Poesi mot moralpolitiet
Flere av årets festivaler har fokus på frittalende artister. Til Olavsfestdagene kommer iranske Masha Vahdat, vinner av Freemuse Award 2010, mens koret SKRUK senere i sommer gir ut plate basert på frittalende sufidikt.

Mens norsk media debatterer hijabforbud, arbeider iranske kvinner som nobelprisvinner Shirin Ebadi og artisten Masha Vahdat for ytringsfrihet og menneskerettigheter gjennom organisasjoner som Freemuse.

(Freemuse jobber for ytringsfrihet blant kunstnere, les intervju med Freemuse sin programdirektør, Ole Reitov, her).

Vahdat og tyrkiske Ferhat Tunç vant the Freemuse Award 2010. I august kommer Vahdat til Olavsfestdagene for å gi publikum et møte mellom tonesatt poesi og ekte soul. I ”Scent of Reunion” deler hun scene med den amerikanske bluesartisten Sam McClain.


Uten slør
Vahdat bruker sang og poesi for å formidle sitt budskap. Hun synger på farsi, et språk som oppleves varmt og vokalrikt, og hun formidler tekster av persiske poeter som Rumi og Hafez, som hadde enorm samfunnskritisk kraft i den tiden de oppstod. Ettersom disse tekstene i dag er en del av hver iraners dagligliv, en del av kulturarven, har de også fornyet betydning for dagens samfunn. Det kan sies at poeter som Rumi og Hafez var fundamentalismens motstykker.

Vahdat har kastet sløret, både gjennom sitt arbeid gjennom Freemuse og ved å gjennomføre en ulovlig innspilling i en hage i Teheran. Med sitt stille vesen, gjør dette inntrykk. Og Vahdat er sterkt i mot lovfestet plikt til å bruke hijab offentlig.

- Dette burde være opp til den enkeltes tro. Når jeg er i Iran, bruker jeg hijab fordi det er pålagt, men når jeg er fri, velger jeg min egen påkledning, forteller hun meg.


Sosialt engasjement
Kirkelig Kulturverksted oppdaget den modige sangpedagogen fra Teheran for mange år siden og har samarbeidet med henne om flere prosjekter. Med ”Scent of Reunion” knyttes de grenseløse båndene, de som uttrykkes gjennom musikk og tekst som gir gjenklang i de fleste, uavhengig språk og land.

Sam McClain, som går under navnet Mighty Sam, deler det sosiale engasjementet til Vahdat. McClain var i en periode av livet hjemløs og bidrar i dag til å gi hjemløse tak over hodet gjennom innsamlingsaksjoner som "Give US Your Poor" der blant andre Bonnie Raitt og Bruce Springsteen deltar.

- Jeg var skeptisk, uttalte McClain om språkbarrierene, men legger til at da han traff Vahdat første gang var det bare hjertet som talte.

Jeg var der da de flettet stemmer på en scene sammen for første gang, McClain beklaget da han falt inn på feil sang. Det sjarmerte og det styrket følelsen av å oppleve noe unikt. Duetten, delvis basert på persiske melodier fra 50-tallet, er tilført et blått skjær av Jarle Bernhoft, Knut Reiersrud og Sigvart Dagsland. Det som ikke er basert på persiske 50-tallsmelodier er nyskapt musikk.

"Imprints" er et av sporene på plata som fremføres på farsi og amerikansk. Det gis ingen oversettelse, men på albumomslaget er tekstene tilgjengelig på engelsk. Klassisk persisk sangteknikk møter amerikansk soul eller blues-soul, stemmene oppleves som om de "samtaler”, utfyller hverandre og jeg opplever blå fløyel mot en klokkeklar, nesten overjordisk stemme. Sammen fletter de to en varm følelse av ro – det er føles riktig at konserten fremføres der det er høyt under taket.


Månen som ambassadør
Prosjektet begynte med ”Lullabies from the Axis of Evil” i regi av Erik Hillestad fra Kirkelig Kulturverksted. Hillestad har uttalt at det er et paradoks at Iran, en hage av skjønnhet og poesi, så ofte fremstilles som en fiende. Et samarbeid om å nyansere det medieskapte bilde av Iran ble født.

Tekstene er utarbeidet av Mohammad Ibrahim Jafari og Erik Hillestad som beskriver samarbeidet:

- Jafari ble et spennende bekjentskap. Han og jeg fant hverandre i en veldig eksistensiell kjærlighetspoesi vi begge føler oss hjemme i. For det meste skrev jeg mine tekster først, ofte med inspirasjonskilder fra gammel Persisk sufi-dikting, og så kom han med sine svar til disse, hvorpå jeg justerte mine, så de to tekstene enda bedre skulle "snakke sammen" og fungere som duetter, sier han.

Om handlingen forteller han at den uttrykker kjærlighet mellom to som lever på hver sin side av fiendelinjer, to som drømmer om å forenes, møtes, men oftest må nøye seg med mindre. Og de drømmer om månen: Et bilde på en slags ambassadør som sender hilsener over kontinenter.

Etter ”Scent of Reunion” har ennå et prosjekt sett dagens lys. Hillestad og Vahdat bestemte seg for å gjendikte persiske sufidikt til norsk via engelsk. Resultatet ble ”Vinspeilet”, oppført en vårdag i Kulturkirken Jacob i Oslo der Hillestad resiterte diktene på norsk.


Poet for vår tid
Hillestad begrunner prosjektet i et ønske om å formidle skjønnheten og styrken i persisk poesi, og spesielt dikteren Hafez. Dikteren ved navn Shams al-din Mohammad Hafiz Shirazi (død 1390) er Irans mest folkekjære poet. Igjen fikk jeg oppleve Vahdats stemme som lokker og stiger, sylskarpt med en kraft man ikke forventer av skikkelsen med de myke trekkene, iført en vakker kaftan og med hånden hevet som for å fange tonene et øyeblikk.

Hafez dikt spiller en viktig rolle i dagens Iran og er en frigjørende kraft i en vanskelig tid, hevder Hillestad, som ønsker at prosjektene skal tegne et annet og større bilde av Iran og iraneres situasjon og kultur enn den konfliktorienterte vinkelen man ofte leser om. Han forteller at sufismens og den persiske mystisismens poeter utfoldet seg da Islam rådet grunnen i Iran, og at de sprengte grensene for en autoritativ tolkning av Koranen; for fundamentalistiske fortolkninger av religiøse tradisjoner. Sufismen gjenspeiler tankegods både fra kristendom, jødedom, bahaisme og zorastrianisme. Ikke så rart da, tenker jeg, at den fremstår romsligere.

Hillestad mener det er umulig å yte originalene full rettferdighet; det er umulig å gjengi fullstendig leken med ord, bokstavrim og rytme. Men, han har vist at Hafez er en poet for vår tid – Hafez sine utfall mot hyklerske mullaer og sufiledere blir trukket fram.

I diktet ”Månen i den elskedes ansikt er full” har Hillestad aktualisert Hafez ved å velge å omtale dem med ordet ”moralpolitiet” – sannsynligvis helt i tråd med sufidikterens tankegods.

Vahdat og McClain og Knut Reiersrud kan oppleves i Vår Frue Kirke i Trondheim 2. august. Det øvrige festivalprogrammet finner du her.
"I vinens speil ”, en bok med 100 Hafez-oversettelser og en plate med SKRUK, Masha Vahdat og Tord Gustavsen utgis med konsert i Kristiansand Domkirke 21.august.

Av Tove Andersson Foto/illustrasjon:
Genre\Folk / Traditional\World / Crossover, Interviews