Huitfeldt møter Tippenøkkel-motstandere
Kulturministeren inviterer protestaksjonen til møte i dag.

Etter at Arbeiderpartiet vedtok å endre fordelingen av tippemidlene, den såkalte Tippenøkkelen, på sitt landsmøte tidligere i april har det oppstått en massiv kampanje.


Les om den her: Kulturlivet mobiliserer


Kampanjen har møtt kritikk fra Arbeiderparti-politikere, blant annet Stortingsrepresentant Arild Stokkan-Grande som mener at kampanjen misforstår forslaget.

- Det har vært en del spørsmål og en del misforståelser rundt vedtaket på Ap-landsmøtet og vi har tenkt det kan være lurt å ha dette møtet for å oppklare. Det er også for å ha en dialog om hvordan man skal bruke pengene som kommer til de øremerkede kulturtiltakene sier statsekretær Lubna Jaffery (Ap) til Ballade.


Les Stokkan-Grandes kritikk her: - MFO lite tillitvekkende


Vil ha dialog
Kampanjen, regissert av Musikerne fellesorganisasjon (MFO) og Magnar Bergo i Norsk Musikkråd, er kritisk til at idrettens andel av overskuddet til Norsk Tipping skal økes til 64 % fra 46 %, mens kulturandelen som er øremerket Frifond, Den kulturelle skolesekken og Kulturbygg, skal økes fra 12 % til 18 %.


Tydelig budskap
Aksjonen, som samler over 60 kulturorganisasjoner og 25.000 underskrifter, vil beholde dagens fordeling og mener den nåværende finansieringsmodellen er sikrere for kulturen med tanke på mulige regjeringsskifter.

- Har Ap vært dårlige på å forklare hva innholdet faktisk innebærer?

- Nei. Det vil jeg ikke si. Vi har vært veldig tydelig på at idretten får mer penger og at også kultur får mer penger med dette forslaget. Vi har sett at det allikevel har vært enkelte som har tolket dette annerledes enn det vi faktisk sier. Oppropet mener at man skal ta penger fra kulturen noe vi mener man ikke skal. Vi vil ha en dialog med aktørene om vi skal gjøre framover, sier Jaffery.


Tippemidlene viktigere med mindre kulturbudsjett
Debatten inneholder en uklarhet vedrørende kulturdelen av tippemidlene som har gått til statskassen uten å være øremerket.

- Kan du forklare hva slags midler dette er?

- Det er slik at en del av Norsk Tipping sitt overskudd går tilbake i form av spillemidler, og en del av overskuddet går rett inn i statskassen. Det er ca 800 millioner. Det er de pengene som skal fordeles fra overskuddet fra Norsk Tipping. 600 millioner av disse skal gå til idretten og 200 millioner til kulturen. Det er mer penger i sum enn i dag. Det har vært kulturpenger, for så vidt. Men kulturbudsjettet er større enn overskuddet fra Norsk Tipping. Kulturbudsjettet er over 8 milliarder, til sammenligning er andelen av overskuddet i Norsk Tipping som går inn på statsbudsjettet på 800 millioner. I en tid da det var veldig små kulturbudsjett, var det en sammenheng mellom overskuddet til Norsk Tipping og kulturbudsjettet. Men nå er Kulturdepartementets budsjett så mye større. Dette er penger vi mener i enda større grad skal kobles til Norsk Tipping og idrett og kultur. Vi vil putte overskuddet fra statskassen inn i Tippenøkkelen.

Aps regjeringskollega SV presenterte i dag sitt alternative tippenøkkelforslag, der idretten skal få 60 % mens kulturen skal få 40 % av tippemidlene.


Tippepengene sikrere
Aksjonen, som samler over 60 kulturorganisasjoner og 25.000 underskrifter, vil beholde dagens Tippenøkkel og mener den nåværende finansieringsmodellen er sikrere for kulturen med tanke på mulige regjeringsskifter.

- Hva er din kommentar til det?

- Tippenøkkelen reguleres av overskuddet til Norsk Tipping. De som er innenfor har en sikret finansiering. Kulturløftet sikrer kultur-Norge, og det står fast. Det er ikke mer sikkert med en annen regjering. Frp og Venstre mener man skal legge ned Norsk Tipping. Høyre er ambivalent er ikke enige med seg selv. Å tro at man skal bevare Norsk Tipping slik det er i dag når nye kommer til makten er aldeles ikke sikkert. Den rødgrønne regjeringen er garantisten for Norsk Tipping og at overskuddet går til gode formål, og også at kulturløftet står fast.

På bakgrunn av kampanjen inviterer kulturminister Anniken Huitfeldt de over 60 organisasjonene til et informasjonsmøte i Kulturdepartementet i dag kl. 15.30.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon: