Elektrostatisk på Fabrikken
I kveld synthes det løs på Fabrikken, når Oslo Synthfestival går av stabelen med nytt navn – Elektrostat. Festivalen, som går over to dager, kan friste med headlinere som tysk/belgiske Suicide Commando og norske Mortiis. Det blir også innslag fra flere kunstnere. Festivalen byr også på en egen festival-CD, med innslag fra alle årets band og artister. Men noe svar på søknaden til kulturrådet, har de enda ikke fått.
Mortiis 2005 (300x358)

Av Knut Steen

Elektrostats presseansvarlige, Hanne Svare, har hendene fulle før kveldens festivalåpning. Over to dager skal 14 band og artister, fire kunstnere og forhåpentligvis nesten tusen publikummere koordineres på plass til det som i syv år har vært synthfolkets største fest.

Og da snakker vi ikke om en instrumentkonvensjon, men heller en festival-homage til en sjanger som siden tidlig 90-tall har beveget seg i et goldere landskap enn den mer publikumsvennlige elektronikaen – både musikalsk og publikumsmessig.

Svare forklarer navnebyttet (fra Oslo Synthfestival til Elektrostat) med at OSF-navnet kunne virke ekskluderende:

-Vi vil jo ikke gi inntrykk av at dette er en festival for en salgs hemmelig gjeng i Oslo, vårt fremste ønske er å vise folk at det finnes andre typer elektronisk musikk i Norge enn Röyksopp. Dessuten vil vi gjerne bruke Oslo Synthfestival som et slags fellesnavn på flere arrangementer i løpet av året.

Hva slags arrangementer man da tenker på, vil ikke Svare si for mye om enda – fordi lite er avgjort og økonomien fremdeles er usikker.

På spørsmål om navneendringen har lagt noen føringer i forhold til årets konsertreperoar, svarer Svare:

- Egentlig ikke, sånn som jeg ser det. Vi regner med at Mortiis kanskje drar med seg en del folk som befinner seg nærmere metallpublikummet, og som ellers ikke ville satt sine ben på en synthfestival. Resten av bandene passer vel ganske godt inn i den tradisjonelle synth-sjangeren. I forhold til å utvide sjangerbegrepet litt, forsøkte vi å trekke inn Don Juan Dracula, men de hadde visst ikke mulighet denne helgen.

For selv om OSF/Elektrostat i flere år har hatt et uttalt mål om å prøve å legge et mer allmen-elektronisk preg over festivalen, er det ikke alltid lett å få til, forteller Svare:

- Hvem som spiller kommer litt an på hvem vi har fått demoer fra og hvem som er interesserte. På den ene siden prøver vi å ikke være så snevre lenger, samtidig er det umulig å gjøre alle til lags, det vil alltid være noen som ikke er fornøyde. Problemet med sjangeren er at det ikke er så mange band å ta av i Norge, samtidig som det er dyrt å fly inn folk fra utlandet. I alle fall når vi ikke er en festival som blir sponset i noen særlig grad. Vi har sendt søknad til kulturrådet, men ingen har svart oss enda, kan Svare fortelle.

For de som ønsker å sjekke ut bandene som spiller under festivalen, er det fremdeles mulig å få med en egen festival-CD når man kjøper billett:

- De første 350 som kjøper festivalpass på Shadowland eller i døra på Fabrikken, får med seg en skive. Vi synes dette er en god idé fordi en del av bandene ikke har noe utgitt materiale enda, og som en generell informasjon om hvilke konserter som foregår når, sier Svare.

Hun kan også fortelle at Fabrikken har en publikumskapasitet på omtrent 900, og at festivalen må ha ca 500 betalende gjester for å gå i null. Til tross for uvanlig bred mediedekning (til OSF/elektrostat å være), går billettsalget foreløpig tregt. Uten at Svare virker veldig bekymret:

- Sist gang jeg sjekket, hadde det gått 10 festivalpass fra Shadowland, og det er jo ikke akkurat voldsomt. Hvor mange billetter som er solgt akkurat nå, har jeg ingen oversikt over. Men av en eller annen grunn har de fleste billettene gått i døra de siste årene. Det betyr i alle fall at det er god mulighet for å få med seg en festival-CD i døra, hvis man kommer tidlig, sier Svare.

I tillegg til nevnte Suicide Commando og Mortiis, er det mange gamle synth-kjenninger på årets program.

- På våre nettsider har folk gitt uttrykk for at de gleder seg veldig til å se for eksempel In Vein, forteller Svare. Bandet har består av Christer Eriksen, Tom Kalstad og Per-Christian Nielsen, med fortid fra konstellasjoner som Skin Disease og Anax Imperator. Trioen har foreløpig ingen utgivelser under beltet.

Ellers kan man nevne navn som Z-Prochek (S) Oslo Synth Band, Conetic, Tøyen, Tetsuo og Terminal.

I tillegg til de rent musikalske innslagene har Elektrostat også invitert fire kunstnere og en sminkør til årets avvikling.

Ole Christian Berger og Thomas Sørensen stiller med Videoskulpturen ”Corpus Vile - kjøtt og maskin”, som består av en rekke skjermer i et metallskjelett, som viser korte videoklipp og overlater konklusjonene til de som ser.

Fotograf og perfomance-artist Sandra Jensen vil vise video og foto, samt noen av musikkvideoene hun har laget for Combichrist, Gothminister og Manuela. Det vil også bli mulig å kjøpe originale foto.

Spacebrain, som er merkenavnet til skulptør René M. Hamel, kommer også til å stille med sitt. Skulpturene er laget av ting andre kaster, som bildeler, gummi og dyrekranier. Inspirasjonen henter Hamel i mørk musikk og makabre filmer.

- I tillegg vil vi ha en egen sminkør på festivalen, forteller kunst og catering-ansvarlig Monica Ask:

- Marthe Østensen studerer ved NISS i Oslo, og kommer til å ta noe sånt som 30 kr for å sminke folk for kvelden. Dette er spesielt å anbefale for damer med guttevenner som spør etter sort kajal en time før konserten. I synthmiljøet er det mye sminking av begge kjønn, så vi håper at dette vil sette en spiss på det hele, sier Ask.

Elektrostat avholdes på Fabrikken (ved Blå) fredag 11. og lørdag 12. november. Festivalpass koster 400 kr, og dagsbilletter koster 175 kr for fredagen og 325 kr for lørdagen. Mer informasjon finnes på www.elektrostat.com

Av Knut Steen Foto/illustrasjon:
Festivals, Genre\Popular Music, Concerts