Cikada strykekvartett og Hans Christian Bræin til Stavanger

Cikada-kvartetten fortsetter å turnere med ensemblets klarinettist Hans Christian Bræin. Lørdag 18. september spiller de på Tou Scene under Kapittel litteraturfestival i Stavanger. Med seg har de musikk av Rolf Wallin, Eivind Buene og finske Magnus Lindbergs klarinettkvintett fra 1992, en klassiker i nordisk samtidsmusikk og en tour de force for klarinettisten.

Eivind Buene fikk nylig hele to av sine verk plukket ut til den internasjonale komposisjonskonkurransen som arrangeres av Gaudeamus Foundation i Nederland. Verkene vurderes anonymt, så det er sjelden samme komponist får flere verk tatt ut. Til Stavanger har Cikada med seg Buenes ”Tre kvartetter”, som de har fremført en ved en rekke anledninger. Kvartettene spilles i disse dager inn på en CD hvor Cikada strykekvartett spiller musikk av unge norske komponister som er tilknyttet Ny Musikks komponistgruppe.

På konsertprogrammet er også Rolf Wallins Phonotope 1, som er skrevet for strykekvartett og live-elektronikk. Wallin sier om materialet til stykket at det stort sett består av fem musikalske "spill", hvor små fragmenter av materialet utgjør spillkortene. Slik får musikerne muligheten til å gjøre valg innenfor de reglene som regulerer hvert spill. I tillegg til spillene mellom musikerne, foregår det også et spill mellom ensemblet og en datamaskin som kjører et program som det franske lydforskningsinstituttet IRCAM har utviklet spesielt for dette stykket. Programmet prosesserer lydene fra ensemblet i real time, men legger også til forhåndsinnspilt materiale av kvartetten.

Finske Magnus Lindberg er en av Nordens fremste komponister og hans virtuose klarinettkvintett er skrevet i 1992. Han har med dette verket forsøkt å få strykekvartett og klarinett til å låte som et helt symfoniorkester.

Cikada strykekvartett består av Henrik Hannisdal (fiolin), Odd Hannisdal (fiolin), Marek Konstantynowicz (bratsj) og Morten Hannisdal (cello). Kvartetten er en selvstendig del av Cikada-ensemblet, som ble dannet i Oslo i 1989. Ensemblet fikk sitt gjennombrudd under ISCM World Music Days i Oslo i 1990 og har siden turnert i USA, Mexico, Australia og Europa.

Cikada strykekvartett har spilt inn en rekke CD-er både innen for ny musikk og jazz, deriblant CD-en Black Angels med kvartetter av George Crumb, Anton Webern og Witold Lutoslawski. Kvartetten har samarbeidet med
Kvartetten er anerkjent for dens sjangermessige åpenhet og har samarbeidet med komponister som Cecilie Ore, George Crumb, Magnus Lindberg, Richard Barrett og Bent Sørensen, hvis musikk de har spilt inn på ECM CD-en Birds and Bells, og musikere som jazzbassisten Arild Andersen, pianisten Jon Balke, den svenske fiolinisten Mats Edén, saksofonisten Trygve Seim og den amerikanske vokalisten Annette Peacock, som kvartetten har vært på Europa-turné med.

I løpet av 2004 kommer det ut en ny CD med Cikada Strykekvartett på ECM Records med kvartetter av John Cage, Bruno Maderna og Kaija Saariaho. Cikada går også i studio for å innspille kvartetter av yngre norske komponister. Blant kommende bestillingsverker for kvartetten kan nevnes en akkordeon-kvintett av Hans Abrahamsen og en strykekvartett med elektronikk av Maja Solveig Kjelstrup Ratkje.

Cikadas klarinettist Hans Christian Bræin har studert med Monica Riefling Lund i Oslo, og Bendt Neuchs Sørensen og Tage Scharff ved Konservatoriet i København. I 1974 ble han ansatt som alternerende soloklarinettist i Oslo Filharmoniske Orkester, en stilling han hadde frem til 1980 da han flyttet til Danmark for å spille i det statlige Esbjerg Ensemble. Siden 1989 har Bræin vært hovedlærer i klarinett ved Norges Musikkhøgskole, hvor han fortsatt har sin faste arbeidsplass. I tillegg til dette var han igjen ansatt som alternerende soloklarinett i Oslo Filharmoniske Orkester i perioden 1993-1995. Siden 1990 har Bræin vært fast medlem av Oslo Sinfonietta.

Hans Christian Bræin er denne sesongen også solist med Stavanger Symfoniorkester i Mozarts klarinettkonsert, i januar. Foran orkesteret står da den kjente cellisten og dirigenten Heinrich Schiff, som i mars 2004 ble sjefdirigent for Wiener Kammerorchester.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Classical\Contemporary