Skjønner ikke musikere som sutrer
Er det å ha en vanlig dagjobb i et land som “kaster penger” etter musikere et bevis på at man ikke god nok?

Den observante leser blir neppe overrasket over høyt intimitetsnivå når spelekvinne Tuva Livsdatter Syvertsen portrettintervjues. I siste nummer av Blikk, månedsmagasinet for homser, lesber og biseksuelle, slår frontfigur og selverklært “barmhjertighetsvulgarist” i Valkyrien Allstars, nok et slag for en utvidelse av kvinnerollen.

Samtidig målbærer hun en lite medieeksponert holdning til det å være profesjonell musiker i Norge.

- Hvis du ikke klarer å leve som musiker i dette landet her, er du ikke god nok. Eventuelt helt elendig på å skrive søknader. Du får pengestøtte kastet etter deg. Misforstå meg rett. Det er fantastisk. Men jeg skjønner ikke de som sutrer, sier Syvertsen til novemberutgaven av Blikk.


Vil, vil ikke
Samtidig, i Aftenpostens Kulturbilag på fredag, sier Terje Krumins i Superfamily at "det hadde selvsagt vært utrolig deilig å kunne leve kun av musikken".

Det er få tegn til sutring fra Mosse-bandet Superfamily, selv om medlemmene er nødt til å tjene til strømregningen og smør på brødet ved å ha dagjobb. Under tittelen “En musikers arbeidsdag” (ikke tilgjengelig på nett, journ. anm) møter vi Steven Wilson, som er doktor i kjemi og vokalist, og Terje Krumins, tegneserieoversetter og korgutt.

Mens Krumins ønsker å kunne leve kun av musikken, sier kreftforsker Wilson at “å kunne leve av musikk har aldri vært et stort ønske for meg”.


Tøffe vilkår og harde krav
Elin Aamodt, daglig leder i artistorganisasjonen GramArt, mener Syvertsen har et poeng.

- Det er ingen menneskerett å være musiker. Det er tøft å leve av musikken, og sånn sett kan man si at de beste overlever. Dermed er det ikke sagt at de som ikke greier å leve av musikken nødvendigvis ikke er flinke musikere, for det er mye tøffere i dag enn det var tidligere i og med at en viktig inntektskilde har forsvunnet ved ulovlig nedlastning.

Musikere mangler forutsigbarhet og har ikke de beste rammevilkårene for sitt yrke, og det er ikke heldig at musikere er tvunget til å ha bijobb. Men man må samtidig stille visse krav, mener Aamodt.

- Ingenting kommer gratis, og det vet musikerne. Dessverre er ikke musikere alltid de flinkeste til å skrive søknader. Det stilles like høye krav til prosjektbeskrivelser for musikere som det gjør til andre som lever av prosjektpenger, sier Aamodt.

Av Carl Kristian Johansen Foto/illustrasjon:
Music Industry, Debate, Politics, Funding