Tørrlagt piratbukt?
The Pirate Bay er på full fart ned, skal vi tro en artikkel i Malmø-avisa Sydsvenskan.

Avisa skriver, riktignok uten å ha fått tak i personene bak The Pirate Bay (TPB), at motgangen "har skadet fildelingstjensten mer en det som tidligere har kommet fram" og at både engasjementet internt og betydningen eksternt stuper.

Denne høsten har nettstedet vært utilgjengelig i perioder, seinest sist uke.

De to konkrete enkelthendelsene som i følge artikkelen har skadet nettstedet mest er kravet om at bredbåndsleverandøren Black Internet skulle kutte nettilgangen og at Global Gaming Factory X likevel ikke kjøpte piratbukta.

Marcin de Kaminiski, en av Piratbyrån og The Pirate Bays grunnleggere, nå aktiv i svenske Juliagruppen, hevder at personene bak TBP føler seg låst og at engasjementet avtar.

Kaminski tror likevel at tjenesten kan fortsette å drive med hjelp av venner og venners venner. Men det forutsetter at den flyttes fra server til server i forskjellige land. Det fører igjen til at den "havner lenger ute i periferien". TPBs rolle som fildelingens nav er i praksis utspilt, virksomheten er desentralisert med mindre tjenester som fordeler trykkes mellom seg.

Stefan Larsson, som er rettssosiolog ved Lunds universitet beskriver TPBs utfasing som et tegn på en modningsprosess. Internett handler ikke lenger om "vi og vår gruppe", men om hele samfunnet.

Han får følge av journalist Anders Rydell som dessuten peker på nye at nye streaming-tjenster (feks Spotify) gjør fildelingen mindre vesentlig.

Før helgen avviste Asker og Bærums tingrett kravet om at Telenor skulle svarteliste http://thepiratebay.org/. Kravet var framsatt av i alt 23 selskaper fra film- og musikkbransjen.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Music Industry, Internet