Valg 2007: Mot sentrum
KOMMENTAR: - Arbeiderpartiets kulturminister Trond Giske lekket jevnt og trutt fra neste års statsbudsjett til forskjellige sektorer og regioner før valget. Noen av disse midlene var ment som kompensasjon for LOK-ordningen som forsvant ved forrige statsbudsjett – en sak Ballade har fulgt tett. Pengedrysset før valget hjalp i hvert fall ikke regjeringspartner SV, selv om de fikk æren av å dele ut noen av millionene lokalt i Oslo. På landsbasis var SV det eneste partiet som mistet oppslutning. Dette skriver Carl Kristian Johansen, redaktør i Ballade.
Carl Kristian Johansen 2005 (250x)

Av Carl Kristian Johansen, redakør Ballade

- Kultur er ikkje storpolitikk. Det er noko som kjem til sist, etter det andre og viktigare. Dette skal vi snu. Kultur skal ikkje vere eit side-tema, det skal vere sjølve saken, sa SVs Bård Vegard Solhjell i forrige valgkamp.

Man kan si mye om årsakene til SVs fall, men å gjøre kultur til storpolitikk ved dette valget har SV ikke lykkes med.

I en rød-grønn regjering er det Ap som har framstått som kulturpartiet, og sakte men sikkert står en synlig Giske i spissen for pengeoverføringene til kulturlivet som skal kulminere og stabiliseres på 1% av det totale statsbudsjettet. Om partiet beholder posisjonen i regjering etter neste Stortingsvalg.

Kultur lav prioritet

Kultursektoren var ikke et høyt prioritert tema i valgkampen. Allikevel var nettopp dette et sentralt tema hos en av valgets vinnere, nemlig Venstre. Tidligere i år har partiet blitt beskyldt for populisme for sitt ståsted i fildelingsdebatten, der partiet flittig har debattert for en alternativ politikk. Men Venstre våger å stå for noe som oppfattes som kontroversielt i musikkbransjen, spesielt i den mest kommersielt orienterte delen av den, og kan samtidig ha sagt høyt det mange bare våger å tenke.

Venstre har også kjørt kultur inn i en større og integrert sammenheng som omfatter næringspolitikk og storbyutvikling. Det kan ha gitt gevinst i byene, kanskje spesielt i Oslo der utviklingen av Fjordbyen er et viktig tema. Under NRKs maratonsending valgkvelden var Ola Elvestuen den eneste politikeren som tok ordet kultur i sin munn, og det opp til flere ganger. Om økt oppslutning rundt Venstre gir partiet større innflytelse gjenstår å se, men partiet kan se ut til å ha kastet av seg omkvedet som sier at det er garantist for Fremskrittspartiet i byrådet.

Lokal enighet

Ved dette lokalvalget, som var dominert av rikspolitikere i mediene, var det vanskelig å se de store forskjellene på de borgerlige og de rød-grønne når det kommer til kulturpolitikk. Det dreier seg om små forskjeller i framgangsmåte – målene handler stort sett om det samme. Velgerne har også i større grad samlet seg nærmere sentrum - SV er halvert, Frps framgang har stabilisert seg.

Frps kulturpolitikk - som blant annet handler om motstand mot offentlig finansiering av smale kulturuttrykk og vektlegging av at kulturlivet må tilby det folk vil ha - er antagelig ikke gjennomførbar før de eventuelt skulle komme i regjeringsposisjon. Og det vil nok ikke la seg gjøre med framgangsrike Høyre som partner – verken i regjering eller kommunalt.

Da vil man nok også se et kultuliv som mobiliserer – for fallhøyden kan være stor for et kulturliv i ekspansjon der pengene ser ut til å sitte løst.

Ved forrige budsjett i Oslo gratulerte Rune Gerhardsen, Aps byrådslederkandidat i år, det sittende byråd og Erling Lae med det han kalte ”et godt Arbeidepartibudsjett”.

Om det ikke var kulturpolitisk ros, tyder det på at forskjellene tross alt er små på den lokale kulturpolitiske arena.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Politics