Høyt og lavt ute og inne
Torsdag åpner Ultimafestivalen ved å bombardere sitt publikum.

Torsdag åpner årets Ultimafestival.

Mye har skjedd siden i fjor, det meste utenom notearket. Daværende kunstnerisk leder Lars Petter Hagen trakk sin søknad på stillingen som direktør da det ble kjent at stillingen skulle deles i to. Sverre Gunnar Haga ble ansatt som direktør og Luca Francesconi som ny kunstnerisk leder. Norske POING ble deretter hentet inn som hjelp i en overgangsperiode, men ble stående igjen alene da Francesconi trakk seg etter bare fem måneder i sjefsstolen.


Les intervju med POING og Haga: Samtidsmusikk som politisk aktivitet


Det henger sammen
Francesconi kommer til Oslo for å være tilstede under festivalen, men det er POINGs Rolf Erik Nystrøm man henvender seg til for å få mer informasjon om åpningsforestillingen Prima. Forestillingen presenteres i festivalens lanseringsavis (PDF) med overskriften “Høyt og lavt ute og inne”, noe man kan hevde er en slags omskriving av “alt og ingenting”.

- De som har fryktet at festivalen i år skulle bli et “mange kokker”-prosjekt blir vel neppe beroliget av dette?

- Det henger sammen, det meste av dette, sier Nystrøm, om arrangementet der fem korps skal komme marsjerende fra hver sin kant, spillende på hver sin melodi, en balansekunstner skal samarbeide med en dansetrupp, en joiker opptre sammen med egyptiske folkemusikere, trompetister skal improvisere og forskjellige Xenakis-stykker fremføres. Blant annet.

- Det ville vært kjedelig å bruke operabygget uten å bruke arkitekturen. Jeg har selv alltid hatt en forkjærlighet for tak, derfor er Prima lagt til forskjellige steder i og på operabygget. Prima er, i likhet med avslutningsarrangementet Exit, basert på konsepter Francesconi tidligere har brukt under Veneziabiennalen. Han ville ha en folkefest som kunne foregått i enhver tidsalder, hvor tilskueren kommer inn i verdener hvor det skjer veldig mye på en gang. Man blir bombardert med inntrykk en gjerne ikke vet helt hvor kommer fra, eller hvordan man skal sette sammen.


Nikk til korpsmusikken
Nystrøm ser sammenhenger i det meste. Xenakis-stykkene drar veksler på gammel, gresk teatermusikk. Hellas og Egypt er begge gamle stormakter som er aktuelle i dagens nyhetsbilde, og joikeren Johan Sara jr. har fått i stand et bra samarbeid med musikere sør i Egypt. Både balansekunstneren Eskil Rønningsbakken og Frikar bruker ny musikk som en sentral del av sine uttrykk.

- Og korpsmusikken kommer man ikke unna når det gjelder rekrutteringen av nye musikere i Norge. Veldig mange er innom der tidlig. Men det snakkes det ikke så mye om, og det er veldig lite overlapping i publikum mellom de som hører korpsmusikk og de som hører samtidsmusikk. Så dette er et anerkjennende nikk fra Ultima til korpsmusikken.


Universell tematikk
Temaet for årets festival er “Morph”.

- Tematikken er noe av det Francesconi har lagt igjen. Det er en ganske universall tematikk, men som vi har brukt til å ta tak i flere fine og viktige ting, sier Nystrøm, som om undertegnede forstår ham rett, mener at vi kan ha morfet fra mennesker til monstre.

- Vi lever i en tid hvor ting går fort, dagliglivet er forandret, vi påvirkes av andre ting enn før. Likevel fortsetter vi å sammenligne oss med mennesker som levde for noen hundre år siden, som om vi fortsatt er samme art. Kanskje er vi ikke det. Kanskje er forandringen så stor at vi har blitt noe annet. Kanskje har vi blitt til en type monstre vi ikke har kontroll over lenger. Det er alltid vanskelig å se seg selv fra sin egen samtid. Og da er samtidsmusikken god å ha. Det viktige er at samtidsmusikken ikke bare er noe atonalt og rart - samtidsmusikken representerer en holdning til musikken, en problematisering, og et forsøk på å se musikken fra flere perspektiver.


Utøverne
Nystrøm sier at POING, som utøvere, har jobbet for å rette oppmerksomheten mot utøvere under årets festival. Flere utøvere går igjen i flere konserter, og mange ferske utøvere settes sammen med mer erfarne sluggere.

- Likevel, det viktigste med festivalen er egentlig at man vet ikke helt hva man kommer til å oppleve. Men man kommer til å oppleve noe spennende.

Av Espen A. Eik Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Classical, Genre\Classical\Contemporary, Interviews