Kulturministeren gratulerer Cikada
Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland gratulerer ensemblet Cikada og deres dirigent Christian Eggen med Nordisk Råds Musikkpris 2005. – Prisen er en prestisjefylt utmerkelse og en stor anerkjennelse av Cikadas musikalske virksomhet, som vil ha stor betydning for Cikadas videre utvikling både nasjonalt og internasjonalt, sier statsråd Svarstad Haugland i en pressemelding. Her kan du lese mer om årets vinner av Nordisk Råds Musikkpris.
Valgerd Svarstad Haugland 2004 (Foto: Berg, KKD) (200x)

- Prisen vil ha stor betydning for Cikadas videre utvikling både nasjonalt og internasjonalt. Den vil også bidra til større oppmerksomhet og interesse for samtidsmusikk, uttaler Svarstad Haugland.

Også i 2003 gikk prisen til en norsk utøver da Mari Boine mottok prisen.

- At norske musikere nå to ganger på rad har fått Nordisk Råds Musikkpris beviser at norsk musikkliv holder en svært høy standard, også internasjonalt, sier kulturministeren.

Cikada ble stiftet i Oslo i 1989. Ensemblet består av ni musikere og dets faste dirigent Christian Eggen. Musikerne treffer alle kunstneriske beslutninger i fellesskap, og under paraplyen Cikada finnes tre sammenhengende og samtidig frittstående grupper: Cikada ensemble, Cikada strykekvartett og Cikada duo.

Siden starten i 1989 har ensemblet arbeidet aktivt med å initiere nyskapende prosjekter og repertoar. Samtidsmusikken er i sentrum for ensemblets virke, men Cikada har en udogmatisk holdning til å arbeide på tvers av etablerte sjangere og kunstarter, når det tjener kunstnerisk innovative formål. Dette har blant annet ført til samarbeidsprosjekter med ledende jazzmusikere og billedkunstnere som for eksempel Arild Andersen, Trygve Seim, Anette Peacock og Per Inge Bjørlo.

Repertoaret utvikles ved en vekselvirkning mellom et norsk og nordisk kjernerepertoar på den ene siden, og et nøye utvalgt internasjonalt repertoar på den andre, og det er ensemblets ambisjon både å rendyrke den akustiske nye musikken, samt integrere den elektroakustiske musikken i ensemblets virke. Gjennom bestillingsverker av nordiske og internasjonale komponister utvikler ensemblet kontinuerlig repertoaret, hele tiden med det langsiktige perspektiv for øye og vissheten om, at musikken både fortjener og vokser ved gjentatte fremførelser.

Cikada Ensemble har over flere år samarbeidet med Bent Sørensen om tilblivelsen av portrettkonserten ”Night Windows”, og med den britiske komponisten Richard Barrett om tre sammenhengende verker for ensemblet samt installasjon-performance-prosjektet ”Dark Matter”, som skal fremføres under Oslo Kammermusikkfestival i Oslo i august 2005.06.09

Videre har ensemblet gjennom årene samarbeidet med komponister som Rolf Wallin, Cecilie Ore, Arne Nordheim, Karsten Fundal, Kaija Saariaho, Rolf Enström, Anders Nilsson, Magnus Lindberg, James Clarke, Stefano Gervanosi og Liza Lim samt utviklet portretter og konserter med komponister som John Cage, Morton Feldman, Iannis Xenakis, Franco Donatoni og Luigi Nono. Blant nylige initiativer kan nevnes samarbeidet om helaftens-prosjekter med Åke Parmerud, Asbjørn Schaathun, Eivind Buene og James Dillon samt samarbeidet med AdOpera! om en kommende kammeropera av Henrik Hellstenius, skrevet til Cikada Ensemble med libretto av Cecilie Løveid. Denne operaen, som har fått navnet ”Ophelia”, urframføres på Ultimafestivalen 2005.

Når Cikada på den ene side rendyrker en klar ensembleprofil, er det på den andre siden også en uttalt ambisjon å inngå i samarbeidsprosjekter med andre utøvere, festivaler og institusjoner, for på den måten skape større, innovative helheter. Ovennevnte Dark Matter er ett eksempel, hvor Cikada skapte prosjektet i samarbeid med det australske ELISION Ensemble, Richard Barrett og den norske billedkunstneren Per Inge Bjørlo. Et annet eksempel er den første komplette innspilling av Cecilie Ores syklus Tempora Mutantur, som ble til i et samarbeid mellom Radio Deutschlandfunk Köln, foreningen Frau Musica (nova), Schlagquartett Köln, Saxofon Consentus og Cikada ensemble.

Cikada i alle dets tre faste formasjoner har turnert regelmessig i Norden og resten av Europa samt i USA, Canada, Mexico og Australia. De har vært å høre på Lincoln Center, Huddersfield Contemporary Music Festival, Tage für Neue Musik Zürich, Maerzmusik/Berliner Festspiele, Stockholm New Music, Gaudeamus New Music Week, Viitasaari Time of Music Festival samt Wittener Tage für Neue Kammermusik.

Cikada er en kunstnerisk selvstendig del av den norske ISCM-seksjonen Ny Musikk. Gjennom denne er Cikada en av medlemmene i Ultima-festivalen, hvor ensemblet bidrar årlig med et eller flere prosjekter. I tillegg samarbeider Cikada med Ny Musikks Komponistgruppe om en årlig workshop, hvor yngre norske komponister får mulighet til å samarbeide med ensemblet om utviklingen av nye verker og ideer.

Av - Red. Foto/illustrasjon:
Genre\Classical, Genre\Classical\Contemporary, Awards