D for Dora
Den kolossale bunkeren i Trondheim hadde i sin tid plass til 16 ubåter. Tyskerne tenkte som kjent ikke smått. Det gjør heller ikke by:Larm på sitt 10-års jubileum. 6000 kvm skal forvandles til syv scenerom på Dora. Ballade bringer her videre historien om bunkeren som har blitt forvandlet til en konsertarena. - by:Larm i Østbyen vil derfor være markant annerledes enn det vi er vant til, og har som mål å gi publikum en helt unik opplevelse. by:Larm ønsker også å være med på å gi noe permanent tilbake til byen, skriver by:Larms Marit Karlsen i denne artikkelen.

Av Marit Karlsen

Dora som konsertarena

by:Larm i Trondheim 2007 setter fokus på Østbyen og bygger en egen by i byen. Det gigantomane Dora møter den autonome Svartlamon når hele syv konsertscener skal reises i bunkeren. I tillegg skal det bygges tre konsertscener og en rekke andre aktiviteter i bydelen Svartlamon.

Etter første befaring i Dora, var by:Larms reaksjon at bare det å lyddempe lokalene ville koste et par millioner. Men med innovative bidrag fra en rekke aktører har by:Larm kommet frem til kostnadsbesparende løsninger.

Når et så stort areal skal gjøres opplevelsesrikt for publikum, trengs ikke bare lyd og akustikkspesialister fra blant annet Trondheim Lyd og NTNU, men også en stedforvandler; en designer som skal gjøre håpløse betonglokaler egnede.

Stedforvandleren heter Ivar Mykland og utfordrer ikke bare Dora, men også sponsorene til by:Larm. Mykland (tidligere vokalist i Kristiansandgruppa Munch) er opptatt av den genuine opplevelsen, og har overfor by:Larms sponsorer blant annet lansert ideen om å la graffitikunstnere gå løs på logoene deres når veggene skal dekoreres.

Drømmefabrikken

Visjonene for Dora krever frivillige med like stor entusiasme som montasjekompetanse. For å kunne gjennomføre et bylarm-arrangement i en ubåtbunker, har ”stedforvandler” Mykland har fått med seg en gjeng fra Drømmefabrikken ved Stavne Gård i Trondheim, et kommunalt foretak som driver arbeidsmarkedstiltak i samarbeid med Aetat. Disse skal være med å forvandle 6000 kvm i Dora til syv scenerom.

- Drømmefabrikken er et tilbud til ungdom med ulik bagasje, alt fra feil hudfarge til rusproblemer, og disse stiller ofte bakerst i køen på arbeidsmarkedet, forteller Drømmefabrikkens katalysator Ragnar Wold.

- Her får de utfolde seg i et kreativt prosjekt, forklarer han om iveren og den høye arbeidsmoralen til de 13 frivillige som hver dag frem til by:Larm skal bygge og dekorere Dora-lokalene.

De gode hjelpere er i aldersgruppa 20-42 år og skal vi tro Wold, er det de synlige resultatene hver dag som inspirerer gjengen.

- Det virker inspirerende at det de jobber med vises - at resultatet skal bli sett av mange folk. Dessuten har de en deadline å forholde seg til. Dette er en ypperlig måte å få arbeidserfaring på.

Spektakulære lamper

Ragnar Wold kan avsløre at Drømmefabrikkens arbeidslag innhenter utradisjonelle materialer, i den forstand at de er ment for andre formål enn å bygge scenerom til rockekonserter. De henter blant annet gjenbruksmaterialer i bygningsbransjen, som for eksempel veiduk, forskalningsmatter i stål og sokler.

- Det mest spektakulære vi bygger blir muligens lampene, uten at vi vil røpe mer.

bygg:Larm

Det tar ca. 15 minutter å spasere fra Trondheim Torg til Østbyen, som inkluderer bydelen Svartlamon med sine 200 beboere. Dora og Nyhavna er et stort industriområde som skal utvikles.

by:Larm har tatt på seg den enorme oppgaven med å bygge opp en egen by i byen, med blant annet scener og nødvendig tilbud til publikum. by:Larm i Østbyen vil derfor være markant annerledes enn det vi er vant til, og har som mål å gi publikum en helt unik opplevelse. by:Larm ønsker også å være med på å gi noe permanent tilbake til byen.

Derfor vil noen av scenene som reises bli stående. Det er også snakk om å bygge øvingslokaler på Dora etter at by:Larm er avviklet.

Kreativ byutvikling

I kraft av sitt mobile og årlige arrangement, gjør by:Larm norske byer levende. by:Larm har med sin ti års lange erfaring, tatt initiativet til bygg:Larm. Formålet med bygg:Larm er å skape debatt rundt kultur og byutvikling generelt, og i 2007 utviklingen av Østbyen i Trondheim spesielt.

bygg:Larm håper at dette blir opptakten til et nordisk kompetansenettverk innen kreativ byutvikling. Svartlamon, som er et regulert område rett ved Dora, er som bydel unik. I motsetning til andre særpregede bydeler i Oslo, København og Berlin, hvor også undergrunnskultur preger miljøet, og hvor miljøene har sitt utspring i husokkupert område, har Svartlamon blitt tatt på alvor av politikerne.

Bydelen har fått politikerne til å være med på å tenke annerledes enn det kommersielle næringslivet. De er blant annet opptatt av å bygge opp et rikt miljø, bestående av mye kultur og tilbud til både barn og voksne.

Et av disse tiltakene er ”Verkstedhallen”, den gamle bilfabrikken på Svartlamon. I tillegg til å bli Trondheims nye og viktige konsertarena, skal den være multifunksjonell for kultur og ha plass til 700 besøkende. Den skal stå ferdig i 2008, men allerede under by:Larm vil den kunne avvikle konserter. Den blir en av tre konsertarenaer på Svartlamon som skal bygges til by:Larm 2007.

Egen regjering

Målet med bygg:Larm er å snu vante forestillinger om hva byen er, og hvordan den kan brukes, på hodet. bygg:Larm vil trekke fram undergrunnskultur, sosiale boformer og næringsliv - det vil si å skape et fruktbart samspill mellom kunst og kommers. Som case brukes altså Østbyens Nyhavna, og for å understreke visjonen er det oppnevnt en egen regjerning.

Arrangementene i Østbyen vil starte på ettermiddagen og avslutte hver kveld rundt midnatt. Publikum vil da ha et videre tilbud på konsertsteder og klubber i Trondheim sentrum.
I internasjonal målestokk er det ingen tvil om at 10-årsjubileet legger opp til en absolutt unik musikkonferanse.

FAKTA:

Dora
Dora er et kolossalt krigsminne i Trondheim. En massiv betongbygning som ble bygd som ubåtbunker. Dora hadde plass til 16 ubåter, og skulle bli den største marinebasen i Nord-Europa. Fra Dora skulle tyskerne ha kontroll på Nordsjøen.

Tyskerne ga sine forskjellige byggverk navn etter geografisk beliggenhet. Trondheim het "Drontheim" på tysk, og i det tyske fonetiske alfabetet heter bokstaven D "DORA". Tilsvarende bunker i Bergen heter forresten "BRUNO".

Etter krigen var det ønske om å sprenge Dora, men det krevde så mye dynamitt at byen rundt også ville blitt sprengt. Taket består av 3,5 meter jernarmert betong og veggene er tre meter tykke. Det er også skytterganger og småbunkre rundt bygget.

Ubåtdokkene blir i dag brukt som småbåthavn, og bunkeren brukes som lagerhall og by- og statsarkiv. Bygningen er delvis fredet av byantikvaren.

Makaber myte

Det sies at det ligger lik i veggene i bunkeren. I følge historikere er dette avkreftet. Tyskerne var ekstremt nøye med konstruksjonen og ville aldri tillatt fremmedelementer i betongen. Ryktet bunner i en spunnsvegg som raste sammen, og fem serbiske slavearbeidere ble begravd under betongen. Da regnet de tyske ingeniørene på hvor mye disse fem likene ville svekke konstruksjonen, og konkluderte med at det ikke hadde noe betydning så langt nede. Det ligger altså ingen lik i veggene.

bygg:Larm

Det er oppnevnt en regjering for Østbyen som skal jobbe for å finne og framprovosere meninger og kunnskap om hvordan sosial byutvikling kan og bør foregå.

Regjeringen er udemokratisk valgt og består av:
Statsminister:Trond Peter Stamsø Munch (Trøndelag Teater)
Miljøminister: Harald A. Nissen (De Grønne, The Four, NTNU, Svartlamoen Boligstiftelse)
Kulturminister: Silje Engeness (Teaterhuset Avant Garden)
Næringsminister: Thomas Brandt (NTNU/Faros)
Næringsminister: Harald Øren (Tibe-T)

bygg:Larm seminar

Bygglarmseminarene er 7. og 8. februar på Britannia hotell, hvor også alle bylarmseminarene (7.- 9. februar) avvikles. Ved kjøp av pass til by:Larm får du adgang til alle seminarer og konserter. Programmet legges ut på www.bylarm.no

Kunstneriske installasjoner

Lars Årdal (ex Munch, lyddesigner for Jo Strømgren og fagsjef på Riksteatrets lydavdeling) lager et ”Verk for 6 PA'er og et stereoanlegg”, en lydinstallasjon som går fra dørene åpner i Dora til første band går på. En gruppe fremtredende gatekunstnere dekorerer vegger i Dora.

Denne artikkelen er gjengitt med velvillig tillatelse fra artikkelforfatter. Den er å finne i sin originale kontekst i by:Larms avis 1998-2007: 10 år med musikkangrep.

All informasjon om by:Larm finnes her.

Av Marit Karlsen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Festivals, Genre\Popular Music, Conferences / Seminars, Concerts, Courses / Masterclasses / Workshops