Tilbake på skinnene
Undergrunnsfavorittene Loch Ness Mouse gir ut en deluxeutgave av sitt fjerde beste album, det togbaserte "Flair for Darjeeling".

Det var den sommeren norsk populærmusikk så seg tilbake. I august skal Motorpsycho spille 14 år gamle ”Timothy’s Monster” på Øyafestivalen. Denne uken slipper Aha sine to første album, ”Hunting High and Low” og ”Scoundrel Days”, i Deluxeutgaver. Madrugada gjør det samme med sin debut, "Industrial Silence". Og i august åpner Rockheim.

Loch Ness Mouse-debuten ”Flair for Darjeeling” stiller riktignok mer i klassen ”kultklassiker” enn storselger, men også den kommer nå i Deluxeutgave. 10 år har gått siden gitarpopen brødrene Ole Johannes og Jørn Åleskjær hadde flikket i en årrekke ble samlet på et album. Siden den gang har bandet gitt ut tre nye plater, hver gang med nye bandmedlemmer og, ikke minst, nye sjangre.

- Det er litt underlig for meg at det er så mange folk som er så inni den første plata, sier Ole Johannes Åleskjær.

- Det er folk som digger den plata, og bare den. Ikke minst i Japan og USA er det sånn. De som er inni den gitarpop-greia er så VELDIG inni det. Det er bare å ta en fyrstikk så vidt borti der, så er det full fyr med en gang.


- Sjangerbunden og smal
Åleskjær har selv hatt et anstrengt forhold til ”Flair for Darjeeling”.
- Jeg tenkte lenge at albumet er for sterkt preget av våre inspirasjonskilder på den tiden, at den blir veldig sjangerbunden og smal. Hele Loch Ness Mouse-prosjektet har etter den utgivelsen handlet om å sprenge seg ut av sjangere. Dette er vel ikke så lurt å si sånn rent markedsføringsmessig, men for meg er ”Flair” vår fjerde beste plate.

I forrige uke spilte bandet hele debutalbumet under Egersund Visefestival.
- For tre år siden hadde det vært veldig vanskelig for meg å skulle gjøre noe sånt. Men nå var det egentlig bare greit. Da vi skulle forsøke å lære oss sangene igjen, så jeg en del ting der som jeg tidligere ikke har vært like obs på. Jeg kan se at det ikke bare var en sjangerpastisj, men at det også var starten på noe av det vi jobber med nå. Jeg var veldig smal og opptatt ”do it yourself”-kulturen på den tiden. Men allerede da gikk vi litt utover våre egne rammer. Det var et par jazzakkorder inni der, viste det seg. Det overrasket meg. Noe av det henger nok sammen med at Emil Nikolaisen (Serena Maneesh) ble involvert, og hjalp oss å se litt bredere. Jeg kan i dag se at platen har noen gode popsanger.


Her er én av dem: Vespa 50, i remastret versjon:

The Loch Ness Mouse - Vespa 50
by Hype City Recordings



Ga mer struktur
Åleskjær sier at utgivelsen var med på å gi Loch Ness Mouse mer struktur over det de drev med.
- Før det albumet var vi ikke spesielt godt organiserte. Men underveis fant vi ut at vi ville bygge alle låtene rundt samme assosiasjonsfelt, nærmere bestemt toglinjer. Høland, der broren min og meg vokste opp, var endestasjonen for en smalsporet jernbane. Det samme er Darjeeling i India, som var det vi hentet tittelen fra. Denne måten å tenke om låter har blitt viktig for oss senere. Vi setter ned en påle, og bygger rundt den. For eksempel handlet det neste albumet vi ga ut, ”Key West”, om båtbygging. På farssiden av vår familie har folk vært båtbyggere i fire generasjoner. Tanken var at vi nå laget låter, ikke båter.

- Handler tittelen ”Flair for Darjeeling” om en lengsel ut i verden, til den andre siden av jernbanen?

- Albumet er veldig lokalfiksert . Vi synger en del om Høland, eller ”Hayland” som vi kaller det på engelsk. Tanken var å sette det nære i relieff ved å ha et fjernt punkt å se det fra. En ser kanskje røttene sine litt tydeligere da. Så en direkte lengsel ut var det vel kanskje ikke, mer et forsøk på å gi det lokale en forbindelse til den store verden.


Ser fortsatt fremover
- Deluxeutgaver kommer gjerne fra artister som har blitt mer opptatt av å se tilbake enn å tenke fremover. Er det det som skjer med dere også?
- Nei, nei. Det er ikke bandet selv som har tatt initiativet til dene nyutgivelsen. Det er Frode Strømstad (I Was a King) og hans Hype City records som ville gjøre litt stas på albumet i anledning 10-års jubileet. Vårt spor er alltid å jage videre etter noe nytt. Det er det som er interessant og det er sånn ny musikk oppstår. Det skal vi fortsette med.

Bandet planlegger en til ”Flair for Darjeeling”-konsert i Oslo i august.

- Da kommer vi også med en ny syvtommer, en splitt sammen med Mary Me Young. Vi har en ny sang som faktisk handler om tog, den også. Så det blir vel en slags avrunding av tiåret.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon:
Genre\Popular Music, Genre\Popular Music\Pop, Interviews, CD Releases