Frivillige må betale skatt
- Både kontantlønn og naturalytelser er skattepliktig, sier Skatteetaten. - Tøysete, sier festivalsjef.

Skatteetaten mener festivalarrangører skal betale arbeidsgiveravgift for de frivillige. De mener også at frivillige må skatte av gjenytelsene de får fra festivalene, som for eksempel festivalpass og mat.

- Det er ingen særregler for festivalarrangører eller for de som arbeider for festivalarrangørene, sier Lise Halvorsen, informasjonsdirektør i Skatteetaten.

- For de som arbeider for festivalarrangørene er derfor hovedregelen at både kontantlønn og naturalytelser er skattepliktig. For arrangøren gjelder de vanlige arbeidsgiverplikter, som plikt til å gjennomføre forskuddstrekk, sende inn lønns- og trekkoppgave og betale arbeidsgiveravgift.


Les også: - Arbeidsgiveravgift kan drepe musikklivet i Norge



Grense på 1000 kroner
Hun sier det er unntak for små beløp, og skattefritt for mottakeren når summen av kontantytelse eller naturalytelse fra samme arbeidsgiver i løpet av et inntektsår er under grensen for innberetningsplikt, som er 1000 kroner. Er festivalen en frivillig organisasjon er beløpsgrensen 4000 kroner.

I forbindelse med en debatt om frivillige på festival tidligere i sommer, skrev Maria Amelie, frivilligansvarlig på Slottsfjellfestivalen, et blogg-innlegg som også ble publisert på Ballade. Der la hun fram et regnskap for hva en frivillig kan koste for Slottsfjell, og endte på 2700 kroner per frivillige.

Festivalsjef Christoffer Rød er ikke umiddelbart enig i det regnestykket.

- Det regnestykket ikke realistisk. 1400 av de 2700 kronene går med til å få adgang til arbeidsplassen. Dette blir en tullete måte å se det på, sier Rød, som understreker at Amelie skrev blogginnlegget som privatperson.

- Som festivalsjef i Slottsfjell ville jeg regnet på en annen måte.


Les også: Frivillige slaver?


Stagge kultur-Norge?
Rød er ikke begeistret for at festivalarrangører ifølge Skatteetaten må betale arbeidsgiveravgift for frivillige hvis naturalytelsene overstiger 1000 kroner.

- Det det er snakk om er vil man ha frivillighet og noe til å skje, eller vil man stagge kultur-Norge? Dette betyr at man må kreve de samme avgiftene for rockeklubber, bluesklubber og all typer frivillig arbeid. Da blir det ikke mye igjen. Slottsfjell er et aksjeselskap og alt over 1000 kroner skal beskattes og betales arbeidsgiveravgift av, men da snakker man om lønn, ikke for frivillig arbeid. Slottsfjell har ikke betalt arbeidsgiveravgift for de frivillige.


Utenfor unntaket
Halvorsen i Skatteetaten sier at helt eller delvis fri kost i utgangspunktet er en skattepliktig naturalytelse.

- Unntak vil for eksempel gjelde for personer som yter frivillig innsats på eldresentre, idrettsarrangmenter, sier Halvorsen, og henviser til Finansdepartementets forskrift til skatteloven FSFIN § 5-15-9.

- I dette tilfellet faller vel imidlertid de utenfor denne paragrafen fordi de frivillige i tillegg mottar annen skattepliktig ytelse som festivalpass og festivalbillett.


Ikke for kroner
- Det heter "frivillig", man er ikke tvunget til dette. De frivillige har et hjerte for festival-Norge og har lyst til å bidra på sin måte. Det er ikke mange her som tenker på kroner og øre, det er ikke det dette dreier seg om. Dette er noe folk gleder seg til hele året, sier Rød.

- Hvordan har dere forholdt dere til arbeidsgiveravgiften?

- Vi har ikke tatt noe stilling til den. Det er en tøysete måte å tenke på. Frivillighet er hjertet i en festival, og man kan ikke se på det som lønn. Det det går ikke an å tenke sånn. Det ville overraske meg også om Skatteetaten gjør det.

- Hva skjer om Skatteetaten vil kreve inn arbeidsgiveravgift fra denne og andre lignende festivaler?

- Hvis man ser på regnskapet til stort sett alle festivaler i Norge tror jeg ikke mange festivaler kommer til å overleve da.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Festivals, Politics