Kontroversiell kunst og kultur i fjoråret
Shu Lea Cheangs "Fluid" var ikke det eneste kunstverket som møtte motstand da DETOX-utstillingen kom til Quartfestivalen og Kristiansand. Flere oppsatte innslag ble avlyst på kort varsel, og deler av kunstverkene ble inndratt, samtidig som en kunstner tilknyttet prosjektet ble arrestert for forstyrrelse av ro og orden i forbindelse med en performance.
Kjartan Slettemark: Nixon-collage (300x)

Av Arvid Skancke-Knutsen

Medlemmene av The Cumshots ble idømt bøter for sin opptreden under Quartfestivalen, mens Petre-programmet "Et Norge i Krig", med Cumshots-vokalist Kristopher Schau i spissen, ble tatt av luften etter bare en sesong – angivelig etter sterkt press fra NRK-sjef John G. Bernander.

Rett før hadde Momentumfestivalen i Moss unnskyldt seg skriftlig for kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland, etter at hun hadde vært til stede under en opptreden av Ole Mads Vevle - som festivalen selv hadde bestilt som åpningskonsert.

Samtidig fikk også Norge oppleve et par paralleller til de mye omtalte hendelsene i Sverige i januar. Skulpturen "Muren: Fragmenter fra historien" av Sigurd Bjørn Engvik, som var satt opp på Youngstorget i Oslo, møtte i september sterke reaksjoner av Israels ambassadør i Norge, som mente at kunstverket ga assosiasjoner til at Israel gjennomfører en holocaust mot palestinerne.

I februar førte sterke reaksjoner mot Galleri A Minor i Oslo til at maleriet "Anti Semite in the Name of God" av musikeren og kunstneren Chris Reddy ble fjernet fra en utstilling, også dette etter protester fra den israelske ambassade. I følge Reddy var det dessuten kommet truende telefoner til galleriet.

- Vi verdsetter naturligvis ytringsfriheten og kunstnerisk frihet, men vi mener at denne friheten må ta hensyn til folks følelser. Utstillingen i Sverige, som viste sympati med selvmordsbombere, og utstillingen i Oslo, som knytter Israel og USA til nazismen, er etter vårt syn en uakseptabel form for kunst, uttalte en talskvinne ved den israelske ambassaden til NTB.

På tampen av 2004 ble også hip hop-gruppen Gatas Parlament rammet av det politiet selv innrømmet var "forhåndssensur", da det Bush-fiendtlige nettstedet Killhim.nu ble fjernet etter påtrykk fra den amerikanske ambassaden.

- Jeg synes dette er en absolutt inngripen i ytringsfriheten - får man ikke tenke lenger? spurte Kjartan Slettemark i den forbindelse. Den samme Slettemark hadde da selv et par måneder tidligere opplevd at hans Nixon-collager var blitt tatt ned fra veggene på Stortinget, fordi billedserien ble oppfattet som "potensielt støtende for besøkende".

Mer om kontroversiell kunst i et internasjonalt perspektiv finner du på http://www.artliberated.org. Her kan du bl.a. lese Gunilla Sköld Feilers egne betraktninger rundt "Snøhvit og sannhetens galskap" - og oppsikten som verket vakte.

Av Arvid Skancke-Knutsen Foto/illustrasjon:
Debate, Exhibitions