han så "liten praktisk virkning" av knutepunktordningen, og mente at det per nå ikke fungerer bra nok for folkemusikkgenren. Torbjørn Jungård fra Alta Bluesfestival stilte spørsmålstegn ved hvor store de regionale ringvirkningene er av å ha én stor festival i et så lite folketett fylke som Finnmark. Edvard Askeland fra Oslo Jazzfestival mente at knutepunktordningen virker konkurransevridende. Flere av representantene ba om en revurdering av ordningen.

Overrasket det deg, Bjerkestrand?

- Nei, også departementet vil ha en vurdering av hvordan knutepunktstrategien fungerer.


Vil ha flere helårsarrangører

Departementet vil gjerne se flere festivaler fungere som helårsarrangører. Dette synes Bjerkestrand er en god ide.

- Ved å jobbe regionalt og lokalt gjennom hele året, kan festivalene spre den økonomiske risikoen og utvikle sin kompetanse.  Jeg mener at det er et viktig poeng som vi må arbeide videre med.

En helårsordning vil vel nærmest forutsette at det gis mer til færre?

- Nei, det sier jeg ikke. Men debatten om tilskuddsnivåene må vi ta, ikke bare innenfor festivalstøtteordningen, men i hele feltet. Og hva skjer med med alle de som ikke får? Det er jo 70% av søkerne som ikke får noe tilskudd. Hvordan får de til sine prosjekter og sine festivaler? Det må vi se nærmere på. Men Kulturrådet har ikke konkludert i denne saken, og vil drøfte kriteriene på grunnlag av det som skjedde i går, sier Bjerkestrand, som legger til at det ikke kom frem noe han vil kalle ”dramatiske endringsforslag” under onsdagens dialogmøte.

Et annet poeng som ble nevnt flere ganger, var at det ønskes mer åpenhet rundt saksbehandlingen i Kulturrådet.

- Det ønsker vi å se nærmere på. En ny digital søknadsportal kan gi oss mye her, blant annet en større åpenhet om hvem som søker, hva de søker om, og eventuelt også hvem som ikke fikk tildelinger, sier Bjerkestrand.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon: