- Useriøst av politiet
- Det er ingen andre leverandører som kan oppføre seg slik politiet gjør. Da hadde vi kvittet oss med dem, sier arrangøren av Vinjerock.

Vinjerock, som foregår på Eidsbugarden i Jotunheimen, har opplevd en sterk økning i politiutgiftene fra 2009 til 2010.

- Utgiftene økte fra 59.000 kroner i fjor til 161.000 kroner i år, sier festivalsjef Eirik Høyme Rogn til Ballade.

Rogn har regnet ut det han mener er festivalens reelle kostnad per time per politimann til stede på arrangementet.

- Vi har delt summen på antall timer det var polititjenestemenn på festivalen. Det vi betaler i praksis er i overkant av 1150 kroner per operativ time. Politiet har i tillegg til vanlig overtidssats fakturert oss for et antall timer med særkompensasjoner, til samme timepris som overtidssatsen.

780 kroner i timen burde dekke alt, mener han.

- Det er ingen andre leverandører som kan oppføre seg slik. Da hadde vi kvittet oss med dem. Det er helt useriøst at politiet kan gjøre det sånn, men vi må bare forholde oss til det.


Les også artikkelen "Strid om sikkerhet" her.


Justerte opp satsen
Fra 1. mars i år justerte Politidirektoratet opp satsen for refusjon av utgifter i forbindelse med privatbetalte oppdrag. Det betyr at festivaler og andre arrangementer nå må betale 780 kroner per politimann per time for politivakthold, mot tidligere 550 kroner. Den nye taksten omfatter i følge Politidirektoratet overtid, godtgjørelser, slitasje på materiell, administrasjon, bilbruk og rommer også lønn, - og prisstigning siden 2006.

Men festival-Norge opplever at denne taksten tolkes forskjellig fra politidistrikt til politidistrikt, noe som fører til stor forskjell i hva sammenlignbare festivaler faktisk må betale for politivakthold.

Lost Weekend på Askøy utenfor Bergen fikk i år en regning 230.000 kroner fra sitt lokale lensmannskontor, mens Periferi-festivalen på naboøya Sotra, men sammenlignbart program og antall besøkende, fikk en regning på 60.000 kroner, i følge Dagens Næringsliv.


Konkurransevridende
Ulikhetene oppfattes som lite forutsigbare og konkurransevridende.

Norsk Rockforbund (NRF), som er i dialog med Politidirektoratet, mener at 780 kroner per time skal dekke alle kostnader ved politiets oppmøte.

- Hovedregelen er at 780 per time skal dekke alle tillegg. Man skal ikke skrive overtid fordi dette er en gjennomsnittssats. Men det er veldig store forskjeller, og jeg forstår at enkelte arrangører oppfatter dette som konkurransevridende, sier Line Endresen, daglig leder i NRF.


Oppfordrer til å klage
Steinar Talgø, leder ved juridisk seksjon i Politidirektoratet, sier at retningslinjene kan gi et visst rom for tvil om hvilke utgifter som skal tas med eller ikke når politiet beregner kostnader.

- Den beste måten å avklare hvilke utgifter som skal dekkes eller ikke er å klage avgjørelser inn til direktoratet, så tar vi stilling til problemet. Det er ikke enkelt å lage retningslinjer som fanger opp alle problemstillingene. Det er enklere å ta stilling til de konkrete problemstillingene som oppstår, sier Talgø.

- Hvis det på bakgrunn av klagesakene viser at det er noe i retningslinjene som kan gjøres klarere og bedre vil vi selvfølgelig justere det.

Ifølge Talgø er det veldig få klager til Politidirektoratet om dette, noe han gjerne ser annerledes.

- Jeg oppfordrer til å klage til Politidirektoratet for å gå opp regelverket slik at det hele ikke bare blir teoretiske formuleringer, men også omsatt i praksis.


Mange tør ikke si fra
Rogn og Vinjerock jobber nå med en formell klage som skal sendes til politidistriktet som hadde vaktholdet på festivalen. Om ikke festivalen får medhold, vil Rogn påklage avgjørelsen til Politidirektoratet.
Rogn er også kritisk til prosessen festivalen må gjennom med politiet i forkant av festivalen.

- Vi blir presentert en sum som vi må akseptere uansett. Det er Politiet som gir oss tillatelse til å arrangere festivalen, og de sitter med alle kortene på hånden. De står fritt til å kreve antall tjenestemenn og kostnaden. Går vi ikke med på det kan vi ikke lage festival. Vi har ingen mulighet til å påvirke det, sier Rogn, som ønsker klarere retningslinjer fra Politidirektoratet.

- Vi har tatt steget og prøver å gjøre noe med det. Det er mange festivaler som ikke tør å si politiet i mot. Vi tar sjansen og prøver å få rettferdighet i systemet, så får vi se hvordan det ender.

Vestoppland Politidistrikt hadde ikke anledning til å kommentere denne saken i dag.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Festivals, Politics